Επιχειρήσεις

Η μάχη μετόχων υπό την απειλή των τραπεζών στις 29 Ιουνίου στην Ελλάκτωρ

Η μάχη μετόχων υπό την απειλή των τραπεζών στις 29 Ιουνίου στην Ελλάκτωρ

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την εταιρία….εάν δεν υπάρξει deal θα υπάρξει χάος και για να αποτραπεί το χάος η παρέμβαση των τραπεζών θα είναι απόλυτη

Η τροπή που μπορεί να πάρουν οι εξελίξεις στην εταιρία Ελλάκτωρ θα έχουν δραματικές συνέπειες εάν μέχρι τις 29 Ιουνίου δεν βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των δύο στρατοπέδων μετόχων.
Από την μια πλευρά η ομάδα των μετόχων με Λεωνίδα Μπόμπολα με 15% και Κούτρα με 5,57% και από την άλλη πλευρά τους αδερφούς Καλλιτσάντση με 11,83%.
Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε μια διογκούμενη και κλιμακούμενη κόντρα με συνέπειες για τον μέλλον της εταιρίας η οποία με 1,33 δισεκ. δάνεια και εγγυητικές προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στις ελληνικές τράπεζες.
Ο μεγαλύτερος πιστωτικής της εταιρίας Ελλάκτωρ είναι η Alpha bank που προσεγγίζει τα 680 με 690 εκατ ευρώ.
Οι τράπεζες έχουν ξεκαθαρίσει – όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews – ότι εάν παρέλθει η Γενική Συνέλευση στις 29 Ιουνίου χωρίς να έχει υπάρξει κάποια συμφωνία μετόχων τότε οι τράπεζες θα φύγουν από την ζώνη ουδετερότητας και θα αναλάβουν πρωτοβουλίες επιβάλλοντας λύση.
Όπως ανέφερε κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης «με 1,33 δισεκ. δάνεια ο τραπεζικός κλάδος δεν μπορεί και δεν θα μείνει απαθής».
Οι τράπεζες προτείνουν και προκρίνουν μια λύση οι δύο πλευρές μετόχων να βρουν κοινό διευθύνοντα σύμβουλο ώστε να αναλάβει την διοίκηση και να αρθεί το αδιέξοδο μέχρι οι μέτοχοι να βρουν λύσεις σε αυτό το αδιέξοδο.
Η πρόταση είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Η πλευρά Μπόμπολα με βάση πληροφορίες θα παρουσιάσει στην Γενική Συνέλευση την εναλλακτική της πρόταση για το μέλλον της εταιρίας Ελλάκτωρ ενώ θα προτείνει και πρόσημο για CEO που θα μπορούσε να θεωρηθεί κοινής αποδοχής.
Όμως η πρόταση αυτή για να έχει κάποια τύχη θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση μετόχων.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση για κοινής αποδοχής διευθύνοντα σύμβουλο εξετάζεται και από τις δύο πλευρές αλλά – να και υπάρχουν στελέχη για την θέση αυτή – δεν έχει υπάρξει κάποια συμβιβαστική λύση ακόμη.
Η πλευρά Καλλιτσάντση ήδη έχει παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση στήριξης του ομίλου και προτείνει νέο διοικητικό συμβούλιο με τον Γιώργο Προβόπουλο για πρόεδρο του νέου σχήματος.
Και οι δύο πλευρές μετόχων έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να συγκεντρώσουν την υποστήριξη μετόχων.
Η πλευρά Καλλιτσάντση με 11,83% έχει την στήριξη του fund Amber με 5,48%, του Horizon ενώ η μεγάλη κινητοποίηση του Προβόπουλου στο Λονδίνο έχει αποδώσει καθώς φαίνεται ότι με έλληνες και ξένους μετόχους η πλευρά Καλλιτσάντση ξεπερνάει το 25% τουλάχιστον.
Προφανώς σε αντίστοιχο αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί και η πλευρά Κούτρα και Μπόμπολα.
Με βάση ενδείξεις το ποσοστό που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν θα φθάσει στο 28% με 29%.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα καμία από τις δύο πλευρές δεν συγκεντρώνει ποσοστά καταστατικής μειοψηφίας δηλαδή πάνω από 33%.
Το Fortress που δεν είναι μέτοχος έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο χρηματοδότησης το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μετόχων Μπόμπολα και Κούτρα.  

Μάχη που θα οδηγήσει σε λύση ή χάος με εμπλοκή των τραπεζών

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 29 Ιουνίου δεν θα πρέπει να καταλήξει σε αδιέξοδο.
Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την εταιρία Ελλάκτωρ.
Το μήνυμα των τραπεζών αυτό θα είναι.
Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την εταιρία….εάν δεν υπάρξει deal θα υπάρξει χάος και για να αποτραπεί το χάος η παρέμβαση των τραπεζών θα είναι απόλυτη.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης