Επιχειρήσεις

Προβόπουλος: Στόχος είναι να αλλάξει η εταιρική διακυβέρνηση στον Ελλάκτωρα

Προβόπουλος: Στόχος είναι να αλλάξει η εταιρική διακυβέρνηση στον Ελλάκτωρα

«Αν το πλαίσιο διακυβέρνησης του Ελλάκτωρα δεν αλλάξει θεμελιωδώς, η εταιρεία καταδικάζεται σε πολυετή στασιμότητα», ανέφερε ο Προβόπουλος

Ο Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας κατά τη δύσκολη περίοδο της ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, θα μπορούσε να προεδρεύσει της αναδιάρθρωσης του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας.
Οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ, θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ δύο «αντιμαχόμενων» ομάδων στην εταιρεία, εκλέγοντας νέο συμβούλιο στην ετήσια γενική συνέλευση την Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018.
Ο πρόεδρος της εταιρείας, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, παραιτήθηκε στις 13 Ιουνίου ξεκινώντας μια εκστρατεία για να αντικαταστήσει τη σημερινή διοίκηση του Έλλακτωρ, με τον εαυτό του ως διευθύνοντα σύμβουλο και τον Γ. Προβόπουλο, ως μη εκτελεστικό πρόεδρο.
"Η πρόθεση είναι να αλλάξει ολόκληρη η εταιρική διακυβέρνηση, η οποία σήμερα λειτουργεί σύμφωνα με τα παλιομοδίτικα κριτήρια που αντιστοιχούν στις οικογενειακές δομές", ανέφερε ο Προβόπουλος, σε συνέντευξη στο Bloomberg.
«Αν το εν λόγω πλαίσιο διακυβέρνησης δεν αλλάξει θεμελιωδώς, η εταιρεία καταδικάζεται σε πολυετή στασιμότητα», πρόσθεσε.
Η κατασκευαστική εταιρεία δημιουργήθηκε το 1999 μετά από συγχώνευση μεταξύ της Ελληνικής Τεχνοδομικής των Αφών Καλλιτσάντση και του Άκτωρ, σχηματίζοντας έναν όμιλο με συμφέροντα σε αιολικά πάρκα, παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων και διαχείριση αποβλήτων.
Η συγχώνευση όμως, δημιούργησε μονάδες που λειτουργούσαν αυτόνομα και τελικά οδήγησε σε έναν όμιλο που χωρίστηκε ανάμεσα στις φατρίες με επικεφαλής τον Καλλιτσάντση και τον διευθύνοντα σύμβουλο Λεωνίδα Μπόμπολα, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Άκτωρα.
Εν μέσω της δυσλειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου, η εταιρεία είχε συσσωρευτική ζημιά 370 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία.
Η κίνηση «Change 4 Ελλάκτωρ» του Καλλιτσάντση έχει οδηγήσει σε μια διαμάχη τους μετόχους και κάθε πλευρά παρουσιάζει εναλλακτικά σχέδια αναδιάρθρωσης για την εταιρεία.
Ο Προβόπουλος, ο οποίος βοήθησε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσα από μια περίοδο άνευ προηγουμένου ενοποίησης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, ανέφερε ότι οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις της χώρας πρέπει να προχωρήσουν στο είδος του εκσυγχρονισμού της διακυβέρνησης που το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ανάγκασε τις τράπεζες να υλοποιήσουν.
Η μεταρρύθμιση του Ελλάκτωρ θα αποτελέσει ένα βήμα προς την ανατροπή των παλαιών δομών διαχείρισης, είπε.
"Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι παρόλο που ο τραπεζικός τομέας διαδραμάτισε ομαλό ρόλο στη μεταμόρφωση, το ίδιο πράγμα δεν συνέβη στον επιχειρηματικό τομέα", ανέφερε ο Προβόπουλος.
"Είναι καιρός ο επιχειρηματικός τομέας στο σύνολό του να ενσωματώσει τις καλές αρχές διακυβέρνησης», δήλωσε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης