Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΑΔΜΗΕ: Μείωση δανεισμού στο α' τρίμηνο και αναδιαρθρώσεις με βελτιστοποίηση διαχείρισης διαθεσίμων

ΑΔΜΗΕ: Μείωση δανεισμού στο α' τρίμηνο και αναδιαρθρώσεις με βελτιστοποίηση διαχείρισης διαθεσίμων

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα της εταιρίας μειώθηκαν κατά 33,4% το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ μείωση κατά 32,7% εμφάνισε ο καθαρός δανεισμός

Νέες στρατηγικές διαχείρισης κεφαλαίων που εστιάζονται στην αποτελεσματική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων, αλλά και στη βελτιστοποίηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου μέσω αναχρηματοδότησης με στόχο τη μείωση του περιθωρίου δανεισμού και την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων εφαρμόζει ο ΑΔΜΗΕ.
Ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής, τα χρηματοοικονομικά έξοδα της εταιρίας μειώθηκαν κατά 33,4% το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με την αντίστοιχοι περίοδο του 2017.
Εξάλλου, ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 32,7% και διαμορφώθηκε σε 157,7 εκατ. ευρώ στο τέλος  Μαρτίου του 2018 έναντι 234,4 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Καθαρές Χρηματοοικονομικές Δαπάνες ανήλθαν σε 3,4 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 54% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Η μείωση ερμηνεύεται από δύο παράγοντες:
•    Πρώτον, τα Χρηματοοικονομικά Έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατ. ευρώ λόγω της βελτίωσης των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς και της απόδοσης σημαντικού μέρους των ταμειακών διαθεσίμων σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.
•    Δεύτερον, τα Χρηματοοικονομικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 2,6 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας κυρίως την εξάλειψη των εγγυήσεων για τα δάνεια της ΑΔΜΗΕ προς τη ΔΕΗ.

Πενταετές κοινοπρακτικό δάνειο

Παράλληλα, η ΑΔΜΗΕ αναπτύσσει νέες στρατηγικές διαχείρισης κεφαλαίων που εστιάζονται στην αποτελεσματική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων, καθώς και στη βελτιστοποίηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, μέσω μίας διαδικασίας αναχρηματοδότησης που αποσκοπεί στη μείωση του περιθωρίου δανεισμού και την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων.
Έτσι στις 30 Απριλίου 2018 εκταμίευσε 199 εκατ. ευρώ ως προϊόν δανειακής χρηματοδότησης από τις τράπεζες Bank of China S.A. και Industrial and Commercial Bank of China Limited.
Το κοινοπρακτικό δάνειο είναι πενταετούς διάρκειας με περίοδο χάριτος ενός έτους, άνευ εξασφαλίσεων και κρατικής εγγύησης και τo βασικό περιθώριο δανεισμού ανέρχεται στα 2,4% ετησίως.
Η ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου, ύψους 337 εκατ. ευρώ και λήξης τον Νοέμβριο 2021, προέβη σε πρόωρη αποπληρωμή ποσού 100 εκατ. ευρώ.
H διαδικασία αναχρηματοδότησης με σημαντική μείωση του περιθωρίου δανεισμού και επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου.

Διανομή προμερίσματος

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα προχωρήσει στην καταβολή προμερίσματος 0,03 ευρώ ανά μετοχή για το 2018, ενώ το 2019 το συνολικό μέρισμα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 0,07 ευρώ ανά μετοχή.
Οι τελικές αποφάσεις για θα ληφθούν στο τέλος Ιουνίου.
Όπως ανακοινώθηκε με αφορμή την δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2018, για το σύνολο του έτους, η διοίκηση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών προτίθεται να προτείνει την διανομή του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσοστού, δηλαδή το 50% του μερίσματος που θα λάβει από την ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 30,86 εκατ. ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών έχει ως κύρια πηγή εσόδου το μέρισμα από την ΑΔΜΗΕ Α.Ε.
Tο μέρισμα από την ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για το οικονομικό έτος 2017, θα καταβληθεί εντός του 2018.
Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. θα λάβει μέρισμα για πρώτη φορά από την ΑΔΜΗΕ Α.Ε. τον Ιούνιο του 2018.
Συνεπώς, η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών δύναται να διανείμει μέρισμα για πρώτη φορά στους μετόχους της για την χρήση 2018 εντός του 2019, πλέον του προμερίσματος που θα δοθεί στους μετόχους φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης