Επιχειρήσεις

Θέμα χρόνου η προσφορά προϊόντων φυσικού αερίου από τη ΔΕΗ – Έλαβε το «πράσινο φως» από τη ΡΑΕ

Θέμα χρόνου η προσφορά προϊόντων φυσικού αερίου από τη ΔΕΗ – Έλαβε το «πράσινο φως» από τη ΡΑΕ
Μέσω της παροχής φυσικού αερίου η ΔΕΗ θα επιχειρήσει να αντισταθμίσει τις απώλειες που θα υποστεί από τη δρομολογούμενη μείωση του πελατολογίου της στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας
Επισημοποιήθηκε η «είσοδός» της ΔΕΗ στην αγορά φυσικού αερίου, καθώς δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) της αίτησης για άδεια προμήθειας που είχε υποβάλει η επιχείρηση.
Μάλιστα, η έγκριση της ΡΑΕ έρχεται σε μία συγκυρία όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στα τελευταία στάδια ολοκλήρωσης το business plan για τη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ στην αγορά του φυσικού αερίου, το οποίο έχουν αναλάβει να εκπονήσουν η Boston Consulting και η εταιρία συμβούλων Σαμαράς & Συνεργάτες.
Η σημασία που δίνει η εταιρεία στο «άνοιγμα» στο φυσικό αέριο υποδηλώνεται από το γεγονός ότι έχει αναθέσει σε συμβούλους την εκπόνηση του επιχειρησιακού της πλάνου.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η δραστηριοποίηση της επιχείρησης θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια συνδυαστικών πακέτων ρεύματος και φυσικού αερίου, όπως κάνουν ήδη αρκετές ιδιωτικές εταιρείες.
Εξάλλου, στη λιανική αγορά του φυσικού αερίου, η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την ισχυρή παρουσία που διαθέτει στην προμήθεια ρεύματος.
Έτσι, προσφέροντας συνδυαστικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, θα μπορούσε να αντισταθμίσει από την άποψη του τζίρου τη δρομολογούμενη μείωση του πελατολογίου της στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο των μνημονιακών στόχων που έχουν τεθεί.

Άμεσα η προμήθεια φυσικού αερίου

Αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα στο οποίο η εταιρεία θα υλοποιήσει τις πρώτες κινήσεις της, σε αρκετές κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, έχει αναφέρει την προμήθεια του φυσικού αερίου ως έναν από τους τομείς στους οποίους η επιχείρηση σκοπεύει να επεκταθεί άμεσα, μαζί με τις ενεργειακές υπηρεσίες.
Σύμφωνα πάντως με τη σχετική προκήρυξη για την πρόσληψη των συμβούλων, οι βλέψεις της ΔΕΗ στην περίπτωση του φυσικού αέριου αφορούν και τη χονδρεμπορική αγορά.
Μάλιστα, όπως περιγραφόταν στην προκήρυξη, στις γεωγραφικές περιοχές που θα τους υποδείξει η επιχείρηση, οι σύμβουλοι θα αναλάβει να εκπονήσουν μελέτες σκοπιμότητας για υποδομές συμπιεσμένου αερίου (CNG), υγροποιημένου αερίου (LNG) καθώς και δικτύων διανομής.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης