Επιχειρήσεις

Στη συμμετοχή τρίτου επενδυτή «ποντάρουν» οι μέτοχοι των ΕΛΠΕ για την ιδιωτικοποίησή τους - Ανοίγει το Data Room για τους δύο υποψήφιους αγοραστές

Στη συμμετοχή τρίτου επενδυτή «ποντάρουν» οι μέτοχοι των ΕΛΠΕ για την ιδιωτικοποίησή τους - Ανοίγει το Data Room για τους δύο υποψήφιους αγοραστές

Το Δημόσιο φέρεται να εξετάζει plan B και να επαναφέρει, εάν χρειασθεί, το σενάριο της διάθεσης του 35% που κατέχει στην εταιρία μέσω Χρηματιστηρίου

Ανοίγει αύριο Παρασκευή (27/7) το Virtual Data Room των ΕΛΠΕ για την ενημέρωση των δύο υποψηφίων επενδυτών που προκρίθηκαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 50,1% του ομίλου.
Πρόσβαση θα έχει αρχικά η ελβετική Glencore και τις αμέσως επόμενες ημέρες η ολλανδική Vitol που εμφανίζεται και ως το φαβορί του διαγωνισμού.
Παρά το ισχυρό ενδιαφέρον πάντως των δύο υποψηφίων επενδυτών, στην πλευρά των μετόχων (Δημόσιο και όμιλος Λάτση) επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός ότι ο διαγωνισμός έχει γίνει αντικείμενο διεκδίκησης μόνο δύο εταιριών και μάλιστα traders.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέτοχοι των ΕΛΠΕ εξετάζουν ήδη εναλλακτικά σενάρια.
Πρόσθετος λόγος προβληματισμού είναι η σκιά που βαραίνει τον ένα εκ των δύο υποψηφίων επενδυτών, την ελβετική Glencore σε σχέση με τον έλεγχό της από την αμερικανική δικαιοσύνη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπόθεση διαφθοράς σε Νιγηρία, Κονγκό και Βενεζουέλα.
Αν και κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζονται καθησυχαστικοί, δηλώνοντας ότι η κλήτευση της Glencore από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επηρεάζει τον διαγωνισμό των ΕΛΠΕ και τη συμμετοχής της σε αυτόν, η υπόθεση δεν παύει να αφήνει βαριά τη σκιά της πάνω από την ελβετική εταιρία και τα όποια σχέδιά της για είσοδο στην ελληνική αγορά.

Ελπίδες και plan B  

Η πορεία του διαγωνισμού φαίνεται ότι θα κριθεί τελικά από το κατά πόσο θα εμφανισθεί και τρίτη εταιρία και κατά προτίμηση διύλισης στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών από κοινού με κάποιον από τους δύο επενδυτές που έχουν ήδη προκριθεί.
Τη δυνατότητα αυτή διασφαλίζουν οι όροι του διαγωνισμού και αυτό επιδιώκουν οι δύο μέτοχοι.
Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες εκτιμήσεις, από το κατά πόσο πράγματι θα προσέλθει και τρίτος επενδυτής θα κριθεί και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.
Η πλευρά του Δημοσίου, η οποία έχει δεσμευθεί στους πιστωτές για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης εντός του 2018 και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων κατά 500 εκατ. ευρώ, φέρεται να εξετάζει plan B και να επαναφέρει εάν χρειασθεί το σενάριο της διάθεσης του 35% που κατέχει μέσω Χρηματιστηρίου.
Ένα τέτοιο σενάριο καταλήγει σε ισχυροποίηση του ομίλου Λάτση στην εταιρία, κάτι που βρίσκει σύμφωνους τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ.
Αυτοί έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους με τον τρέχοντα διαγωνισμό και τον προβληματισμό τους για το μέλλον του ομίλου, δεδομένου ότι και οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι traders.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης