Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ανέφικτος ο στόχος μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ ακόμη και μετά την πώληση λιγνιτικών μονάδων - Τι προβλέπει μελέτη του Πολυτεχνείου Αθηνών

Ανέφικτος ο στόχος μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ ακόμη και μετά την πώληση λιγνιτικών μονάδων - Τι προβλέπει μελέτη του Πολυτεχνείου Αθηνών
Επανέρχονται παλαιότερα «σενάρια» περί πώλησης πελατολογίου αλλά και υδροηλεκτρικών σταθμών, ώστε να υπάρξει ταχύτερη αποκλιμάκωση των ποσοστών της κρατικής επιχείρησης σε λιανική αγορά και ηλεκτροπαραγωγή
Εντός της τρέχουσας εβδομάδας και μόλις ανοίξει η Βουλή μετά από τις διακοπές του Πάσχα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα.
Και ενώ το κλίμα είναι μάλλον αμήχανο τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης που δηλώνει ότι δεν έχει εναλλακτική, λόγω της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου για τους λιγνίτες, όσο και από τους συνδικαλιστές που απειλούν με απεργία διαρκείας τους νέους ιδιοκτήτες των εργοστασίων έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη συλλογική σύμβαση εργασίας που δεν έχει υπογραφεί ακόμη, σενάρια από το παρελθόν έρχονται στο προσκήνιο τόσο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην παραγωγή, όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Εργαστηρίου Ενέργειας - Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Παντελή Κάπρο, πρώην πρόεδρο της ΡΑΕ, είτε πουληθούν, είτε όχι οι λιγνιτικές μονάδες, το μερίδιο της ΔΕΗ δεν θα πέσει στα επιδιωκόμενα επίπεδα.
Συγκεκριμένα η μελέτη εκτιμά πως το 2030, αν έχουν πουληθεί οι μονάδες, το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή θα πέσει στο 39,2% και στην προμήθεια στο 60,2%, ενώ σε περίπτωση που δεν πουληθούν τότε το 2030 το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή θα πέσει στο 45,5% και στη λιανική στο 70%.
Μάλιστα σύμφωνα με την μελέτη του ΕΜΠ η απώλεια της ΔΕΗ εάν πουληθούν οι μονάδες υπολογίζεται στο 6% του συνόλου της παραγωγής της.
Όμως η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ότι το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ρεύματος θα έπρεπε να μειωθεί στο 75,24% μέχρι το τέλος του 2017 και να φθάσει το 62,24% εφέτος ώστε να καταλήξει στο 49,24% έως το τέλος του 2019.
Ωστόσο σήμερα το ποσοστό της ΔΕΗ παραμένει στα επίπεδα του 83 – 85% με τους εναλλακτικούς παρόχους να έχουν αποσπάσει μόλις το 15% και να αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ως εργαλείο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην προμήθεια δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Επαναφορά σεναρίων για πώληση πελατολογίου 

Έτσι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά και από πίεση από την πλευρά των Βρυξελλών αναζητούνται νέες λύσεις για τον περιορισμό του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, λύσεις που όμως προέρχονται ουσιαστικά από το παρελθόν.
Ένα από τα σενάρια που φαίνεται ότι επανέρχεται στο τραπέζι είναι η πώληση πακέτου του πελατολογίου της ΔΕΗ που αντιστοιχεί στο 7%, δηλαδή σε 400.000 - 450.000 ή ακόμη και 500.000 καταναλωτές με προφίλ αναλογικό προς αυτό που απομένει στην επιχείρηση, ενώ ο αγοραστής θα έπαιρνε «προίκα» ένα κλειστό συμβόλαιο για συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερή τιμή σε σχέση με την Οριακή Τιμή Συστήματος (τιμή στη χονδρική αγορά) για τα επόμενα 2 - 3 χρόνια.
Πρόκειται για την πρόταση του προέδρου και διευθύνοντος σύμβουλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, πρόταση που είχε απορριφθεί από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Όσο δε για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην παραγωγή, το σενάριο που έρχεται και ξαναέρχεται στις συζητήσεις είναι αυτό της πώλησης υδροηλεκτρικών.
Ως γνωστόν το σενάριο αυτό απορρίπτεται μετά βδελυγμίας από την κυβέρνηση, όμως όπως επισημαίνουν κάποιοι είναι ο μόνος συνδυασμένος τρόπος για να γίνουν ελκυστικές οι λιγνιτικές μονάδες, το κόστος παραγωγής των οποίων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια λόγω της κατακόρυφης αύξησης του κόστους των ρύπων που προβλέπουν όλοι οι αναλυτές.
Εν τω μεταξύ η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προετοιμάζεται εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
Ο πρόεδρός της Γιώργος Αδαμίδης δηλώνει ότι οι σταθμοί της ΔΕΗ δεν θα δουλέψουν για τους ιδιώτες και ότι με ομόφωνη απόφαση του συνδικαλιστικού οργάνου αλλά και των εργαζομένων, στις υπό πώληση μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη θα υπάρξουν διαρκείς κινητοποιήσεις ακόμη και μετά την πώληση.
Ο διαγωνισμός προγραμματίζεται να προκηρυχθεί τον Μάιο και να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο, ώστε έως το τέλος του έτους να έχουν δοθεί και οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης