Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κοντά σε συμφωνία τα ΕΛΠΕ για την απόκτηση του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ

Κοντά σε συμφωνία τα ΕΛΠΕ για την απόκτηση του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ
Για να προχωρήσει η συμφωνία θα πρέπει η σύμβαση να επικυρωθεί και από το Δημόσιο
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η απόκτηση από τα ΕΛΠΕ του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, που ανήκει στην Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).
Οι συζητήσεις έχουν σύμφωνα με πληροφορίες σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ προ μηνών οι διοικήσεις των δύο εταιρειών είχαν ορίσει από κοινού ανεξάρτητο εκτιμητή για να αποφανθεί για την αξία της έκτασης.
Με την εξαγορά του, τα ΕΛΠΕ θέλουν να ενισχύσουν την ασφάλεια των παρακείμενων περιοχών, αφού αυτός ο χώρος πρασίνου θα λειτουργεί ως «νεκρή ζώνη» ανάμεσα στα διυλιστήρια και τον αστικό ιστό. Παράλληλα, ένα μέρος της έκτασης προορίζεται για κοινωφελείς εγκαταστάσεις (π.χ. χώρους άθλησης), που θα χρησιμοποιούνται από την τοπική κοινωνία.
Όσον αφορά το τίμημα εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα των 20 εκατ. ευρώ.
Όμως για να προχωρήσει η συμφωνία, θα πρέπει εκτός από την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΣ, η σύμβαση να περάσει και από τη γενική συνέλευση, δηλαδή το Δημόσιο, αφού βασικός μέτοχος της ΕΑΣ είναι το υπουργείο Οικονομικών και εποπτεύεται και από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ευκαιρίες στα Βαλκάνια αναζητούν τα ΕΛΠΕ

Επενδυτικές ευκαιρίες στα Βαλκάνια αναζητούν τα ΕΛΠΕ επενδυτικές ευκαιρίες τόσο σε χώρες που ήδη δραστηριοποιείται όσο και σε νέες αγορές.
Έχοντας ως εφαλτήριο τα διυλιστήρια  στη Θεσσαλονίκη, το τελευταίο διάστημα, στο μικροσκόπιο της εταιρείας έχουν μπει επενδυτικά σχέδια αλλά και εν δυνάμει εξαγορές σχεδόν σε όλες τις γειτονικές χώρες.
Ο όμιλος, ο οποίος επιδιώκει να σταθεροποιήσει τη θέση των παραγωγικών μονάδων στο 25% των πλέον ανταγωνιστικών διυλιστηρίων παγκοσμίως καλείται να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες αλλαγές στον κλάδο λόγω μείωσης της δομικής ζήτησης και του ανταγωνισμού από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης και του υψηλού ρυθμιστικού κόστους,  έκλεισαν τα 22 από τα 127 διυλιστήρια της ΕΕ, απώλεια που αντιστοιχεί στο 13,4% του συνόλου της δυναμικότητας.
Ήδη ο Όμιλος έχει συνάψει αξιόλογες συμφωνίες συνεργασίας με σημαντικούς προμηθευτές, όπως  η ιρανική εταιρεία NIOC και η ρωσσική Rosneft, ενώ παράλληλα διεύρυνε τον κατάλογο των προμηθευτριών χωρών και εταιρειών, με στόχο τη μεγέθυνση των δυνατοτήτων, των επιλογών και των όρων προμήθειας και τη μείωση του κόστους.
Στην ατζέντα παραμένει και η έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Τα τελευταία χρόνια ο όμιλος συμμετάσχει σε 17 κοινοπραξίες με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες από τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης