Επιχειρήσεις

Σηµαντική συµβολή στην ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηµατικότητας και αντίδοτο στo «brain drain» το enter•grow•go της Eurobank

tags :
Σηµαντική συµβολή στην ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηµατικότητας και αντίδοτο στo «brain drain» το enter•grow•go της Eurobank
Την τελευταία δεκαετία περίπου µισό εκατοµµύριο Έλληνες µετανάστευσαν στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας λόγω της κρίσης
Σηµαντική συµβολή στην ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηµατικότητας και την εθνική προσπάθεια για την ανάσχεση του φαινοµένου φυγής πνευµατικού δυναµικού από τη χώρα έχει το Πρόγραµµα Νεανικής Καινοτόµου Επιχειρηµατικότητας egg - enter•grow•go, το οποίο σχεδίασε και υλοποιεί η Eurobank σε συνεργασία µε το Corallia, από το 2013.
Την τελευταία δεκαετία περίπου µισό εκατοµµύριο Έλληνες µετανάστευσαν στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας λόγω της κρίσης, στην πλειονότητά τους νέοι και ανώτερου ή ανώτατου µορφωτικού επιπέδου.
Το χρηµατικό κόστος της απώλειας για τη χώρα µας υπολογίζεται σε αρκετές δεκάδες δισ. ευρώ, ενώ, πέραν αυτού, είναι προφανές ότι χωρίς τους νέους η ελληνική οικονοµία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο και κόπο για να επιστρέψει στη βιώσιµη ανάπτυξη.
Για τη µετάβαση από το "brain drain" στο "brain gain" απαιτείται η δηµιουργία κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν στην επιχειρηµατικότητα, και ειδικά στη νεανική επιχειρηµατικότητα, να γίνει κεντρικό γρανάζι στον µηχανισµό της οικονοµικής ανάπτυξης και της ευηµερίας για την ελληνική κοινωνία.
Τo egg στοχεύει στη δηµιουργία επενδυτικών προοπτικών για νέους µε καινοτόµες εξωστρεφείς επιχειρηµατικές ιδέες, παρέχοντας, εκτός από µια ολοκληρωµένη δέσµη χρηµατοδοτικών εργαλείων, πολύτιµη συµβουλευτική καθοδήγηση, επιχειρηµατική τεχνογνωσία σε όλους τους βασικούς τοµείς στο στήσιµο µιας επιχείρησης, καθώς και δυνατότητα επαφών µε επιλεγµένες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν σε νέες επιχειρηµατικές ιδέες και ολοκληρωµένα επιχειρηµατικά projects.

Οι ιδέες των νέων µετουσιώνονται σε startup

Eurobank και Corallia προκήρυξαν τον 6ο κύκλο του προγράµµατος egg, µε την προθεσµία για υποβολή των αιτήσεων να λήγει στις 23 Απριλίου 2018.
Στον 6ο κύκλο του egg µπορούν να υποβληθούν προτάσεις οι οποίες πληρούν τα απαιτούµενα χαρακτηριστικά, από όλους τους κλάδους της οικονοµίας.
Ενθαρρύνονται ιδιαίτερα επιχειρηµατικά σχέδια τα οποία συµβαδίζουν µε τις τρέχουσες και αναδυόµενες επιχειρηµατικές τάσεις της οικονοµίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (π.χ., Χρηµατοοικονοµικές Τεχνολογίες και Εφαρµογές), κάνουν ευρεία χρήση καινοτοµιών και νέων τεχνολογιών, διακρίνονται από σηµαντικής έκτασης εφαρµογή στην καθηµερινή ζωή (π.χ., Τεχνολογίες και Εφαρµογές Πληροφορικής και Επικοινωνιών - Βιοτεχνολογία - ΙοΤ) και συµβάλλουν στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας (π.χ., Καινοτόµες Εφαρµογές Τουρισµού).
Στο πλαίσιο του νέου κύκλου του προγράµµατος egg - enter•grow•go, 12µηνης συνολικής διάρκειας, µπορούν να υποβάλουν προτάσεις άτοµα ηλικίας από 18 έως 49 ετών, που επιθυµούν να µετατρέψουν σε επιτυχηµένη επιχείρηση την επιχειρηµατική, καινοτόµο ιδέα τους.

Νέα ολοκληρωμένη δέσμη χρηματοδοτικών εργαλείων και αναβαθµισµένα ποιοτικά κριτήρια

Από τα πρώτα προγράµµατα στήριξης νεανικής επιχειρηµατικότητας και, κατά κοινή αποδοχή, το πλέον ολοκληρωµένο πρόγραµµα επιχειρηµατικής επιτάχυνσης στην Ελλάδα, το πρόγραµµα egg έχει λάβει τη διεθνή πιστοποίηση Επιχειρηµατικής Αριστείας EFQM Recognised for Excellence 3 star και θεωρείται σηµείο αναφοράς στο χώρο του.
O 6ος κύκλος του egg εγκαινιάζει νέα κανάλια χρηµατοδότησης.
Η ολοκληρωµένη δέσµη χρηµατοδοτικών επιλογών περιλαµβάνει:

1. Μικροχρηµατοδότηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράµµατος EASI και σε συνεργασία µε την AFI (Action Finance Initiative).
2. Δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης και µακροπρόθεσµα δάνεια από την Eurobank.
3. Χρηµατοδότηση από δύο funds του EquiFund, στα οποία η Eurobank πρόκειται να συµµετάσχει.
4. Χρηµατοδότηση µέσω του Equity Crowd Funding Portal της Eurobank Equities, που ενεργοποιείται σύντοµα.
5. Χρηµατικά βραβεία Eurobank.

Success stories & συνεργειες εντος και εκτος συνορων

Σηµαντική πτυχή του Προγράµµατος αποτελεί και η δυνατότητα σύµπραξης δυνάµεων µεταξύ των επιχειρηµατικών οµάδων. Έως σήµερα 72 συνέργειες έχουν επιτευχθεί µεταξύ των εταιρειών egg, ενισχύοντας τα µεγέθη και τη δυναµική των αρχικών εταιρειών.
Παράλληλα, µε βάση την εµπειρία από τους προηγούµενους κύκλους και το µοντέλο που ακολουθείται διεθνώς, βελτιώνονται περαιτέρω τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Προγράµµατος, µε στόχο την έµπρακτη στήριξη και εκπαίδευση σε όλα τα στάδια µετασχηµατισµού των νέων επιχειρήσεων σε πιο ώριµα εταιρικά σχήµατα, που θα συµβάλλουν στην πραγµατική οικονοµία.

egg Investor Day

Η σύνδεση των startup εταιρειών του egg µε την πραγµατική οικονοµία και η εξασφάλιση χρηµατοδοτικών πόρων αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής του Προγράµµατος.
Για τον σκοπό αυτό διοργανώθηκε πρόσφατα η ειδική εκδήλωση "egg Investor Day", όπου 12 από τις επιχειρηµατικές οµάδες των 5 κύκλων του egg είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εταιρείες και τις προοπτικές τους σε δυνητικούς επενδυτές, εκπροσώπους µεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, πελατών της Eurobank, στελέχη της Eurobank Equities και σε funds που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.
Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να αναζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες και στη νέα ιστοσελίδα του egg - enter•grow•go, www.theegg.gr.

3ο BEYOND HACKATHON

Στις 22, 23 & 24 Ιουνίου 2018, η Eurobank  θα διοργανώσει τον 3ο Περιφερειακό Διαγωνισµό FinTech "Beyond Hackathon", στην Αθήνα.
Ο Διαγωνισµός αναµένεται να συγκεντρώσει ισχυρό ενδιαφέρον και να υποστηριχθεί από παγκόσµιους ηγέτες της πληροφορικής και µεγάλους πολυεθνικούς οργανισµούς.

Πρότυπο οικοσύστηµα το egg

"Στη Eurobank, η στήριξη των νέων επιχειρηµατιών είναι διαχρονική προτεραιότητα, στρατηγική επιλογή που έχει ήδη απτά αποτελέσµατα", δηλώνει ο αναπληρωτής διευθύνων σύµβουλος της Eurobank, κ. Σταύρος Ιωάννου.
"Δεν είναι τυχαία η αξιόλογη εξέλιξη που παρουσιάζει το egg.
Μετά από πέντε επιτυχηµένους κύκλους αποδίδει και ωριµάζει, ως πρότυπο οικοσύστηµα για τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή δεδοµένα.
Θα συνεχίσουµε να στηρίζουµε µε σχέδιο και στρατηγική την ανάπτυξη και το ελληνικό επιχειρείν, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο –νέο– ελληνικό επιχειρείν και την τεράστια αναξιοποίητη δυναµική που αναµφίβολα εµπεριέχει", τονίζει ο κ. Ιωάννου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης