Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ευνοημένος από την άνοδο τιμής ρύπων και τα ΑΔΙ ο τομέας ενέργειας της Μυτιληναίος – Οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities

Ευνοημένος από την άνοδο τιμής ρύπων και τα ΑΔΙ ο τομέας ενέργειας της Μυτιληναίος – Οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities

Η επανέναρξη του μηχανισμού ευελιξίας και η αύξηση του κόστους ρύπων θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου 2018

Η άνοδος της τιμής του CO2, αλλά και η περαιτέρω επένδυση στην παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο μέσω της νέας μονάδας που πρόκειται να κατασκευαστεί στον Άγιο Νικόλα Βοιωτίας, ευνοεί τον τομέα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της Μυτιληναίος, βελτιώνοντας την αξία του ομίλου.
Αυτό επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank Equities, στην τελευταία έκθεση τους για την Μυτιληναίος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η στρατηγική απόφαση του ομίλου να ενισχύσει τη θέση του και να αυξήσει το μερίδιο του στην παραγωγή ηλεκτρισμού βελτιώνει την αξία του, ιδιαίτερα  αν ληφθεί υπόψη το ευνοϊκό περιβάλλον που δημιουργείται με την άνοδο των τιμών των ρύπων, η οποία εκ των πραγμάτων καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές τις λιγνιτικές μονάδες».
Σύμφωνα με την έκθεση το δεύτερο εξάμηνο του 2018 αναμένεται καλύτερο για τον τομέα ηλεκτρισμού και αερίου της Μυτιληναίος, ενώ οι προοπτικές είναι ακόμη πιο ευνοϊκές για το 2019 και το 2020.
Συγκεκριμένα η Eurobank Εquities, εκτιμά ότι η επανέναρξη του μηχανισμού ευελιξίας και η αύξηση του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων είναι παράγοντες που θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου 2018.
Όπως αναφέρει η έκθεση, η εκτόξευση της τιμής του CO2 πάνω από τα 20 ευρώ/τόνο, έναντι μέσης τιμής της τάξης των 6 ευρώ/τόνο το 2017, θα επιβαρύνει τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής, καθιστώντας πιο ανταγωνιστικές τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, παρά την ελαφρά αύξηση στο κόστος του αερίου.
Εξάλλου οι υψηλές τιμές των ρύπων, σύμφωνα με την έκθεση, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τον όμιλο, ο οποίος θα κατασκευάσει μια νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, ισχύος 665 MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Υψηλές αποδόσεις από τη μονάδα του Αγίου Νικολάου

Η Μυτιληναίος έλαβε πρόσφατα άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, ενώ η έκδοση των απαραίτητων αδειών εγκατάστασης, καθώς και των περιβαλλοντικών αδειών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Στόχος του ομίλου είναι η νέα μονάδα να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2022.
Η κατασκευή της μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα 24 μηνών και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Οι αναλυτές της Eurobank θεωρούν ότι χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, η νέα μονάδα θα είναι ιδιαίτερα αποδοτική και θα μπορέσει να ξεπεράσει ακόμα και τις πιο αποδοτικές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, κερδίζοντας έτσι προτεραιότητα στο σύστημα.
Ειδική αναφορά κάνει η έκθεση και στον μεταβατικό μηχανισμό ευελιξίας, ο οποίος, αν και έχει διαφορές σε σχέση με το παρελθόν και χαμηλότερες τιμές, ωστόσο επανέρχεται στην αγορά.
Ο παλαιότερος, ανάλογος, μηχανισμός είχε καταργηθεί από τον Απρίλιο του 2017, αφήνοντας χωρίς αποζημίωση τις μονάδες, πράγμα που επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.
Η απουσία του μηχανισμού αυτού πάντως το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση ηλεκτρισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και την αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ, που είχε ως αποτέλεσμα να συγκρατηθεί η Οριακή Τιμή του Συστήματος,  ήταν από τους βασικούς παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου
Ο νέος μηχανισμός, που τίθεται σύντομα σε εφαρμογή, προβλέπει δημοπρασίες ευέλικτης ισχύος με πλαφόν τα 39.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο MW ετησίως και αναμένεται να βελτιώσει τις λειτουργικές επιδόσεις του τομέα ηλεκτρισμού και αερίου του ομίλου.
Οι αναλυτές της Eurobank υπογραμμίζουν πάντως ότι υιοθετούν μία συντηρητική προσέγγιση για το θέμα αυτό, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού που αναμένεται να εκδηλωθεί στις δημοπρασίες ευέλικτης ισχύος.
Συνολικά η Eurobank Equities στην ανάλυσή της τονίζει ότι για το 2018 αφήνει στα ίδια επίπεδα τις προβλέψεις για τις πωλήσεις του τομέα Ηλεκτρισμού και Αερίου και μειώνει λίγο τις προβλέψεις για το EBITDA 2018, καθώς ο νέος μηχανισμός αποζημίωσης στη χονδρική αγορά δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
Ωστόσο είναι πολύ πιο αισιόδοξη για το μέλλον και συγκεκριμένα για τις χρονιές 2019 και 2020, εκτιμώντας ότι το μερίδιο αγοράς θα αυξηθεί στο 5-6% από 3-4% προηγουμένως, πράγμα που θα οδηγήσει και σε αύξηση των πωλήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης