Επιχειρήσεις

Υπεγράφη σύμφωνο κατανόησης μεταξύ της ΔΕΣΦΑ και της Σκοπιανής MER

Υπεγράφη σύμφωνο κατανόησης μεταξύ της ΔΕΣΦΑ και της Σκοπιανής MER
Στόχος να εξεταστεί η δυνατότητα διασύνδεσης των Συστημάτων Φυσικού Αερίου των δυο χωρών.
Μνημόνιο Κατανόησης (MOU) μεταξύ της ΔΕΣΦΑ και της κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας MER υπεγράφη στα Σκόπια στις 14 Οκτωβρίου 2016.
Το Μνημόνιο από πλευράς ΔΕΣΦΑ υπέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Σωτήριος Νίκας και από πλευράς της MER ο εκπρόσωπος της εταιρείας Κ. Miladinov.
Στην τελετή υπογραφής παρέστη ο Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στα Σκόπια Πρέσβης Δημήτρης Γιαννακάκης.  
Επίσης στην συνάντηση παρευρέθηκε από πλευράς της πολιτικής ηγεσία της πΓΔΜ o Υφυπουργός Οικονομίας Kristian Delev.
Σκοπός της συμφωνίας είναι η έναρξη μίας στενής συνεργασίας μεταξύ των εταιριών ΔΕΣΦΑ και MER, προκειμένου να εξετάσουν την δυνατότητα διασύνδεσης των Συστημάτων Φυσικού Αερίου των δυο χωρών.
Προς τον σκοπό αυτό θα συσταθεί κοινή ομάδα στελεχών από τις δύο εταιρείες για την εκπόνηση Τεχνικοοικονομικής  Μελέτης  για τη βιωσιμότητα του νέου δια συνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου .
Με βάσει τις προβλέψεις του Συμφώνου Κατανόησης, ο ΔΕΣΦΑ θα αναπτύξει και θα λειτουργήσει το Ελληνικό τμήμα.
Ο αγωγός θα έχει μήκος περίπου 50 χλμ, θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας – πΓΔΜ στην περιοχή των Ευζώνων.
Αντιστοίχως, το τμήμα του αγωγού εντός της Εθνικής Επικράτειας της πΓΔΜ θα έχει μήκος 110 χλμ και θα εκτείνεται έως την πόλη Stip.
Την ανάπτυξη και λειτουργία του θα αναλάβει η κρατική Eταιρεία Aξιοποίησης Eνεργειακών Πόρων της πΓΔΜ (MER).
Ο Πρόεδρος κσι Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ επεσήμανε ότι ο εν λόγω αγωγός εντάσσεται στην ενεργειακή στρατηγική που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την τροφοδότηση ανάντη συστημάτων φυσικού αερίου μέσω του Ελληνικού Εθνικού  Συστήματος Μεταφοράς (ΕΣΜΦΑ), ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής.
Τόνισε ιδιαίτερα τη δυνατότητα τροφοδοσίας της γείτονος χώρας μέσω του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας που εξυπηρετεί έναν από τους σημαντικότερους εταιρικούς στόχους του ΔΕΣΦΑ: τη δημιουργία ενός κάθετου διαδρόμου για τη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ της Ρεβυθούσας προς τις χώρες της Βαλκανικής και όχι μόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης