Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΠΑ και ΕΝΙ υπογράφουν στο Μιλάνο τη συμφωνία για την πλήρη μεταβίβαση στους Ιταλούς της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας

ΔΕΠΑ και ΕΝΙ υπογράφουν στο Μιλάνο τη συμφωνία για την πλήρη μεταβίβαση στους Ιταλούς της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας

Κατατίθεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο φάκελος για τη συμφωνία απόκτησης από τη ΔΕΠΑ του υπόλοιπου 49% της ΕΠΑ Αττικής

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το πολύπλοκο σχέδιο με τις τριγωνικές συναλλαγές για την αναδιάταξη του ρόλου της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου. 
Η διοίκηση της ΔΕΠΑ μεταβαίνει αύριο Παρασκευή (20/7) στην έδρα της ΕΝΙ στο Μιλάνο για να υπογράψει το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας μεταβίβασης του 51% της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας στην ιταλική εταιρία έναντι τιμήματος 57 εκατ. ευρώ. 
Το πράσινο φως για την τελική υπογραφή της συναλλαγής έδωσε χθες με ομόφωνη απόφασή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία ενέκρινε την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας από την ΕΝΙ μέσω της 100% θυγατρικής της με την επωνυμία ΕΝΙ gas e luce S.p.A.  
Mε την απόφασή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι η συγκέντρωση αυτή, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις αγορές προμήθειας (χονδρικής και λιανικής) και διανομής φυσικού αερίου, καθώς και στην αγορά λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο πλήρης έλεγχος της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας από την ιταλική ΕΝΙ, η οποία μέχρι σήμερα ελέγχει το 49% της εταιρίας και το μάνατζμεντ, αναμένεται να δώσει νέα δυναμική στην εταιρία που από τις αρχές του έτους έχει εισέλθει και στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού καθώς θα αξιοποιήσει την σημαντική εμπειρία και την τεχνογνωσία της ιταλικής πολυεθνικής.

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η συμφωνία ΔΕΠΑ – Shell

Στο μεταξύ, αύριο και το αργότερο τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο φάκελος της συμφωνίας μεταβίβασης στην ΔΕΠΑ του 49% της ΕΠΑ Αττικής (Προμήθεια και Διανομή) έναντι 150 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την συγκεκριμένη συγκέντρωση ενστάσεις μέσω υπομνήματος έχει καταθέσει πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης - εξαγοράς η Motor Oil. 
Αναμένεται με ενδιαφέρον το κατά πόσο η Motor Oil θα καταθέσει και επισήμως τις ενστάσεις της μετά τη γνωστοποίηση της συγκέντρωσης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και η τροπή που θα πάρει η όλη υπόθεση στην περίπτωση που υπάρξει τέτοια εξέλιξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης