Επιχειρήσεις

«Χρυσή» πληρώνει η ΔΕΠΑ στη Shell την καθυστέρηση εξαγοράς της ΕΠΑ Αττικής

«Χρυσή» πληρώνει η ΔΕΠΑ στη Shell την καθυστέρηση εξαγοράς της ΕΠΑ Αττικής

Το υπουργείο Ενέργειας υποστηρίζει πως δεν γνώριζε την ύπαρξη του όρου που υποχρεώνει την εταιρία να καταβάλει 10.000 ευρώ κάθε μέρα μέχρι να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία

Τόκους 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της συναλλαγής εξαγοράς του 49% της ΕΠΑ Αττικής πληρώνει η ΔΕΠΑ στη Shell.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του WorldEnergyNews oι τόκοι καταβάλλονται αναδρομικά από τον Μάϊο του 2018 και όχι από τις 13 Ιουλίου που υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών.
Η υποχρέωση της ΔΕΠΑ για την καταβολή τόκων προβλέπεται στη συμφωνία αγοραπωλησίας που υπέγραψε με την Attiki Gas Β. V. (θυγατρική της Shell) στις 13 Ιουλίου για την πώληση και μεταβίβαση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΠΑ Αττικής και ΕΔΑ Αττικής.
Με ενδιαφέρον για το ποιοι είναι οι λόγοι που υποχρέωσαν την διοίκηση της ΔΕΠΑ να αποδεχθεί έναν τέτοιο όρο αναμένεται η απάντηση που καλείται να δώσει στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στην ερώτηση - κατάθεση εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γιώργος Αρβανιτίδης.
Προς το παρόν πάντως το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των μετόχων (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) διοίκησης της ΔΕΠΑ και υπουργείο Ενέργειας καθώς αναζητούνται ευθύνες, με την πλευρά του υπουργείου να εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αγνοούσε το σχετικό όρο.

Νέα καθυστέρηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Το ζήτημα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις μετά και την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να παραπέμψει τη συμφωνία εξαγοράς της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ στο δεύτερο στάδιο της εις βάθους διερεύνησης, η οποία διαρκεί 45 ημέρες.
Αν και στις προθέσεις της Επιτροπής δεν είναι να εξαντλήσει το μέγιστο χρονικό περιθώριο των 45 ημερών, κάθε ημέρα καθυστέρησης για τη ΔΕΠΑ σημαίνει πρόσθετους τόκους.
Η αποδοχή από τη ΔΕΠΑ ρήτρα επιβολής τόκων για καθυστέρηση που δεν οφείλεται στην ίδια αλλά σε μια θεσμική ανεξάρτητη Αρχή όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκαλεί εύλογα ερωτήματα, με κάποιους παράγοντες να την αποδίδουν στις πιέσεις που ασκήθηκαν εκείνο το διάστημα για το κλείσιμο της συμφωνίας που είχε τεθεί από τους θεσμούς ως προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία εξαγοράς ΔΕΠΑ - Shell προβλέπει συνολικό τίμημα 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 39 εκατ. ευρώ αφορούν την εξαγορά της εμπορικής δραστηριότητας (ΕΠΑ Αττικής) και τα 111 εκατ. ευρώ των δικτύων (ΕΔΑ Αττικής). 

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ΔΕΠΑ σε σχέση με τη συναλλαγή ήταν οι Rothschild και Alpha Bank και νομικοί σύμβουλοι οι δικηγορικές εταιρίες «Λαμπαδάριος & Συνεργάτες» και «Κουταλίδης», ενώ γνώμη για το δίκαιο και εύλογο της συναλλαγής δόθηκε από την Eurobank.
Τη συμφωνία από πλευράς της ΔΕΠΑ υπέγραψε ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Βελισσάριος Δότσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης