Καλλιτσάντσης: Η στρατηγική Κούτρα - Μπόμπολα οδήγησε σε ζημίες και πρόστιμα - Επιβεβλημένη η αλλαγή μάνατζμεντ

Καλλιτσάντσης: Η στρατηγική Κούτρα - Μπόμπολα οδήγησε σε ζημίες και πρόστιμα - Επιβεβλημένη η αλλαγή μάνατζμεντ

Ο ΑΚΤΩΡ ζημιογόνος παντού εκτός Ελλάδος

Με την συνέντευξη που έδωσε σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα ο κ. Σάκης Καλλιτσάνστης που διεκδικεί τον έλεγχο του Ελλάκτορα επισημοποίησε κάτα πρώτον ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για έυρεση κοινού τόπου με την πλευρά Κούτρα - Μπόμπολα. Παράλληλα τους απέδωσε ευθύνες για τις ζημιές στις κατασκευές πλην Ελλάδος και σημείωσε ότι ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν θα έχει καμία τύχη αν δεν αλλάξει το μάνατζμεντ και η νοοτροπία των μεγαλομετόχων.

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για τα όσα συμβαίνουν στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ τα τελευταία 2 χρόνια, τους λόγους που αποφάσισε να προχωρήσει στην πρωτοβουλία CHANGE4ELLAKTOR, αλλά και τα σχέδιά του για την επόμενη ημέρα του Ομίλου, παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, τα κυριότερα σημεία της οποίας είναι τα εξής:

Δήλωσε πεπεισμένος για τις προοπτικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μόνο όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο και ένα νέο διοικητικό συμβούλιο χωρίς τη συμμετοχή των κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα.
Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ζει έναν εφιάλτη από τον οποίο πρέπει πλέον άμεσα να ξυπνήσει και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: " Εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να γίνει Πήγασος. Εγώ και ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να χαϊδεύουμε τα αφτιά των εργαζομένων και των μετόχων διαβεβαιώνοντάς τους πως είναι όλα καλά, ώσπου να έρθει η μέρα που ξαφνικά τίποτα δεν θα είναι καλά, όπως έγινε με τον Πήγασο."

Για το Δ.Σ. σημείωσε: Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λειτουργούσε με διαχωριστικές γραμμές που σε κάθε συνεδρίαση γίνονταν όλο και πιο ευδιάκριτες. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ ημών ήμαστε ταυτόχρονα μέτοχοι, Διευθυντικά στελέχη επιμέρους τομέων και μέλη του Δ.Σ., είχε ως αποτέλεσμα οι στρατηγικές και οι επιδιώξεις κάθε δραστηριότητας να παίρνουν προτεραιότητα έναντι του κοινού καλού του Ομίλου.  Ο κ. Κούτρας απαιτούσε οι άλλες δραστηριότητες να προσφέρουν ρευστότητα για να καλύψουν τα κενά της κατασκευής, ο κ. Μπόμπολας ήθελε να κρατήσει το ταμείο των παραχωρήσεων ανέπαφο για να επενδύσει, εγώ επέμενα πως η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος δεν πρέπει να πωληθεί επί ζημία για τον Όμιλο και το υπόλοιπο Δ.Σ. παρακολουθούσε σχεδόν αμέτοχο συνεδριάσεις που δεν κατέληγαν πουθενά.

Για την εταιρική διακυβέρνηση στοιχίζει σημείωσε: Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης. Μπορεί ο όρος να φαίνεται αρκετά θεωρητικός, είναι όμως βαθιά ουσιαστική η συμβολή της καλής εταιρικής διακυβέρνησης για την ευημερία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Τα τελευταία 2 χρόνια ο Όμιλος βρέθηκε σοβαρά εκτεθειμένος λόγω νομικών θεμάτων και ζητημάτων κανονιστικής συμμόρφωσης στους τομείς της κατασκευής και της διαχείρισης απορριμμάτων που επιβλέπουν οι κ.κ. Κούτρας και Μπόμπολας.
Μόλις πριν λίγες ημέρες είδαμε τη θυγατρική της ΗΛΕΚΤΩΡ στην Κύπρο να αποκλείεται για 5 ολόκληρα χρόνια από οποιοδήποτε δημόσια σύμβαση, ως επακόλουθο των όσων συνέβησαν στη Μεγαλόνησο πριν δυο χρόνια.
Πέρυσι επιβλήθηκε στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ ένα πρόστιμο 40 εκατ. Ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε σχέση με τη δραστηριοποίηση της ΑΚΤΩΡ στον κατασκευαστικό τομέα στην Ελλάδα.
Αυτό και μόνο δείχνει ότι η εταιρική διακυβέρνηση δεν είναι θεωρία, είναι ουσία με πολύ σημαντικό επιχειρηματικό και οικονομικό κόστος. 

 

Αιχμές για τη δέσμευση στην Αναδιοργάνωση

Ο μεν κ. Κούτρας όταν συζητήσαμε την αναδιοργάνωση της ΑΚΤΩΡ, ως την κατεξοχήν δραστηριότητα που χρήζει μεταρρυθμίσεων, μου είπε «κάνε ό,τι θες μόνο μη μου πειράζεις τα εργοτάξια». Πώς θα γίνει μεταρρύθμιση στον Όμιλο όμως χωρίς να γίνουν παρεμβάσεις στη δραστηριότητα που απορροφά το 85-90% του κόστους των δαπανών και το 120% των ζημιών;Ο δε κ. Μπόμπολας από τον Ιούνιο του 2017 που δεσμεύτηκε για αναδιοργάνωση, πέρασε τους επόμενους 6 μήνες να ρωτάει το Διοικητικό Συμβούλιο αν είναι δική του αρμοδιότητα να την υλοποιήσει. Ακόμα κι όταν του έγινε ξεκάθαρο πως δική του ευθύνη είναι, πέρασε άλλους 3 μήνες μέχρι τελικά να προσλάβει σύμβουλο. Από μία υπόσχεση απέναντι στους μετόχους πριν 12 μήνες, έφθασε 2 μήνες πριν τη Γενική Συνέλευση του 2018 να προσλαμβάνει σύμβουλο απλά για να παρουσιάσει κάτι ως άλλοθι στους μετόχους. Γιατί έπρεπε να δημοσιεύσει η πρωτοβουλία Change4Ellaktor την πρότασή της για την αναδιοργάνωση, την αναδιάρθρωση και τη στρατηγική για να υιοθετήσουν ή καλύτερα για να οικειοποιηθούν μέσα σε δύο μόλις ημέρες, όλες τις προτάσεις μας που για δύο χρόνια αγνοούσαν;

 

ΑΚΤΩΡ: Ζημιογόνος παντού πλην της Ελλάδος

Η ΑΚΤΩΡ έχει πρόβλημα οργανωτικό και λειτουργικό το οποίο καθίσταται επιζήμιο μόλις απομακρυνθεί από το ασφαλές και γνώριμο περιβάλλον της Ελλάδας. Η δραστηριότητα της Μέσης Ανατολής την περίοδο 2004 – Α’ Εξάμηνο 2017, αντί να έχει περιθώριο κερδοφορίας, εμφάνιζε ζημία 7%.  Η δραστηριότητα των Βαλκανίων την περίοδο 2004 – Α’ Εξάμηνο 2017, αντί να έχει περιθώριο κερδοφορίας, εμφάνιζε ζημία 8,5%. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα Βαλκάνια ενοποιούνται με τα θετικά αποτελέσματα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η τελική εικόνα να ωραιοποιείται, ενώ η Μέση Ανατολή εμφανίζεται ξεχωριστά.
Το έχω πει επανειλημμένως και θα το κάνω και τώρα. Οι ζημίες στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια αποδεικνύουν ότι ανεξάρτητα από το ποιος επιβλέπει τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, είτε είναι ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης, είτε ο Δημήτρης Κούτρας, είτε αύριο ο όποιος Δημήτρης, ή Σάκης ή Λεωνίδας, ζημιές θα φέρνει. Δεν είναι προσπάθεια συμψηφισμού ευθυνών είναι μία πραγματικότητα που πρέπει επιτέλους να πάψουμε να την αρνούμαστε και να την αντιμετωπίσουμε.

 

 ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ: Δεν πωλείται για να βουλώσει τρύπες

Παραφράζοντας πρόσφατη δήλωση του κ. Κούτρα ως προς την ΕΛΤΕΧ Άνεμος, που νομίζω αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα το πόσο διαφορετική επιχειρηματική λογική έχουμε, θα ήθελα να σημειώσω ότι όντως στους δύσκολους καιρούς πουλάς το εξοχικό όχι το σπίτι που μένεις όλο το χρόνο. Αν όμως η σκεπή του σπιτιού που μένεις όλο το χρόνο στάζει, ή φτιάχνεις τη σκεπή, ή μέχρι να τη φτιάξεις μένεις στο εξοχικό που δεν μπάζει. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν ξεπουλάς το εξοχικό με την ελπίδα ότι δεν θα ξαναβρέξει κι άρα δεν θα χρειαστεί να φτιάξεις τη σκεπή ποτέ.  
Ήμουν, είμαι και θα είμαι εναντίον του ξεπουλήματος δραστηριοτήτων με προοπτικές και συνεισφορά στον Όμιλο μόνο και μόνο για να χρηματοδοτήσουμε ζημιογόνες δραστηριότητες χωρίς να διορθώνουμε αυτό που δημιουργεί τις ζημίες, γιατί την επόμενη ημέρα θα συζητάμε τι άλλο μπορούμε να πουλήσουμε για να καλύψουμε τις νέες ανάγκες ρευστότητας της κατασκευής.

www.worldenergynews.gr

 

 

 

 


panagiotis