Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα θαλάσσια «οικόπεδα» της Κρήτης ενισχύουν την αξία των Ελληνικών Πετρελαίων ενόψει της ιδιωτικοποίησής τους

Τα θαλάσσια «οικόπεδα» της Κρήτης ενισχύουν την αξία των Ελληνικών Πετρελαίων ενόψει της ιδιωτικοποίησής τους

Τα ΕΛΠΕ μαζί με την ισπανική Repsol διεκδικούν ένα ακόμη θαλάσσιο «οικόπεδο», αυτή τη φορά στο Ιόνιο, για το οποίο σύντομα η ΕΔΕΥ θα ολοκληρώσει την εισήγησή της προς το υπουργείο

Τις ισχυρές προοπτικές επέκτασης των ΕΛΠΕ στον κλάδο του upstream, ο οποίος μάλιστα εκτιμάται από την παρούσα διοίκηση του Ομίλου ότι μπορεί να αρχίσει να συμβάλει στην κερδοφορία του εντός 5ετίας, ήρθαν να «υπενθυμίσουν» στους (δύο πλέον) υποψήφιους «μνηστήρες» για τα Ελληνικά Πετρέλαια οι χθεσινές υπουργικές αποφάσεις για τα υπεράκτια «οικόπεδα» υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Έτσι, την ίδια ημέρα που το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε και επίσημα πως στην κούρσα για τη διεκδίκηση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων παραμένουν η Vitol και η Glencore, επιβεβαιώνοντας τη σχετική αποκάλυψη του World Energy News, οι υπουργικές αποφάσεις άνοιξαν τον δρόμο παραχώρησης των δύο θαλάσσιων μπλοκ στην κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την ExxonMobil και την Total.
Ο ορισμός της κοινοπραξίας ως επιλεγείσας αιτούσας για τις εν λόγω περιοχές αποτελεί αναμφισβήτητα ορόσημο στη δραστηριοποίηση που δρομολογούν να αναπτύξουν τα Ελληνικά Πετρέλαια στην έρευνα και εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Πρώτα και κύρια, γιατί σηματοδοτεί την πρώτη «συμμαχία» του Ομίλου προς αυτή την κατεύθυνση με την αμερικανική ExxonMobil, η οποία έρχεται να προστεθεί στους υπόλοιπους πετρελαϊκούς κολοσσούς, όπως την Total και την Edison, με τους οποίους συμπράττει ήδη σε άλλες παραχωρήσεις.
Εξάλλου, ενδεικτικό της αναβάθμισης των διεθνών συνεργασιών του Ομίλου, με τη σύμπραξη με την  ExxonMobil, είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος της αμερικανικής εταιρείας στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, τόσο εντός όσο και εκτός ΗΠΑ.
Ένας ρόλος που «μεταφράζεται» ούτε λίγο ούτε πολύ σε καθημερινή παραγωγή 3,9 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ανά την υφήλιο.
 Από την άλλη πλευρά, οι χθεσινές υπουργικές αποφάσεις σηματοδοτούν επίσης την «είσοδο» των ΕΛΠΕ, μαζί με ισχυρούς εταίρους, σε δύο από τις πλέον ελπιδοφόρες (όσο και απαιτητικές ) περιοχές για τον εντοπισμό κοιτασμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι θεωρητικές εκτιμήσεις για τις ποσότητες που ενδεχομένως «κρύβονται» νότια της Κρήτης, με βάση τη γεωλογική της συγγένεια με τα κοιτάσματα στην Κύπρο (Ονησιφόρος, Καλυψώ) και στο Ισραήλ (Λεβιάθαν, Ταμάρ), «μιλούν» για 3 έως 33 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Ελπίδες για μια ακόμη παραχώρηση στο χαρτοφυλάκιο των ΕΛΠΕ

Τα θαλάσσια μπλοκ στην Κρήτη έρχονται να προστεθούν στις έξι χερσαίες και υπεράκτιες παραχωρήσεις που ήδη έχουν περιέλθει στον Όμιλο, είτε αυτόνομα είτε σε κοινοπραξίες με ξένες εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς.
Επίσης, μαζί με την ισπανική Repsol, διεκδικεί ένα ακόμη «οικόπεδο» (στο Ιόνιο), για το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) θα ολοκληρώσει επίσης την εισήγησή της προς το υπουργείο επί της προσφοράς της κοινοπραξίας.
Από όλες αυτές τις παραχωρήσεις, πιο «ώριμη» είναι το κοίτασμα του Πατραϊκού Κόλπου, στο οποίο ο Όμιλος σχεδιάζει την πρώτη γεώτρηση στα τέλη του 2019, ενώ τα ερευνητικά δεδομένα «δείχνουν» την πιθανή ύπαρξη 100 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε στην ομιλία στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος Ομίλου, Στάθης Τσοτσορός, τα ΕΛΠΕ αναμένουν ενδεχόμενα κέρδη από το upstream εντός της προσεχούς 5ετίας.
Βέβαια, η αυξημένη συμμετοχή του Δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο των υδρογονανθράκων, το οποίο θα διατηρήσει έμμεσα και άμεσα τον έλεγχο του 36,25% της θυγατρικής holding όπου θα «περάσουν» τα δικαιώματα των παραχωρήσεων, απομειώνει τα όποια μελλοντικά έσοδα του αγοραστή του 50,1% από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Ακόμη όμως κι έτσι, η συστηματική εμπλοκή των ΕΛΠΕ στην έρευνα υδρογονανθράκων, με την προοπτική ανακάλυψης κοιτασμάτων, είναι κάτι το οποίο ανεβάζει την αξία του Ομίλου.
Εξάλλου, ακόμη και με τον περιορισμό των μελλοντικών εσόδων από τους υδρογονάνθρακες για όποια από τις Vitol και Glencore υπερισχύσει στον διαγωνισμό, όπως σημείωνε το πρόσφατο άρθρο του oilprice.com (με τον εύγλωττο τίτλο: «Μπορεί το πετρέλαιο να τραβήξει την Ελλάδα από τη φτώχεια;») που αναδημοσίευσε το World Energy News, η ανακάλυψη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων θα έχει θετική επίδραση και στην κύρια δραστηριότητα του Ομίλου.
Κι αυτό γιατί η εγχώρια παραγωγή αργού θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την κερδοφορία των διυλιστηρίων. 
 Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο, ακόμη και αν η ποιότητα του ελληνικού αργού είναι «heavy sour» δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, αφού τα ελληνικά διυλιστήρια είναι κατάλληλα εξοπλισμένα, καθώς παραδοσιακά διυλίζουν βαρύτερο θειώδες πετρέλαιο.
Επίσης, με δεδομένο πως τα ελληνικά διυλιστήρια έχουν καταφέρει να εδραιωθούν στις αγορές των νοτίων Βαλκανίων, την Κύπρο και την Τουρκία, μία τέτοια προοπτική θα «μεταφραζόταν» σε μεγάλο περιθώριο αποκόμισης κερδών, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή διυλισμένων προϊόντων αναμένεται να μειωθεί μακροπρόθεσμα με μέσο ετήσιο ρυθμό 1 - 2%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης