Επιχειρήσεις

Tιτάν: Αύξηση 78% στα 24,8 εκατ. ευρώ τα κέρδη το α' 6μηνο 2018

tags :
Tιτάν: Αύξηση 78% στα 24,8 εκατ. ευρώ τα κέρδη το α' 6μηνο 2018

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 122,2 εκατ. ευρώ χαμηλότερα κατά 14%

Αύξηση κερδών και μείωση πωλήσεων σημείωσε  Όμιλος ΤΙΤΑΝ  το 1ο εξάμηνο 2018.
Συγκεκριμένα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε €712,5 εκατ., παρουσιάζοντας κάμψη κατά €61,3 εκατ. (8%), εκ των οποίων €57,2 εκατ. λόγω εξασθένισης ξένων νομισμάτων έναντι του ευρώ, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2017 και τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €122,2 εκατ. χαμηλότερα κατά 14%.
Η ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων κατά το 1ο εξάμηνο του 2018 επηρέασαν αρνητικά τα λειτουργικά κέρδη, EBITDA, κατά €10 εκατ.
Τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2017 και ανήλθαν σε €24,8 εκατ., από €13,9 εκατ. κέρδη το 1ο εξάμηνο του 2017 (αύξηση 78%).

Η αναπτυσσόμενη αγορά των ΗΠΑ παρέμεινε η σημαντικότερη πηγή κερδοφορίας του Ομίλου, μολονότι ο συνδυασμός ιδιαίτερα βροχερού καιρού και παρατεταμένης συντήρησης παραγωγικών μονάδων δεν επέτρεψε τη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά το Α’ εξάμηνο του 2018. Στον αντίποδα, δύσκολες παρέμειναν οι συνθήκες στην Ελλάδα, όπου οι πωλήσεις και τα αποτελέσματα του Ομίλου παρουσίασαν μείωση, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το 2ο τρίμηνο του 2018 ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 5% και ανήλθε σε €390 εκατ. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε €78,7 εκατ., χαμηλότερα κατά 13,5%. Τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους ανήλθαν σε €23,9 εκατ., κατά 34% υψηλότερα έναντι του 2ου τριμήνου του 2017.

Στις ΗΠΑ, οι τάσεις παραμένουν ευνοϊκές για τον κλάδο κατασκευών, με εκτιμήσεις για αυξανόμενη ζήτηση το 2ο εξάμηνο του 2018, εφόσον επικρατήσουν ομαλές καιρικές συνθήκες, αλλά και μεσοπρόθεσμα, αναφέρετια στην ανακοίνωση.
Ο Tιτάνας είναι ευνοϊκά τοποθετημένος για να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της αγοράς, έχοντας ισχυρή παρουσία σε επεκτεινόμενες μητροπολιτικές περιοχές και περίσσεια παραγωγικού δυναμικού για να ανταποκριθεί στην ανοδική ζήτηση. Επιπλέον, θετική επίδραση στον κατασκευαστικό κλάδο εκτιμάται ότι θα έχει η φορολογική μεταρρύθμιση που νομοθετήθηκε πρόσφατα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στην Ελλάδα καθυστερεί η εκκίνηση νέων μεγάλων έργων που θα επαναδραστηριοποιήσει τον κλάδο κατασκευών ενώ παράλληλα και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Συνεπώς, για μία ακόμα χρονιά, η παραγωγή τσιμέντου θα διοχετευτεί, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, σε εξαγωγές.
Στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης υπάρχουν προσδοκίες για πιο μακροπρόθεσμη ήπια ανάπτυξη του κλάδου κατασκευών. Τα εργοστάσια του Ομίλου λειτουργούν σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα της δυναμικότητάς τους και χάρη σε πρόσφατες επενδύσεις αυξάνουν την ανταγωνιστικότητά τους με επέκταση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, προς όφελος τόσο των ιδίων όσο και των τοπικών κοινωνιών.
Στην Αίγυπτο, ενώ ο κλάδος επωφελήθηκε από τη σταθερότητα της ζήτησης και την αύξηση των τιμών το 1ο εξάμηνο, καλείται τώρα να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. Η έναρξη λειτουργίας νέου εργοστασίου τσιμέντου 12 εκατ. τόνων ιδιοκτησίας του αιγυπτιακού στρατού αυξάνει την ήδη υπερβάλλουσα προσφορά, συμπιέζοντας τους συντελεστές λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων.
Πέραν αυτού, η επιβολή σημαντικών αυξήσεων στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και επιπλέον εισφορών επί του παραγόμενου τσιμέντου από 1ης Ιουλίου, καθιστούν επιτακτική τη διαμόρφωση των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα, κάτι όμως που δεν φαίνεται εύκολα επιτεύξιμο βραχυπρόθεσμα, λόγω των προκλήσεων στην αγορά.
Στην Τουρκία, η δυσμενής εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών (πληθωρισμός, επιτόκια, συναλλαγματική ισοτιμία) σε συνδυασμό με την πίεση στο τραπεζικό σύστημα εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν έντονα τον κατασκευαστικό κλάδο και τις επιδόσεις της Adocim, η οποία είναι προετοιμασμένη ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις.
Στη Βραζιλία, η θετική πορεία της οικονομίας αυξάνει τις προσδοκίες για νέο κύκλο ανάπτυξης στην αγορά τσιμέντου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης