Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εμπλοκή στην πώληση των ΕΛΠΕ μετά τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για υποχρεωτική υποβολή δημόσιας προσφοράς

Εμπλοκή στην πώληση των ΕΛΠΕ μετά τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για υποχρεωτική υποβολή δημόσιας προσφοράς

Για την άποψή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη ενημερώσει τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη

Προβληματισμό στους μετόχους αλλά και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας σε σχέση με την πορεία και την αποτελεσματικότητα του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 50,1% των ΕΛΠΕ προκαλεί η άποψη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υποχρέωση του επενδυτή που θα εξαγοράσει το συγκεκριμένο μερίδιο να υποβάλει δημόσια προσφορά για το υπόλοιπο ποσοστό της εταιρίας που βρίσκεται στη διασπορά. 
Πρόσθετο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο ένας εκ των δύο υποψηφίων επενδυτών και συγκεκριμένα η Vitol έχει προσλάβει ως σύμβουλο για την συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση την ΕΥ, η οποία έχει προσληφθεί παράλληλα από τα ΕΛΠΕ για να καταρτίσει τα data rooms.
Ενώ το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ απευθύνθηκαν σε δύο νομικά γραφεία τα οποία και γνωμοδότησαν πως δεν είναι απαραίτητη η υποχρέωση της δημόσιας προσφοράς για τον επενδυτή που θα αναδειχθεί από τον διαγωνισμό γιατί πρόκειται για αποκρατικοποίηση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει άλλη άποψη για την οποία μάλιστα ενημέρωσε και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Αν και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο εξαιρεί από τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς περιπτώσεις που αφορούν αποκρατικοποιήσεις, οι νομικές υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εκτιμούν πως η περίπτωση των ΕΛΠΕ δεν είναι μια συνήθης διαδικασία αποκρατικοποίησης καθώς δεν πουλά μόνο το Δημόσιο, αλλά και ιδιώτης μέτοχος.

Αν ισχύσει η επιβολή δημόσιας πρότασης τότε οι δύο μνηστήρες θα πρέπει να διπλασιάσουν το budget τους και τα νούμερα είναι μεγάλα. Δηλαδή με τις τρέχουσες τιμές χρηματιστηρίου με 1,1 δισ παίρνει κανείς το 51% των ΕΛΠΕ, αν μιλάμε για δημόσια προσφορά τότε το νούμερο θα πρέπει να ανέλθει σε 2,2 δισ.όμως και αυτό το νούμερο δεν μπορεί να θεωρηθεί αρκετό όταν ο πρόεδρός της εταιρίας έκανε λόγο για EBITDA 1 δισ το 2018, τα περιθώρια κέρδους ανεβαίνουν και η HSBC έχει δώσει τιμή- στόχο τα 10 ευρώ, δηλαδή τα 3 δισ ευρώ κεφαλαιοποίηση.

Όλα δείχνουν ότι στον πολιτικό χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση δεν θα προάγει τις διαδικασίες της ολοκλήρωσης της εταιρίας.

«Στον αέρα» ο διαγωνισμός με τα νέα δεδομένα

Εάν δεν βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί η νομική εμπλοκή, δημιουργούνται νέα δεδομένα που ενδέχεται να επηρεάσουν σοβαρά την έκβαση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. Πρώτον, είναι αβέβαιο αν κάποιος από τους δύο ενδιαφερόμενους, τη Vitol και την Glencore, θέλει να εξαγοράσει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50,1% των ΕΛΠΕ. Εξάλλου αυτό είναι αρκετό για να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας. Δεύτερον, ακόμη κι αν αποφασίσουν να μείνουν στην κούρσα διεκδίκησης των ΕΛΠΕ, το τίμημα ανά μετοχή που θα προσφέρουν για το 50,1% στο Δημόσιο και τον όμιλο Λάτση θα είναι μικρότερο, γνωρίζοντας ότι στη συνέχεια θα είναι υποχρεωμένοι να δώσουν κι άλλα χρήματα, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, για να εξαγοράσουν το σύνολο των μετοχών.
Η κυβέρνηση και ο όμιλος Λάτση εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους να ξεπεραστεί το εμπόδιο.

Μεταξύ άλλων εξετάστηκε και το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, αλλά προς το παρόν δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. 
Τη διοίκηση των ΕΛΠΕ όπως και το ΤΑΙΠΕΔ προβληματίζει και η υπόθεση της πρόσληψης του ίδιου συμβούλου από την Vitol αφού μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ενστάσεις εκ μέρους του έτερου υποψηφίου επενδυτή, της ελβετικής Glencore.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης