Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τον Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός για ΕΛΠΕ με στόχο την προσέλκυση αξιόπιστων σχημάτων - Τι φοβάται η κυβέρνηση

Τον Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός για ΕΛΠΕ με στόχο την προσέλκυση αξιόπιστων σχημάτων - Τι φοβάται η κυβέρνηση

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσει την υποβολή ενδεικτικών προσφορών και εν συνεχεία να γίνουν διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση των οικονομικών προτάσεων

Έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ ο έλεγχος των φακέλων που υποβλήθηκαν από τους πέντε υποψήφιους αγοραστές για το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων και το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να ανακοινώσει τους υποψηφίους που θα περάσουν στην επόμενη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών.  
Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει τις διαδικασίες με ταχείς ρυθμούς και να ζητήσει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του Ιουλίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό και η επόμενη φάση του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου. 
Πάντως επί του παρόντος υπάρχουν μια σειρά από αβεβαιότητες γύρω από το διαγωνισμό καθώς κατ’ αρχήν παραμένει άγνωστο εάν θα περάσουν στην επόμενη φάση και οι πέντε διεκδικητές.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ οι δύο  μεγάλοι  traders πετρελαίου Glencore και Vitol, ο διεθνής βιομηχανικός όμιλος Gupta Family Group Αlliance και δύο όμιλοι αραβικών συμφερόντων: Το Al Shaheen Group από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω της αυστριακής επενδυτικής θυγατρικής του Carbon Asset Management και η Airal Group Holdings limited από την Ιορδανία.

Από «κόσκινο» η φερεγγυότητα των ενδιαφερομένων

Προς το παρόν οι σύμβουλοι εξετάζουν την αξιοπιστία και την οικονομική φερεγγυότητα των πέντε συμμετεχόντων, καθώς από την ίδια την προκήρυξη έχουν τεθεί συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν στην οικονομική επιφάνεια (κεφαλαιοποίηση ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε περίπτωση εισηγμένου ομίλου ή υπό διαχείριση κεφάλαια σε περίπτωση fund) αλλά και στην εμπειρία στον κλάδο της διύλισης.
Μετά την ανακοίνωση της λίστας των εταιριών που θα περάσουν στην επόμενη φάση, οι δεσμευτικές προσφορές κατά πάσα πιθανότητα θα ζητηθούν εντός του Σεπτεμβρίου, καθώς ο Αύγουστος θεωρείται «νεκρός» μήνας, ενώ δεν φαίνεται να επαρκεί ο Ιούλιος για τον έλεγχο των στοιχείων μέσω του data room και τη διαμόρφωση τόσο των τελικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν τα ΕΛΠΕ όσο και των οικονομικών προσφορών.
Επί του παρόντος πάντως αναπτύσσεται έντονη φημολογία περί του ενδεχομένου να ζητηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η υποβολή ενδεικτικών προσφορών και εν συνεχεία να γίνουν διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση των προτάσεων των ενδιαφερομένων.
Κάτι τέτοιο είναι στη διακριτική ευχέρεια του ΤΑΙΠΕΔ με βάση τους όρους της προκήρυξης, αν και φαίνεται να προκρίνεται η εναλλακτική της παράτασης του χρόνου των διαδικασιών.
Ανοιχτό εξάλλου παραμένει το ενδεχόμενο στην επόμενη φάση οι εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμαχήσουν και με τρίτους επενδυτές ισχυροποιώντας το κοινοπρακτικό σχήμα με το οποίο θα υποβάλουν δεσμευτική προσφορά.

Αμηχανία και φόβοι

Πάντως γύρω από την όλη υπόθεση επικρατεί κλίμα αμηχανίας σε όλα τα επίπεδα, καθώς σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες, να συμμετάσχει στο διαγωνισμό κάποια μεγάλη καθετοποιημένη πετρελαϊκή εταιρία.
Αποτέλεσμα είναι, μεταξύ κύκλων της κυβέρνησης να αναπτύσσεται φιλολογία περί της αναγκαιότητας να διασφαλιστεί η συνέχεια ως προς την παραγωγική δραστηριότητα του ομίλου και να εκφράζονται φόβοι για μετατροπή των ΕΛΠΕ σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις ή σε διαμετακομιστικό κέντρο.
Οι φόβοι αυτοί εντείνονται και από το γεγονός ότι στο διαγωνισμό συμμετέχουν δυο από τους μεγαλύτερους trades παγκοσμίως.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στους όρους της πρόσκλησης ενδιαφέροντος έχουν τεθεί δικλείδες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, με δυνατότητα απόρριψης κάποιου σχήματος εάν κριθεί ότι συντρέχουν λόγοι εθνικής ή ενεργειακής ασφάλειας.
Επιπρόσθετα, ο προβληματισμός εντοπίζεται και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, αφενός λόγω της ολοένα και πιο αυστηρής περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ και αφετέρου εξ’ αιτίας της δομικής μείωσης της ζήτησης πετρελαιοειδών τόσο στην ελληνική όσο και  στις ευρωπαϊκές αγορές.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι με βάση την τρέχουσα τιμή στο χρηματιστήριο η συνολική κεφαλαιοποίηση του ομίλου των ΕΛΠΕ είναι σήμερα στα 2,2 δισ. ευρώ και με βάση την συμφωνία του ομίλου Λάτση με το ελληνικό δημόσιο το πακέτο 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ θα προέλθει από τη διάθεση 20% που ανήκει στο δημόσιο και 30,1% της Paneuropean Investment Holdings.
Έτσι μετά την πώληση οι δυο βασικοί μέτοχοι θα διαθέτουν περίπου 15% ο καθένας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης