Μόνο τα ευρωπαϊκά κονδύλια διασφαλίζουν τα συμφέροντα των Ελλήνων καταναλωτών - Η πρακτική ΑΔΜΗΕ στη διασύνδεση Κρήτης

Μόνο τα ευρωπαϊκά κονδύλια διασφαλίζουν τα συμφέροντα των Ελλήνων καταναλωτών - Η πρακτική ΑΔΜΗΕ στη διασύνδεση Κρήτης

Ο ΑΔΜΗΕ οφείλει να συνεχίσει την ανάπτυξη της στρατηγικής η οποία ως πρώτιστο συμφέρον θα έχει την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων για την ικανοποίηση των Ελλήνων καταναλωτών και δευτερευόντως τα συμφέροντα των στρατηγικών επενδυτών που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι Κινέζοι της State Grid.

Ερωτηματικά εγείρει η στάση του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται αρχικά να απηύθυνε επιστολή στον αρμόδιο Επίτροπο ζητώντας τη μονομερή υλοποίηση του τμήματος Κρήτη-Αττική από τον ΑΔΜΗΕ και εκτός πλαισίου PCI.

H απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται να ήταν άμεση και τόνιζε ότι στόχος όλων των μερών θα πρέπει να είναι η εξάντληση όλων των προσπαθειών ώστε να πραγματοποιηθεί το έργο ως PCI, υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτή τη λύση σε χρόνο και χρήμα. Στα πλαίσια αυτά και όπως ανέφερε το WEN σε δημοσίευμα του 1/8/2018, ο ΑΔΜΗΕ έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές τόσο με τον Βέλγο διαχειριστή Elia όσο και με τον γερμανό 50Hertz διαχειριστή  για συμμετοχή τους στην επένδυση του έργου.

Ο Elia συμμετέχει όχι μόνο στη μετοχική σύνθεση του SPV, σεβόμενος πλήρως το ρόλο του ΑΔΜΗΕ, αλλά και στην υλοποίηση των άλλων δύο τμημάτων του PCI.

Όπως είναι γνωστό, ο φορέας υλοποίησης του έργου έχει ήδη λάβει 16 εκατομμύρια ευρώ για μελέτες από το αποκλειστικά για PCI χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Connecting Europe Facility. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η αδειοδοτική διαδικασία η οποία σύμφωνα με τον Κανονισμό στην περίπτωση των PCI δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 3,5 χρόνια.

Τούτων δοθέντων, ο ΑΔΜΗΕ οφείλει να συνεχίσει την ανάπτυξη της στρατηγικής η οποία ως πρώτιστο συμφέρον θα έχει την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων για την ικανοποίηση των Ελλήνων καταναλωτών και δευτερευόντως τα συμφέροντα των στρατηγικών επενδυτών που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι Κινέζοι της State Grid.

Θα ήταν απορίας άξιον πως ενώ διαχειριστές πολύ ισχυρότερων οικονομικά Μελών Κρατών όπως της Γαλλίας, της Ισπανίας ή της Ιταλίας διεκδικούν δυναμικά και εν τέλει καταφέρνουν να πάρουν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, ο ΑΔΜΗΕ υιοθετούσε μια στρατηγική που δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Είναι προφανές ότι το ΥΠΕΝ προσπάθησε να εξαντλήσει τα περιθώρια συνδυασμού των συμφερόντων και των αιτημάτων των Κινέζων επενδυτών του ΑΔΜΗΕ σε σχέση με τα ζητούμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι πρέπει να πρυτανεύσει η λογική για τα συμφέροντα των Ελλήνων καταναλωτών που εξαρτώνται πρωτίστως από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι για τη διασύνδεση των Κυκλάδων δόθηκαν σχεδόν 64 εκατομμύρια ευρώ από το European Regional Development Fund, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρόσφατα ενέκρινε δάνειο ύψους 178 εκατομμυρίων ευρώ για τη διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος.

 

 

www.worldenergynews.gr