Επιχειρήσεις

Στον έλεγχο του Δημοσίου ο ΑΔΜΗΕ με τίμημα ευκαιρίας - Σημαντικό discount έναντι του ποσοστού μεταβίβασης στους Κινέζους!

Στον έλεγχο του Δημοσίου ο ΑΔΜΗΕ με τίμημα ευκαιρίας - Σημαντικό discount έναντι του ποσοστού μεταβίβασης στους Κινέζους!
H αξία τη μετοχής του 25% που θα μεταβιβαστεί στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ θα καθορισθεί βάσει της τιμής που θα καταβάλει ο επενδυτής για το 24% δηλαδή βάσει του τιμήματος των 320 εκατ. ευρώ που θα δώσει η κινεζική State Gred.
Σε νέα αποτίμηση της αξίας του 25% του ΑΔΜΗΕ που βάσει του νόμου 4389/2016 θα πρέπει να μεταβιβαστεί στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ θα προβεί η ΔΕΗ.
Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το χωρικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη η οποία τροποποιεί την παράγραφο 2 του εν λογω νόμου.
Αυτή προέβλεπε ότι η αξία τη μετοχής του 25% που θα μεταβιβαστεί στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ θα καθορισθεί βάσει της τιμής που θα καταβάλει ο επενδυτής για το 24% δηλαδή βάσει του τιμήματος των 320 εκατ. ευρώ που θα δώσει η κινεζική State Gred.
Το επιχείρημα που ανέπτυξε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή είναι ότι το τίμημα της κινεζικής εταιρίας περιλαμβάνει υπεραξίες, όπως διοίκησης και στρατηγικού σχεδιασμού που μπορούν να χαρακτηριστούν κρατική ενίσχυσης επειδή το δημόσιο θα αγοράσει μερίδιο από δημόσια εταιρία.
Η νέα αποτίμηση, σύμφωνα με το υπουργείου θα αφαιρέσει αυτές τις υπεραξίες, για την εξαγορά του 25% του ΑΔΜΗΕ.
Στην ουσία πρόκειται για ένα τέχνασμα μείωσης του τιμήματος που θα πρέπει να πληρώσει το δημόσιο, ελλείψει των αναγκαίων κονδυλίων.
Εδώ όμως μπαίνουν πάρα πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται μια εισηγμένη εταιρία της οποίας της παίρνει επί της ουσίας με δικούς της όρους και ανεξάρτητα από μια ήδη συνελεσθείσα συμφωνία ένα βασικό asset.
Και το επόμενο ερώτημα είναι πώς θα προσελκύσει επενδυτές στην ΔΕΗ με τέτοιες πρακτικές;

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης