Επιχειρήσεις

Eνημέρωση για την συμφωνία συμμετοχής της ΔΕΠΑ στο FSRU ζήτησαν ΕΛΠΕ και ΤΑΙΠΕΔ

Eνημέρωση για την συμφωνία συμμετοχής της ΔΕΠΑ στο FSRU ζήτησαν ΕΛΠΕ και ΤΑΙΠΕΔ

ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ ζήτησαν από τον επικεφαλής της εταιρίας Δημήτρη Τζώρτζη να τους ενημερώσει αναλυτικά για τις συμφωνίες με Gastrade και Cheniere

Λεπτομέρειες για τις συμφωνίες που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Δημήτρης Τζώρτζης ζήτησαν οι μέτοχοι της εταιρίας (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ).
Σύμφωνα  με πληροφορίες οι μέτοχοι κάλεσαν από κοινού σε συνάντηση τον κ. Τζώρτζη να τους ενημερώσει σχετικά. Σε κάθε περίπτωση η επενδυτική αυτή συμφωνία ήταν αναμενόμενη και είναι προς όφελος της ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη και όπως ο ίδιος ο κ. Γουίλμπορ Ρος σημείωσε είναι σημαντικό ότι στο έργο συμμετέχει ο διαχειριστής του συστήματος.

Ο κ. Τζώρτζης ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη την υπογραφή συμφωνίας με την Gastrade του ομίλου Κοπελούζου για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ με ποσοστό 20% στον τερματικό σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης, καθώς και την οριστικοποίηση σύντομα συμφωνίας με την αμερικανική Cheniere για spot φορτίο LNG.
Σε ότι αφορά στην πρώτη συμφωνία με την Gastrade, αυτό που εμφάνισε ο κ.Τζώρτζης ως συμφωνία - υπό το βάρος προφανώς του γεωπολιτικού παράγοντα και της αμερικανικής παρουσίας στην ΔΕΘ - ήταν απλώς η έγκριση των κειμένων συμφωνίας μετόχων και αγοραπωλησίας και όχι συμφωνία συμμετοχής στην FSRU.
Oι δύο πλευρές δηλαδή συμφώνησαν τα σχετικά κείμενα, τα οποία θα υλοποιηθούν αφού πραγματοποιηθεί το market test όπου θα καταγραφεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τερματικό σταθμό Αλεξανδρούπολης και το οποίο στη συνέχεια θα λάβει υπόψη της η ΔΕΠΑ για να προχωρήσει μέσω των αρμοδίων οργάνων της (διοικητικό συμβούλιο και γενική συνέλευση των μετόχων) στη λήψη σχετικής επενδυτικής απόφασης.
Θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία για να προχωρήσει η υπογραφή συμφωνίας με την Gastrade για την συμμετοχή της ΔΕΠΑ με ποσοστό 20% στο γεωπολιτικών διαστάσεων έργο της Αλεξανδρούπολης.
 Η ΔΕΠΑ, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, έχει έρθει επίσης σε μια ανοιχτή συμφωνία με την Cheniere με ορίζοντα το 2019 που προβλέπει την προμήθεια LNG εάν και εφόσον παραστούν αυξημένες ανάγκες σε αέριο και υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές θα είναι ανταγωνιστικές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης