Το «στοίχημα» της νέας διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ – Τα σχέδια για ρευματοκλοπές, εκσυγχρονισμό δικτύου, έξυπνους μετρητές

Το «στοίχημα» της νέας διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ – Τα σχέδια για ρευματοκλοπές, εκσυγχρονισμό δικτύου, έξυπνους μετρητές

Ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή θα επιλεγεί με ανοιχτή διαδικασία, η προκήρυξη της οποίας αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα Πέμπτη (5/7)

Μάχη σε τουλάχιστον τρία μέτωπα καλείται να δώσει η νέα διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο την αντιμετώπιση των ολιγωριών του παρελθόντος και την ανάδειξη του Διαχειριστή σε μια σύγχρονη εταιρεία δικτύων.

Μια εταιρία που θα έχει ως γνώμονα την εξυπηρέτηση του καταναλωτή, την ομαλή και χωρίς υπερβολικές επιβαρύνσεις λειτουργία της αγοράς, αλλά κυρίως την οικονομική αποδοτικότητα της ίδιας.
Στο επίκεντρο λοιπόν των προσπαθειών της νέας διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία ορίστηκε από την προχθεσινή γενική συνέλευση, θα βρεθεί η αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου και βεβαίως η υλοποίηση του περίφημου προγράμματος εγκατάστασης έξυπνων μετρητών που καρκινοβατεί εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια.
Η έκρηξη του φαινομένου των ρευματοκλοπών που έχει συντελεστεί τα τελευταία τρία χρόνια, επιβαρύνει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά πλήττοντας το σύνολο των συμμετεχόντων σε αυτή.
Η ποσότητα της ενέργειας που χάνεται και δεν τιμολογείται υπολογίζεται σε 1 TWh ανά έτος την τελευταία τριετία, επιβαρύνοντας το κόστος χονδρεμπορικής για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 200 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015 - 2017.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, αλλά και για τη βελτίωση, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του δικτύου, αναδεικνύεται σε προτεραιότητα για τη νέα διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος, θα επιλεγεί με ανοιχτή διαδικασία που έχει αναλάβει να διεξάγει η ICAP.
Η σχετική προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα Πέμπτη (5/7), ενώ η γενική συνέλευση όρισε ως αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο τον οικονομολόγο κ. Θανάση Μισδανίτη.

Έμφαση στον εκσυγχρονισμό των δικτύων

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο του εκσυγχρονισμού των δικτύων θα αναλάβει ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Γρηγόρης Κωστάκης, ο οποίος προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα από την ελληνική εταιρία τεχνολογίας, εξειδικευμένη σε τηλεπικοινωνιακά και ηλεκτρικά δίκτυα RAYCAP SA. 
Στόχος του κ. Κωστάκη θα είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετασχηματισμού των δικτύων, ο οποίος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλότερη και μεγαλύτερη ενσωμάτωση ΑΠΕ, για την υψηλότερη ενεργειακή αποδοτικότητα και ασφάλεια και για την εξοικονόμηση ενέργειας
Πρέπει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού του ΔΕΔΔΗΕ υπεγράφη πρόσφατα δανειακή σύμβαση, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 45 εκατ. ευρώ.
Το εν λόγω ποσό αποτελεί μέρος της συνολικής χρηματοδότησης ύψους 85 εκατ. ευρώ που παρέχει η ΕΤΕπ στον ΔΕΔΔΗΕ, συμμετέχοντας με 50% στο νέο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικού ύψους 170 εκ. ευρώ.
Οι σαρωτικές αλλαγές στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ (άλλαξαν τα οκτώ από τα εννέα πρόσωπα που μετείχαν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, ενώ ο μέχρι πρότινος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Νίκος Χατζηαργυρίου παραμένει πρόεδρος χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες) εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό της διοίκησης της ΔΕΗ όπως τον περιέγραψε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης.
Μιλώντας κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, ο κ. Παναγιωτάκης είχε δηλώσει ότι η ΔΕΗ προτίθεται να αποκτήσει τον ουσιαστικό έλεγχο επί του περιουσιακού της στοιχείου που είναι τα δίκτυα χαμηλής και μέσης τάσης ώστε να τα αξιοποιήσει, τόσο για να εισφέρουν έσοδα στον όμιλο, όσο και για να συμβάλλουν στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας.
Άλλωστε, στο στρατηγικό σχέδιο της McKinsey για την ίδια τη ΔΕΗ υπάρχει σαφής αναφορά στο ρόλο και την αξία των δικτύων.

Προώθηση της εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών

Επιπλέον, κυρίαρχο ρόλο στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να έχει και ο περίφημος πιλοτικός διαγωνισμός για την εγκατάσταση 200.000 έξυπνων μετρητών που βρίσκεται «κολλημένος» στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Όπως φαίνεται όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ακόμη και η ακύρωσή του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδιωχθεί η προώθηση της συμφωνίας ΔΕΗ - CMEC για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής έξυπνων μετρητών, πιθανώς στη Δυτική Μακεδονία.
Εξάλλου, μεταξύ των σχεδίων της ΔΕΗ είναι σε συνεργασία με την κορεατική Kepco, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία στα έξυπνα δίκτυα και τους έξυπνους μετρητές, να εξετάσει το ενδεχόμενο πιλοτικής τοποθέτησης έξυπνων μετρητών σε κάποια μικρή πόλη της Ελλάδας.
Πέραν των προαναφερομένων στο νέο ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ μετέχουν ως μη εκτελεστικά μέλη ο πρώην γενικός διευθυντής Οικονομικών της ΔΕΗ Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Βασίλης Δημητρίου, η Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Λαμπρινή Σπανού, ο Μηχανολόγος Μηχανικός Δημήτρης Τσέκερης, ο Μηχανολόγος Μηχανικός Γιώργος Τσουράκης και ο Κωνσταντίνος Μασούρας ως εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Κύκλοι της ΔΕΗ σχολιάζοντας τις αλλαγές στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ σημείωναν ότι πρόκειται για ένα σωστό συνδυασμό έμπειρων και νέων άξιων στελεχών που σε συνεργασία με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο θα δώσουν νέα ώθηση στην εταιρεία.

www.worldenergynews.gr