Επιχειρήσεις

Περισσότερο ελκυστική για τους ιδιώτες επενδυτές η ΔΕΠΑ μετά τη διχοτόμησή της

Περισσότερο ελκυστική για τους ιδιώτες επενδυτές η ΔΕΠΑ μετά τη διχοτόμησή της
Η εταιρεία που θα ελέγχει τα δίκτυα θα έχει ως πλεονέκτημα τα σταθερά έσοδα από την αξιοποίηση των παγίων, ενώ θα αναλάβει τις επενδύσεις για τις μελλοντικές και τα μεγάλα διεθνή έργα
Περισσότερες πιθανότητες προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η πρόταση που τελικά προκρίθηκε για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, δηλαδή η «διχοτόμηση» της εταιρείας σε διανομή και εμπορία, σε σχέση με το σχέδιο που είχε δει το φως της δημοσιότητας, και το οποίο προέβλεπε τη μετατροπή της ΔΕΠΑ σε μία εταιρεία συμμετοχών.
Όπως έγραφε το WorldEnergyNews την περασμένη εβδομάδα (17/5) ήδη από την πρώτη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας με τους Θεσμούς, η διάσπαση της εταιρείας στα δύο διαφαινόταν ως επικρατέστερη λύση από το «μοντέλο holding» και το σπάσιμο της ΔΕΠΑ σε τρία μέρη.
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της λύσης, στόχος είναι το Δημόσιο να διατηρήσει πιο ενισχυμένη παρουσία στην εταιρεία που θα αναλάβει τα δίκτυα και μικρότερη στην εμπορία.  
Ανεξάρτητα από τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη, στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως, στην περίπτωση που τα μετοχικά ποσοστά που θα εκχωρηθούν είναι αρκετά υψηλά, το σχέδιο που πήρε το «πράσινο φως» δείχνει πιο ελκυστικό για υποψήφιους επενδυτές, σε σχέση με την εταιρεία συμμετοχών.
Έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί αισίως η συμφωνία με τη Shell και πάρει την έγκριση από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το χαρτοφυλάκιο πελατών της εταιρείας στο Λεκανοπέδιο, μέσω της ΕΠΑ Αττικής, μπορεί να αντισταθμίσει τουλάχιστον εν μέρει τον αναπόδραστα πιο περιορισμένο μελλοντικά ρόλο της εταιρείας στη χονδρεμπορική αγορά, από τη σημερινή δεσπόζουσα παρουσία της, λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού.  

Σταθερά έσοδα και νέες επενδύσεις

Από την άλλη πλευρά, παρόλο που η εταιρεία δικτύων θα έχει ως πλεονέκτημα τα σταθερά έσοδα από την αξιοποίηση των παγίων, θα είναι κι εκείνη που θα πρέπει να αναλάβει τις επενδύσεις για τις επεκτάσεις δικτύων καθώς για τα μεγάλα διεθνή έργα, όπως ο IGB, ο IGI και ο EastMed, όταν και αν δρομολογηθούν.
Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση ενισχυμένου ρόλου του Δημοσίου στις υποδομές ήταν βασική επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, με δεδομένο πως τον κομβικό ρόλο που έχει αναλάβει η ΔΕΠΑ (και μέσω της ΔΕΔΑ) στην επέκταση των δικτύων διανομής σε νέες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, ξεκινώντας αρχικά από τις Περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
Την ίδια στιγμή, η παρουσία του Δημοσίου είναι σχεδόν απαραίτητη στα μεγάλα διεθνή project, τα οποία συνδέονται με θέματα ενεργειακής ασφάλειας και εθνικής στρατηγικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης