Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Aδερφoί Καλλιτσάντση προς μετόχους Ελλάκτωρ: «Η επιλογή είναι δική σας»

Aδερφoί Καλλιτσάντση προς μετόχους Ελλάκτωρ: «Η επιλογή είναι δική σας»

Η πρόταση τονίζει πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και εφόσον ο Όμιλος αποκτήσει ένα Διοικητικό Συμβούλιο αντάξιο του

Την ανανεωμένη παρουσίαση προς τους μετόχους για τη δημιουργία μακροχρόνιας αξίας, δημοσίευσε σήμερα (11/7) η πρωτοβουλία CHANGE4ELLAKTOR των κ.κ. Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση.
Η παρουσίαση της πρωτοβουλίας CHANGE4ELLAKTOR τονίζει πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και εφόσον ο Όμιλος αποκτήσει ένα Διοικητικό Συμβούλιο αντάξιο του, αλλά και ένα ρεαλιστικό στρατηγικό σχέδιο, οι μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μπορούν να δουν σημαντική αύξηση της αξίας της συμμετοχής τους.
Διοικητικό Συμβούλιο που υπερτερεί στα σημεία:
•    Ανεξάρτητος Επικεφαλής
•    Νεότερο – μέσος όρος ηλικίας 57 έτη
•    Μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών
•    Ανεξάρτητο σε ποσοστό 56%
•    1 στα 2 μέλη έχει διεθνή επαγγελματική εμπειρία
•    Πολυσχιδής επαγγελματική εμπειρία σε τομείς κρίσιμους για την ανάκαμψη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

 


Στόχοι αύξησης περιθωρίου EBITDA μεσοπρόθεσμα:
•    +3,5% στην Κατασκευή
•    +65% στις Παραχωρήσεις
•    +67% στα Αιολικά
•    +15% στο Περιβάλλον
•    +15% Μέση αύξηση περιθωρίου EBITDA μεσοπρόθεσμα στο σύνολο των δραστηριοτήτων

 


Η πρωτοβουλία CHANGE4ELLAKTOR επισημαίνει ότι η ανανεωμένη παρουσίαση έχει εμπλουτιστεί με περισσότερα στοιχεία για την καλύτερη και εις βάθος κατανόηση της από τους μετόχους, διατηρεί όμως ακέραια όλα τα βασικά χαρακτηριστικά της, αποδεικνύοντας ότι το πλάνο της πρωτοβουλίας ήταν καλά σχεδιασμένο, άρτια τεκμηριωμένο, πλήρες και παραμένει απόλυτα συνεπές στις βασικές του κατευθύνσεις:
•    Η προτεινόμενη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου με μόνο ένα εκτελεστικό μέλος – τον Διευθύνοντα Σύμβουλο – και την πλειονότητα των μελών του Δ.Σ. να είναι ανεξάρτητα, παραμένει η ίδια.
•    Η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης εξακολουθεί να είναι η πρώτη προτεραιότητα καθώς το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί θεωρητικό πρόβλημα, αλλά έχει άμεση πρακτική επιχειρηματική και οικονομική επίπτωση για τον Όμιλο, όπως καταδεικνύουν και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο.
•    Η αναδιοργάνωση του Ομίλου θα εστιάσει στην αφαίρεση των στεγανών μεταξύ των επιμέρους δραστηριοτήτων, ενώ εντός 90 ημερών θα τοποθετηθούν καταξιωμένα στελέχη στις βασικές θέσεις από όπου σήμερα απουσιάζουν, όπως αυτή του Chief Financial Officer.
•    Η αναδιάρθρωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε επίπεδο νομικών οντοτήτων συνεχίζει να αποτελεί βασικό πυλώνα του σχεδίου με στόχο τον εξορθολογισμό της φορολογικής βάσης και τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην αποκατάσταση των σχέσεων του Ομίλου με το τραπεζικό σύστημα.
•    Ως προς το στρατηγικό πλάνο τονίζεται ότι η εστίαση παραμένει σε κατασκευή (με δεδομένη την εξυγίανση της ΑΚΤΩΡ), παραχωρήσεις, διαχείριση απορριμμάτων και αιολικά πάρκα.

 

Στρατηγικές προτεραιότητες


Ως προς τις στρατηγικές προτεραιότητες σε κάθε μία από τις επιμέρους δραστηριότητες της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σημειώνεται:
•    Κατασκευή: προτεραιότητα στην κερδοφορία έναντι απλής αύξησης του ανεκτέλεστου, εστίαση σε έργα που η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εμπειρίας, ανάδειξη νέων ανθρώπων μέσα από την εταιρεία σε θέσεις κλειδιά, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη γνώση των παλαιότερων στελεχών.
•    Παραχωρήσεις: επέκταση των ώριμων παραχωρήσεων, κεφαλαιοποίηση της ηγετικής θέσης στον τομέα των παραχωρήσεων για τη διεκδίκηση νέων έργων υπό παραχώρηση
•    Αιολικά πάρκα: υλοποίηση του υπάρχοντος επενδυτικού πλάνου, αξιοποίηση των προβλεπόμενων θετικών ταμειακών ροών
•    Περιβάλλον (διαχείριση απορριμμάτων): αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην εταιρεία και διεκδίκηση των πολλαπλών ευκαιριών που υπάρχουν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
•    Υπόλοιπες δραστηριότητες: επανεξέταση του επιχειρηματικού μοντέλου στο real estate, εξέταση ευκαιριών ρευστοποίησης μη στρατηγικών δραστηριοτήτων
Σύμφωνα με την παρουσίαση, οι μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκονται ενώπιον ενός πολύ σημαντικού διλήμματος, καθώς «οι προτάσεις των δύο πλευρών χαρακτηρίζονται από σημαντικότατες διαφορές, παρά τις προσπάθειες να δημιουργηθεί η αντίθετη εντύπωση».
Μάλιστα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι η πλευρά των κ.κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Κούτρα εξαναγκάστηκε να υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις που απέφευγε για χρόνια, μετά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας των αδερφών Καλλιτσάντση στις 13 Ιουνίου.
Προς επίρρωση αυτού, η παρουσίαση του CHANGE4ELLAKTOR περιλαμβάνει και σχετικό χρονοδιάγραμμα των γεγονότων που ακολούθησαν της αρχικής ανακοίνωσης των κ.κ. Αναστάσιου και Δημήτριου Καλλιτσάντση, σημειώνοντας ότι κάθε κίνηση της πλευράς Μπόμπολα-Κούτρα «ήταν αντανακλαστική, εκμεταλλευόμενη τους πόρους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, βασισμένη σε προσαρμοσμένα κατά το δοκούν οικονομικά στοιχεία και σε μία διοικητική ομάδα που η σύνθεσή της άλλαζε από μέρα σε μέρα».
Επίσης η παρουσίαση περιέχει γράφημα με την πορεία της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ όπου αποτυπώνεται ξεκάθαρα η θετική απήχηση που υπήρξε μετά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας CHANGE4ELLAKTOR από τους αδερφούς Καλλιτσάντση στις 13 Ιουνίου, αλλά και η υποχώρηση που παρουσίασε η τιμή της μετοχής μετά την παρουσίαση της πρότασης της πλευράς Μπόμπολα-Κούτρα.

Η παρουσίαση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο www.change4ellaktor.com

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης