Εγκρίθηκε από το Δ.Σ της ΔΕΠΑ η συμφωνία της εταιρείας με την Shell

Εγκρίθηκε από το Δ.Σ της ΔΕΠΑ η συμφωνία της εταιρείας με την Shell

Αυξημένες προσδοκίες για την εξασφάλιση υψηλού τιμήματος, τόσο λόγω των προοπτικών της εταιρίας, όσο και των διαθεσίμων που έχει στο ταμείο της και τα οποία στα τέλη του 2017 ξεπερνούσαν τα 250 εκατ. ευρώ

Επισημοποιήθηκε χθες (19/6) η έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑ των συμφωνιών με την Shell για την εξαγορά του 51% της ΕΠΑ Αττικής έναντι 150 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το διαχωρισμό της ίδιας της ΔΕΠΑ σε δυο εταιρίες.

Επόμενο βήμα, η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σύμφωνα με κορυφαίους κύκλους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ανακοίνωση και μόνο της προοπτικής ιδιωτικοποίησης του εμπορικού τμήματος της ΔΕΠΑ έχει προκαλέσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από αρκετές εταιρίες της Ευρώπης αλλά και τρίτων χωρών, καθώς και από εγχώριους ομίλους.

Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα, αυξημένες είναι και οι προσδοκίες για υψηλό τίμημα, καθώς όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι η αξία της εταιρίας είναι αυξημένη τόσο λόγω των προοπτικών της στην αγορά και των διαθεσίμων που έχει στο ταμείο της και ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την απόκτηση του 100% της ΕΠΑ Αττικής. 

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η εξαγορά του μεριδίου της Shell στα δίκτυα και τη λιανική της Αττικής δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς αφενός θα συνεχίσουν ως το τέλος του 2020 οι δημοπρασίες ποσοτήτων αερίου, όπως προβλέπει τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, αφετέρου το μερίδιο της ΔΕΠΑ εμπορίας (μετά την εξαγορά του μεριδίου της Shell, αλλά και την πώληση στην Εni του μεριδίου της στη Θεσσαλονίκη) στην ενιαία αγορά φυσικού αερίου της Ελλάδας εξισορροπείται.

 

www.worldenergynews.gr