Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Tullow θα πληρώσει 254 εκατ. δολάρια για την ακύρωση συμβολαίου στη Γκάνα

tags :
Η Tullow θα πληρώσει 254 εκατ. δολάρια για την ακύρωση συμβολαίου στη Γκάνα

Η Tullow επικαλέστηκε την ύπαρξη ανωτέρας βίας σε σχέση με τη θαλάσσια συνοριακή διαφωνία

Δικαστήριο του Λονδίνου επέβαλε  στην Tullow Oil να καταβάλει στον ιδιοκτήτη του πλοίου Seadrill περίπου 254 εκατομμύρια δολάρια, καθώς αποφάνθηκε ότι ήταν λάθος να τερματίσει ένα συμβόλαιο γεώτρησης στη Γκάνα για λόγους ανωτέρας βίας ανακοίνωσε η εταρεία την Τρίτη 3/7/2018.
Η Tullow ακύρωσε το συμβόλαιο για τη μονάδα West Leo του Seadrill το Δεκέμβριο του 2016, αφού η Γκάνα έθεσε ένα μορατόριουμ γεώτρησης στο πεδίο πετρελαίου και φυσικού αερίου TEN που βρίσκεται σε ύδατα που  διεκδικούν τόσο η Γκάνα όσο και η Ακτή του Ελεφαντοστού.
Ένα διεθνές δικαστήριο πέρυσι αποφάνθηκε υπέρ της Γκάνας, επιτρέποντας στηνν Tullow, τον κύριο φορέα εκμετάλλευσης του έργου, να επαναλάβει τη γεώτρηση. Η Cosmos Energy, η Anadarko Petroleum Corporation, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Γκάνα και η PetroSA κατέχουν συμμετοχές.
"Είμαστε απογοητευμένοι με την απόφαση και διατηρούμε την άποψη ότι ήταν σωστό να τερματισθεί η σύμβαση West Leo για ανωτέρα βία. Η Tullow θα εξετάσει τώρα τις επιλογές της, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για προσφυγή κατά της απόφασης », ανέφερε η ανακοίνωση της Tullow.
Με το 47% των μετοχών της Tullow στην TEN και το καθήκον της να πληρώσει το κόστος για το μερίδιο της Ghana National Petroleum Corporation (GNPC), η βρετανική εταιρεία αναμένεται να καταβάλει περίπου 140 εκατομμύρια δολάρια καθαρά, ανέφερε.
 Αναμένει τα τα υπόλοιπα χρήματα να καταβληθούν από τους εταίρους της.
Η Tullow δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε διαθέσει 128 εκατομμύρια δολάρια για τη διαφωνία με την Seadrill. Θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες 21 ημέρες αν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Εν τω μεταξύ, η Kosmos βρίσκεται σε ξεχωριστή διαμάχη με την Tullow σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας στο διεθνές εμπορικό επιμελητήριο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο να πληρώσει η Tullow τα τέλη για το 20% του Kosmos στο πεδίο.
Η απόφαση στην υπόθεση Kosmos πρόκειται να ληφθεί σύντομα. Θα κοστίσει Tullow περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια εάν χάσει.
Το RBC ανέφερε σε σημείωμα ότι τα έργα του Tullow στην Ανατολική Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Ουγκάντα και της Κένυας, όπου λήγουν οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις στα τέλη του τρέχοντος έτους και το 2019 αντιστοίχως, αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της απόφασης της Τρίτης.
Ενισχυμένη από την παραγωγή της στην Γκάνα, η Tullow την περασμένη εβδομάδα αύξησε την προοπτική της παραγωγής 2018 σε 86.000-92.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης