Επιχειρήσεις

Παρατείνεται για 2 μήνες η προστασία της Folli Follie από τους πιστωτές

Παρατείνεται για 2 μήνες η προστασία της Folli Follie από τους πιστωτές

Ανάλογο αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό είχε καταθέσει η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου και η Folli Follie Συμμετοχών, στην οποία όμως περιλαμβάνεται το ενέχυρο των μετοχών της Attica Πολυκαταστήματα και ανέρχεται περίπου στο 10%

Παρατείνεται για δύο μήνες η προστασία της Folli Follie από τους πιστωτές, σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο έκανε δεκτό το αίτημα για παροχή προστασία στο πλαίσιο του άρθρου 106(α)6 του Ν. 3588/2007.
Ανάλογο αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό, είχε καταθέσει η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου και η Folli Follie Συμμετοχών, στην οποία όμως περιλαμβάνεται το ενέχυρο των μετοχών της Attica Πολυκαταστήματα και ανέρχεται περίπου στο 10%.
Οι τράπεζες με την απόφαση αυτή μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές για την πώληση του 10% της Attica Πολυκαταστήματα, ενώ το υπόλοιπο 26% παραμένει αμετάβλητο ως ενέχυρο στις τράπεζες.

Νωρίτερα:
Σήμερα, Τετάρτη, κρίνεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα της εταιρείας Folli Follie (κύρια αίτηση) προστασία από τους πιστωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της προσωρινής προστασίας τάχθηκαν οι εργαζόμενοι, εκπρόσωπος της UBS που εκπροσώπησε τους ομολογιούχους συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ και άλλο ένα fund.
Κατά της προσωρινής προστασίας τάχθηκαν οι τράπεζες, το δημόσιο και ο ΕΦΚΑ, με βασικό επιχείρημα ότι η Folli Follie δεν ενημέρωσε για τις προθέσεις της.
Να σημειωθεί ότι η Folli Follie, χρειάζεται τουλάχιστον τη συναίνεση του 40% των πιστωτών της, προκειμένου να πετύχει την προστασία από τους πιστωτές της.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, o επιχειρηματικός όμιλος αναμένεται ότι θα έχει μαζί του τους εργαζόμενους, ενώ οι πληροφορίες έως χθες έλεγαν ότι το ποσοστό των πιστωτών που συναινούν σε νέα πίστωση χρόνου, κυμαίνεται μεταξύ 20% και 25%.
Η συζήτηση έρχεται λίγες μέρες μετά την καταγγελία δανείων της Folli Follie ύψους 45 εκατ. ευρώ περίπου, από Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη.
Όπως έχει γράψει το bankingnews.gr τα 45 εκατ δάνεια της Folli Follie στις τράπεζες είναι 100% ενήμερα,  είναι 100% εξυπηρετούμενα πληρώνονται τόκοι και κεφάλαιο και η διοίκηση Κουτσολούτσιου ήταν συνεργάσιμη σε όλη την φάση της διαδικασίας.
Τα δάνεια όμως καταγγέλθηκαν από τις τράπεζες, καθώς η εταιρία Folli Follie έχει περιέλθει σε επιχειρηματική περιπέτεια λόγω της γνωστής κρίσης θεωρείται υψηλού κινδύνου και τυπικά θεωρείται NPEs.
Δηλαδή ένα δάνεια που είναι 100% εξυπηρετούμενο, λογίζεται με όρους SSM δηλαδή του Εποπτικού Μηχανισμού μη εξυπηρετούμενο δηλαδή NPEs.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα άλλο κίνδυνο.
Η Folli Follie θα ενταχθεί στο άρθρο 106 για προστασία από τους πιστωτές.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει μια μακροπρόθεσμη διαδικασία αναδιάρθρωσης που θα αγγίξει τόσο τους ομολογιούχους όσο και τους πιστωτές όπου προφανώς θα περιλαμβάνεται και κάποιο haircut.
Οι τράπεζες λοιπόν με την καταγγελία των συμβάσεων ουσιαστικά θέλουν να αποφύγουν την διελκυστίνδα του άρθρου 106 και ταυτόχρονα να μην υποστούν haircut που θα μπορούσε να φθάσει και το 50% των υποχρεώσεων της Folli Follie προς ομολογιούχους και πιστωτές. Folli Follie: Σήμερα δίνεται η μάχη για την προστασία από τους πιστωτές.

Γιατί οι τράπεζες κατήγγειλαν τα ενήμερα δάνεια 45 εκατ της Folli Follie; - Με διαγωνισμό η πώληση του Attica - Υπάρχει προσφορά 75 εκατ;

Γιατί οι τράπεζες κατήγγειλαν τα ενήμερα δάνεια 45 εκατ της Folli Follie όταν μάλιστα πριν λίγο καιρό είχαν εξασφαλίσει πρόσθετες εγγυήσεις το Attica Πολυκαταστήματα;
Πρωτίστως τα 45 εκατ δάνεια της Folli Follie στις τράπεζες είναι 100% ενήμερα και όπως δηλώνουν κορυφαίοι έλληνες τραπεζίτες «η συνεργασία των τραπεζών με την Folli Follie έως σήμερα είναι άψογη, τα δάνεια είναι 100% εξυπηρετούμενα πληρώνονται τόκοι και κεφάλαιο και η διοίκηση Κουτσολούτσιου ήταν συνεργάσιμη σε όλη την φάση της διαδικασίας».
Να σημειωθεί ότι τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες είναι 7 εκατ η Alpha bank, 6 εκατ η Eurobank και τα υπόλοιπα μοιράζονται στις άλλες τράπεζες.

Το βασικό ερώτημα που γεννάται είναι ότι αφού οι τραπεζίτες δηλώνουν ότι είχαν καλή συνεργασία γιατί κατήγγειλαν τα ενήμερα δάνεια;

Η απάντηση που δίδεται είναι η εξής.
Τα δάνεια με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια δηλαδή εάν εξυπηρετούνται οι όροι της δανειακής σύμβασης, εξυπηρετούνται κανονικότατα.
Όμως με όρους SSM επειδή η εταιρία Folli Follie έχει περιέλθει σε επιχειρηματική περιπέτεια λόγω της γνωστής κρίσης θεωρείται υψηλού κινδύνου και τυπικά θεωρείται NPEs.
Δηλαδή ένα δάνεια που είναι 100% εξυπηρετούμενο, λογίζεται με όρους SSM δηλαδή του Εποπτικού Μηχανισμού μη εξυπηρετούμενο δηλαδή NPEs.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα άλλο κίνδυνο.
Η Folli Follie θα ενταχθεί στο άρθρο 106 για προστασία από τους πιστωτές.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει μια μακροπρόθεσμη διαδικασία αναδιάρθρωσης που θα αγγίξει τόσο τους ομολογιούχους όσο και τους πιστωτές όπου προφανώς θα περιλαμβάνεται και κάποιο haircut.
Οι τράπεζες λοιπόν με την καταγγελία των συμβάσεων ουσιαστικά θέλουν να αποφύγουν την διελκυστίνδα του άρθρου 106 και ταυτόχρονα να μην υποστούν haircut που θα μπορούσε να φθάσει και το 50% των υποχρεώσεων της Folli Follie προς ομολογιούχους και πιστωτές.

Τι θα γίνει με την Attica Πολυκαταστήματα;

Οι τράπεζες πριν λίγο καιρό είχαν ζητήσει από την Folli Follie πρόσθετες εξασφαλίσεις για τα 45 εκατ δάνεια.
Είχαν ζητήσει ή ποσοστό στην Attica Πολυκαταστήματα ή στην Ελβετική θυγατρική – συμμετοχή Dufry.
Τότε η πλευρά Κουτσολούτσιου που είναι βασικός μέτοχος στην Folli Follie είχε προσφέρει ως πρόσθετη εξασφάλιση ποσοστό συμμετοχής στην Attica Πολυκαταστήματα.
Οι τράπεζες έχουν αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό στην Attica Πολυκαταστήματα το οποίο θα πωλήσουν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.
Οι τράπεζες ξεκαθαρίζουν προς όλες τις πλευρές ότι απευθείας ανάθεση ή οτιδήποτε άλλο πλην του διαγωνισμού δεν υπάρχει ως σενάριο για την συμμετοχή τους στην Attica Πολυκαταστήματα.
Θα προγραμματιστεί διεθνής διαγωνισμός και θα προηγηθεί έλεγχος αποτίμησης από οίκο που θα αποτιμήσει την πραγματική αξία του Attica.

Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι;

Στην Attica Πολυκαταστήματα ενδιαφερόμενος είναι ο νυν μέτοχος Λαμπρόπουλος αλλά όπως αναφέρουν οι τράπεζες η προσφορά που δίνει περί τα 47 με 50 εκατ δεν είναι επαρκής.
Συν τοις άλλοις ο Λαμπρόπουλος εμφανίζεται να συντονίζει μια προσπάθεια να αποκτήσει το ποσοστό που κατέχουν οι τράπεζες κάτι που ενοχλεί ορισμένους τραπεζίτες.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί επενδυτής που θα προσφέρει 75 εκατ.
Οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι η Attica Πολυκαταστήματα είναι ένα project που έχει αξία οπότε θα κυνηγήσουν το υψηλότερο τίμημα.
Εάν π.χ. εμφανιστεί επενδυτής που προσφέρει 75 εκατ τότε τα 45 εκατ θα πάνε για την αποπληρωμή των δανείων και 30 εκατ θα επιστρέψουν στην εταιρία Folli Follie.

Η καταγγελία των τραπεζών

Σε καταγγελία δανείων προς τη Folli Follie ύψους 45 εκατ. ευρώ περίπου, προχώρησαν οι Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη.
Σύμφωνα με τη Follie Follie οι τράπεζες Alpha Bank A.E., Eurobank Ergasias Α.Ε., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. επέδωσαν στην Εταιρία δηλώσεις καταγγελίας των υφισταμένων συμβάσεων πίστωσης με ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό της Εταιρίας, κηρύσσοντας άμεσα ληξιπρόθεσμο και απαιτητό το χρεωστικό κατάλοιπο του ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού κάθε πίστωσης, νομιμοτόκως από την επίδοση κάθε δήλωσης καταγγελίας, ως εξής:

(α) Alpha Bank ΑΛΦΑ ΑΕ €5,057,999.77 (επίδοση 6 Σεπτεμβρίου 2018);
(β) Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, €21,497,428.29 and $2,552,996.40 (επίδοση 7 Σεπτεμβρίου 2018),
(γ) Eurobank Ergasias ΑΕ, €6,503,683.33 (επίδοση 7 Σεπτεμβρίου 2018), και
(δ) Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ, €10.034.651,53 (επίδοση 10 Σεπτεμβρίου 2018);

Αναφορικά με την εκκρεμή αίτηση της Εταιρίας υπό το άρθρο 106(α)6 του Πτωχευτικού Κώδικα, καθεμία από τις ανωτέρω τράπεζες και η Τράπεζα Αττικής ΑΕ κατέθεσαν στις 7 Σεπτεμβρίου 2018 κύριες παρεμβάσεις κατά της Εταιρίας, με αίτημα:
(1) την απόρριψη της εκκρεμούς αίτησης της Εταιρίας και την μη παράταση της ισχύος της προσωρινής διαταγής,
(2) αν το Δικαστήριο ήθελε να κάνει δεκτή την αίτηση της Εταιρίας, την εξαίρεση του ενεχύρου των Ελληνικών Τραπεζών επί μετοχών εκδόσεως της Αττικά Πολυκαταστήματα ΑΕ από οποιαδήποτε απαγόρευση αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της Εταιρίας, καθώς και
(3) την απαγόρευση στην Εταιρία να συναινεί στην εγγραφή συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης επί ακινήτων της Εταιρίας υπέρ των πιστωτών της.
Οι κύριες παρεμβάσεις των Ελληνικών Τραπεζών θα συζητηθούν την 12η Σεπτεμβρίου 2018 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, μαζί με την εκκρεμή αίτηση της Εταιρίας.
Η Εταιρία σημειώνει ότι ξεκινά κατεπειγόντως διαβουλεύσεις με τις Ελληνικές Τράπεζες προκειμένου να κατανοήσει τη θέση τους και να διερευνήσει αν είναι εφικτό να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα που θα επιτρέψουν στις Ελληνικές Τράπεζες να υποστηρίξουν την Εταιρία (και την αίτησή της) κατά τη συζήτηση της αίτησης της Εταιρίας την 12 Σεπτεμβρίου 2018.

Κανονισμός για την Κατάχρηση της Αγοράς

Η παρούσα ανακοίνωση δημοσιεύεται από την Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρία σύμφωνα με τους όρους του Κανονισμού για την Κατάχρηση της Αγοράς (Κανονισμός 596/2014) και του Κανονισμού του Χρηματιστήριου Αθηνών.
Η παρούσα ανακοίνωση περιλαμβάνει πληροφορίες που θεωρούνται προνομιακές για τους σκοπούς του άρθρου 7 του Κανονισμού για την Κατάχρηση της Αγοράς.
Για τους σκοπούς του Κανονισμού για την Κατάχρηση της Αγοράς και του άρθρου 2 του Εκτελεστικού Κανονισμού 2016/1055, το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την δημοσίευση της παρούσας ανακοίνωσης εκ μέρους της Εταιρίας είναι η Μανταλένα Κασιδιαροπούλου, Επικεφαλής Τμήματος Σχέσεων με Επενδυτές.

 

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης