Επιχειρήσεις

Τζώρτζης (ΔΕΠΑ): Η Ελλάδα έχει δυνατότητες να μετατραπεί σε ένα φυσικό διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου

Τζώρτζης (ΔΕΠΑ): Η Ελλάδα έχει δυνατότητες να μετατραπεί σε ένα φυσικό διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου

«H ΔΕΠΑ είναι μια υγιής εταιρία που έχει κάνει επενδύσεις 3 δισ ευρώ στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια» υπογράμμισε ο κ. Τζώρτζης

Μέσα στα επόμενα χρόνια φιλοδοξεί η ΔΕΠΑ να μετεξελιχθεί σε περιφερειακό φορέα εμπορίας, και να επιτελέσει ένα σημαίνοντα ρόλο στην αγορά του φυσικού αερίου στην περιοχή, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Δ.Τζώρτζης, ξεκινώντας την ομιλία του με τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, όπου πέρυσι τα συνολικά έσοδα της εταιρείας έφτασαν τα 2 δισ. ευρ αποδεικνύοντας πως πρόκειται για μια υγειή εταιρεία. Επιπλέον, οι επενδύσεις των 3 δισ ευρώ τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα, την καθιστούν σημαίνων παράγοντα της αγοράς φυσικού αερίου στη χώρα μας και όχι μόνο.

Στην έναρξη της ομιλίας του, δήλωσε πως η συζήτηση με την Shell συνεχίζεται και επιδιώκεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες να μετατραπεί σε ένα φυσικό διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου και ειδικά, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται ακόμη πιο καθαρό πως μια σειρά project αγωγών και φυσικού αερίου που αφορούν την επικράτεια της χώρας , φιγουράρουν στην λίστα με τα έργα υψηλού ενδιαφέροντος για την Ένωση.

Ειδικότερα, ο κ. Τζώρτζης μεταξύ άλλων επισήμανε ότι ο αγωγός IGB ειναι ένας ώριμος αγωγός και ότι ακολουθούν στο άμεσο μέλλον 3 διαγωνισμοί για τα μηχανουργικά, την κατασκευή και την προμήθεια αγωγών. “Θεωρείται ένα σημαντικό project για την ενεργειακή ασφάλεια. Η κατασκευή θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη αυτής της χρονιάς και θα είμαστε έτοιμοι να τον λειτουργήσουμε εμπορικά στα τέλη του 2020”.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως η κατασκευή του αγωγού διαμορφώνει βήμα το βήμα ένα κάθετο διάδρομο, γεγονός που συμβάλει στην ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ, ιδιαίτερα βέβαια αν προστεθούν και οι θαλάσσιες μονάδες για τις οποίες επιδιώκεται να τεθούν σε λειτουργία στα επόμενα market test, όπως δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΠΑ.

Μέρος της στρατηγικής διαφοροποίησης οδεύσεων και πηγών αποτελεί επίσης ο αγωγός EastMed καθώς επίσης θα αποτελέσει στήριγμα για τον νότιο διάδρομο, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Τζώρτζης. Σχετικά με τον αγωγό, υπογράμμισε ότι έχουν διασφαλιστεί 34,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για να συνεχιστούν οι τεχνικές και μηχανολογικές μελέτες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Το χρονοδιάγραμμα του αγωγού λέει ότι θα τεθεί σε λειτουργία το 2025.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, τόνισε πως η εταιρεία σχεδιάζει να προχωρήσει σε εκτεταμένες επενδύσεις στο μέλλον, εκ των οποίων ανέφερε ότι 250 εκατ. ευρώ θα εκγχύσει η ΔΕΠΑ στην αγορά αναζητώντας συνεργασίες. Ο προγραμματισμός της εταιρείας φτάνει τα 450 εκατ. ευρώ αν συνυπολογίσουμε τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης