Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Θέμα ημερών η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την πλήρη εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ

Θέμα ημερών η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την πλήρη εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ

Στο διεθνές trading LNG εισέρχεται η ΔΕΠΑ μέσω της συμφωνίας με τον οίκο Cheniere

Το αργότερο έως την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με το deal των ΔΕΠΑ και Shell, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές της πρώτης στο World Energy News.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο συνεχίστηκαν αδιάκοπα οι «ανταλλαγές» διευκρινιστικών ερωτήσεων από την Επιτροπή, και απαντήσεων από τους νομικούς συμβούλους της εταιρείας, για επιμέρους πτυχές της συμφωνίας.
Έτσι, αισιοδοξούν πως η Επιτροπή έως τότε θα έχει διαμορφώσει την τελική ετυμηγορία της και δεν θα αποφασίσει να την παραπέμψει στη λεγόμενη δεύτερη φάση, αυτή της πλήρους διερεύνησης.
Μία εξέλιξη που, όπως επισημαίνουν, θα ήταν αρνητική, καθώς θα σήμαινε πως οι επόμενες διαδικασίες θα ξεκινήσουν 1 - 2 μήνες αργότερα, καθυστερώντας τη δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, η οποία αποτελεί «μεταμνημονιακή» εκκρεμότητα.
Όπως είναι ήδη γνωστό, η απόφαση της Επιτροπής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη «διάσπαση» της εταιρείας στη ΔΕΠΑ Υποδομές, όπου θα μεταβιβασθούν τα δίκτυα φυσικού αερίου, και της ΔΕΠΑ Εμπορίας όπου θα διαβιβασθούν οι εμπορικές δραστηριότητες.
Στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης, η πρώτη θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ στη δεύτερη το Δημόσιο θα διατηρήσει ποσοστό 15%.

Αύξηση κονδυλίων για επενδύσεις

Κάνοντας έναν απολογισμό της «συμβίωσης» με τη Shell τα τελευταία χρόνια ειδικά στην ΕΔΑ Αττικής, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως η στρατηγική επιλογή της πολυεθνικής εταιρείας να αποεπενδύσει παγκοσμίως στις συμμετοχές της σε εταιρείας διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου, δημιουργούσε ανάχωμα στις επενδύσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων στο Λεκανοπέδιο.
Έτσι, χαρακτηρίζουν ανεπαρκές το ποσό των περίπου 40 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας για την περίοδο 2018 - 2022, προσθέτοντας ότι πρόθεση της ΔΕΠΑ είναι να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.
Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της ΔΕΠΑ επισημαίνουν πως η επιδιωκόμενη συμφωνία με την αμερικανική Cheniere για την προμήθεια LNG από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θα ανοίξει την πόρτα στο διεθνές trading υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Όπως συμπληρώνουν, πέρα από τη διάρκεια του συμβολαίου που συζητούν οι δύο πλευρές, η οποία θα κινείται στα 20 χρόνια, «κλειδί» σε αυτή την εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η συμφωνία θα αφορά παραδόσεις με όρους free on board FOB (ελεύθερο επί του πλοίου, FOB).

Αυτό σημαίνει πως τα φορτία θα περνούν στην κυριότητα της ΔΕΠΑ ήδη από το λιμάνι αποστολής, στις εγκαταστάσεις υγροποίησης της Cheniere στις ΗΠΑ.
Κάτι που συνεπάγεται πως, εκτός από εγχώριος προμηθευτής, η ΔΕΠΑ θα μπορεί να τις διαχειρισθεί και ως trader, έχοντας τη δυνατότητα να τις πουλήσει στη spot αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης