Επιχειρήσεις

ΕΛΠΕ: Πρόεδρος και CEO o κ. Στάθης Τσοτσορός - Στο 36,25% τα δικαιώματα του Δημοσίου για τους υδρογονάνθρακες

ΕΛΠΕ: Πρόεδρος και CEO o κ. Στάθης Τσοτσορός - Στο 36,25% τα δικαιώματα του Δημοσίου για τους υδρογονάνθρακες
Νέα δεδομένα για τα ΕΛΠΕ ενόψει πώλησης του 51%
To 36,25% θα ελέγχει άμεσα και έμμεσα το Ελληνικό Δημόσιο στα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.
Η κάθε παραχώρηση θα αποτελέσει ξεχωριστή εταιρία και όλες μαζί θα ενταχθούν υπό τη νέα εταιρία συμμετοχών
Υπό τη σκέπη μιας εταιρίας holding, θυγατρικής των ΕΛΠΕ, θα τεθούν οι παραχωρήσεις του ομίλου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ενώ το δημόσιο θα εξετάσει τη δυνατότητα ενισχυμένου ελέγχου στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης.
Αυτό προβλέπει η συμφωνία μετόχων στην οποία κατέληξαν το ελληνικό δημόσιο και ο όμιλος Λάτση και η οποία οδήγησε στην υπογραφή του Συμφώνου Κατανόησης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean για την από κοινού διάθεση συνολικού ποσοστού 50,1% σε στρατηγικό επενδυτή.
Ο τομέας των υδρογονανθράκων αποτέλεσε ένα ειδικό κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ δημοσίου και ομίλου Λάτση δεδομένης της πολιτικής κυρίως βαρύτητας για την κυβέρνηση, αφού ούτως ή άλλως οι παραχωρήσεις και οι έρευνες υδρογονανθράκων έχουν ρυθμιστεί με νόμο.

Σύσταση εταιρίας για την κάθε παραχώρηση

Η πρόβλεψη για την σύσταση μιας εταιρίας holding περιλαμβάνει την ένταξη σ’ αυτή των παραχωρήσεων που έχουν ήδη περάσει στα ΕΛΠΕ μέσω διεθνών διαγωνισμών, ως μια ξεχωριστή εταιρία η κάθε μία.
Η ρύθμιση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να υπεραμυνθεί της υπεράσπισης του εθνικού πλούτου της χώρας, αφού επί της ουσίας η δυνατότητα ενισχυμένου ελέγχου από το δημόσιο θα εξεταστεί αφού θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση.
Τα ΕΛΠΕ έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις εξής περιοχές:
•    Πατραϊκός (EΛΠΕ 50% ως operator και Edison 50%)
•    Οικόπεδο 2 (Total 50% operator, EΛΠΕ 25% και Edison 25%)
•    Άρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος
Επιπλέον είναι σε στάδιο διαπραγμάτευσης των Συμβάσεων Μίσθωσης με το ΥΠΕΝ των Περιοχών 1 στο Ιόνιο και 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Παράλληλα διεκδικούν υποθαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης μέσω κοινοπραξίας με την Total και την ExxonMobil, αλλά και στο Ιόνιο σε κοινοπραξία με την Repsol.

Ανακοινώσεις για το μάνατζμεντ θα υπάρξουν την προσεχή Παρασκευή 13 Απριλίου.

Πληροφορίες φέρουν τον κ. Στάθη Τσοτσορό να συγκεντρώνει τις αρμοδιότητες Προέδρου και CEO.
Oι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Γρηγόρη Στεργιούλη να αποχωρεί από το μάνατμεντ και την θέση του CEO, παρά τα σημαντικά αποτελέσματα του Ομίλου κατά την περίοδο που ανέλαβε την δίοικηση.
Και αυτό γιατί και είχε ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης ενώ και η πλευρά Λάτση είναι προφανές ότι για λόγους αντίστοιχους επιζήτησε την αλλαγή

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης