Επιχειρήσεις

«Κλείνουν» οι εκκρεμότητες για ΔΕΠΑ ενόψει της συνάντησης Σταθάκη - δανειστών – Τα σενάρια της επόμενης ημέρας της εταιρίας

«Κλείνουν» οι εκκρεμότητες για ΔΕΠΑ ενόψει της συνάντησης Σταθάκη - δανειστών – Τα σενάρια της επόμενης ημέρας της εταιρίας
Επιδίωξη της κυβέρνησης και του υπουργείου Ενέργειας είναι το αργότερο μέσα στο διήμερο Δευτέρας - Τρίτης (14 – 15/5) να έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες ανάμεσα στη ΔΕΠΑ, την ENI και τη Shell
Έντονη κινητικότητα καταγράφεται τελευταία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών με στόχο να ολοκληρωθεί πλήρως η συμφωνία απόσυρσης της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά της Βορείου Ελλάδος και ενίσχυσης της συμμετοχής της στην αγορά Αττικής ή δυνατόν μέσα στο Σαββατοκύριακο και σε κάθε περίπτωση το αργότερο πριν τη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 16 Μαίου.
Προχθές το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ ενέκρινε την συμφωνία πώλησης στην  ΕΝΙ του ποσοστού της (51%) στη ΖeniΘ στην δραστηριότητα της προμήθειας έναντι 57 εκατ. ευρώ καθώς τελικά η ιταλική εταιρία αποδέχτηκε την πρόταση Σταθάκη για διατήρηση του ποσοστού της (51%) στην δραστηριότητα των δικτύων.
Η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ), η οποία προκειμένου να κερδηθεί χρόνος πιθανότητα να γίνει και μέσα στο Σαββατοκύριακο διά της περιφοράς.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης του συνόλου του ποσοστού που κατέχει η Shell στην ΕΠΑ Αττικής (49% σε προμήθεια και δίκτυα διανομής) με στόχο να υπογραφεί συμφωνία το αργότερο μέχρι την προσεχή Τρίτη.
Οι δύο πλευρές με την συνδρομή των οικονομικών της συμβούλων Rothschild (ΔΕΠΑ) και Lazard (Shell) βρίσκονται πολύ κοντά στο να κλείσουν οριστικά την συμφωνία, με παράγοντες που παρακολουθούν τις διεργασίες να τονίζουν ότι απομένουν κάποια τυπικά θέματα για τον τρόπο μεταβίβασης της εταιρίας.
Στο επίμαχο πάντως θέμα του τιμήματος φαίνεται ότι υπήρξε προσέγγιση κοντά στα 150 εκατ. ευρώ, ύψος που τέθηκε ως «ταβάνι» από τη ΔΕΠΑ.

Διαπραγμάτευση από καλύτερη θέση

Αυτό που επιδιώκει η πλευρά του κυβέρνησης είναι το αργότερο μέσα στο διήμερο Δευτέρας - Τρίτης (14 – 15/5) να έχουν «πέσει» οι υπογραφές και για τις δύο συμφωνίες ώστε ο κ. Σταθάκης να προσέλθει στη συνάντηση με τους θεσμούς την Τετάρτη και να μπορεί να διαπραγματευθεί από καλύτερη θέση τόσο εναλλακτικές προτάσεις για την μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ όσο και τα ανοιχτά θέματα των ΝΟΜΕ και της χρέωσης προμηθευτή.
Στο θέμα της ΔΕΠΑ αν και η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές στην προηγούμενη αξιολόγηση την πώληση του 65% που κατέχει το δημόσιο σε στρατηγικό επενδυτή, ο κ. Σταθάκης επιδιώκει την διατήρηση πλειοψηφικού πακέτου στα δίκτυα.
Η πρόταση που επί του παρόντος συζητείται και με τον έτερο μέτοχο της εταιρίας, τα ΕΛΠΕ που ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ, προβλέπει τη δημιουργίας μιας εταιρίας holding, που θα μπορεί να εισαχθεί ως ένα ποσοστό στο χρηματιστήριο, και θα απαρτίζεται από τρεις θυγατρικές.
Στην πρώτη θα περάσουν τα δίκτυα της εταιρίας και στη συνέχεια θα διατεθεί μειοψηφικό πακέτο μέσω διεθνούς διαγωνισμού σε στρατηγικό επενδυτή.
Στη δεύτερη θα περιέλθει η εμπορική δραστηριότητα της εταιρίας που είναι εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό και η οποία επίσης στη συνέχεια θα ανοίξει για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή σε πλειοψηφικό ποσοστό.
Η τρίτη, τέλος, εταιρία που θα συσταθεί θα παραμείνει υπό την holding και θα ελέγχει τα χαρτοφυλάκιο των διεθνών έργων της ΔΕΠΑ.
Τα ΕΛΠΕ, ωστόσο, φέρονται να αντιπροτείνουν το σπάσιμο της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρίες, μία που θα ελέγχει τα δίκτυα και μία την εμπορία και στη συνέχεια την είσοδο στρατηγικού επενδυτή σε ποσοστό 65% ξεχωριστά για την κάθε μία.
Σε κάθε περίπτωση μέχρι την Τετάρτη η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταλήξει σε μία συγκεκριμένη πρόταση για να παρουσιάσει στους θεσμούς και να ζητήσει την έγκρισή της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης