Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Στα 875 εκατ η κεφαλαιοποίηση και στα 77 εκατ τα καθαρά κέρδη με τα νέα δεδομένα

Μυτιληναίος: Στα 875 εκατ η κεφαλαιοποίηση και στα 77 εκατ τα καθαρά κέρδη με τα νέα δεδομένα
Σημαντικά οφέλη για τα κέρδη ανά μετοχή μετά τη συγχώνευση καθώς εξαλείφονται τα δικαιώματα μειοψηφίας που είχε η ΜΕΤΚΑ
Oι πρώτες εκτιμήσεις της BETA αναφέρουν ότι η κεφαλιοποίηση του Ομίλου με τις σημερινές τιμές αντιστοιχεί στα 875 εκατ ευρώ με κερδοφορία 77 εκατ ευρώ
Σημαντικά οφέλη εντοπίζουν οι αναλυτές από την επικείμενη συγχώνευση του Ομίλου Μυτιληναίος με τη ΜΕΤΚΑ που ανακοινώθηκε χθες μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.
Σημειώνεται πως σήμερα, μετά το κλείσιμο του ΧΑ, έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για περαιτέρω διευκρινήσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα υπάρχουν συνέργειες άνω των 20 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ οι αναλυτές σημειώνουν πως θα μειωθεί το χρηματοοικονομικό κόστος και θα βελτιωθούν οι δείκτες αποτίμησης του νέου σχήματος.
Σύμφωνα με τη Beta ο αριθμός των μετοχών της Μυτιληναίος θα αυξηθεί κατά 25,975 εκατ. μετοχές (καθώς ο όμιλος ελέγχει το 50% της ΜΕΤΚΑ) και ο συνολικός αριθμός θα διαμορφωθεί στα 142,89 εκατ. μετοχές.
Εκτός από τις οικονομικές συνέργειες η ΑΧΕ περιμένει τα παρακάτω οφέλη για τον όμιλο:
Τα δικαιώματα μειοψηφίας της ΜΕΤΚΑ μηδενίζονται και αυξάνουν τα κέρδη ανά μετοχή του ομίλου.
Τα ταμειακά διαθέσιμα θα μετράνε πλέον σε επίπεδο ομίλου και άρα θα μειώσουν τον συνολικό δανεισμό.
Σημειώνεται πως στο πρώτο εξάμηνο ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 536 εκατ. ευρώ.
Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα μειώσουν το κόστος δανεισμού και θα βελτιώσουν την πιστοληπτική ικανότητα, ενώ η ΜΕΤΚΑ είχε καθαρό ταμείο 163 εκατ. ευρώ.
Η υψηλότερη κεφαλαιοποίηση θα βοηθήσει μελλοντικά τον όμιλο καθώς θα μπορεί ευκολότερα να συμπεριληφθεί σε δείκτες του εξωτερικού
Σε pro forma βάση περιμένει καθαρά κέρδη το 2016 77 εκατ. ευρώ με προσαρμοσμένη αποτίμηση 875 εκατ. ευρώ.
Η ΑΧΕ περιμένει τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του ομίλου για περισσότερες λεπτομέρειες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Euroxx που σημειώνει ότι στην υπόθεση ότι το deal γίνεται με το χθεσινό κλείσιμο ο νέος Μυτιληναίος θα διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA 4,2 φορές και με P/E 5,9 φορές τα εκτιμώμενα μεγέθη του 2017.
Επιπλέον η ΑΧΕ σημειώνει πως η συγχώνευση απλοποιεί τη δομή του ομίλου και βελτιστοποιεί τη διάρθρωση του κεφαλαίου, αυξάνει την οικονομική ευελιξία, επιτρέποντας τη βέλτιστη κατανομή των κεφαλαίων.
Οι προ φόρων συνέργειες ύψους 20,6 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί μετά από ένα χρόνο από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.
Αυτές οι συνέργειες πηγάζουν από τη σημαντική μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, τις οικονομίες κλίμακας, τη βελτιστοποίηση των προμηθειών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Τα κέρδη ανά μετοχή θα ενισχυθούν από το 2017 λόγω και της εξάλειψης των δικαιωμάτων μειοψηφίας.
Τέλος, η αύξηση του free float θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της βαρύτητας της μετοχής στους δείκτες.  
Η IBG σημειώνει πως η απόφαση της Μυτιληναίος έχει ισχυρή λογική κυρίως από την άποψη της οικονομικής ικανότητας της νέας οντότητας καθώς κάνει ευκολότερη τη χρηματοδότηση έργων μεγάλης κλίμακας στους τομείς της ενέργειας και των μετάλλων η οποία υποστηρίζεται και από τις ισχυρές ελεύθερων ταμειακών ροών.
Η ΑΧΕ αναθεωρεί τώρα τις εκτιμήσεις της αλλά εκτιμά πως τα EBITDA  του 2017 θα είναι κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.
Η σχέση ανταλλαγής είναι έχει discount 13% περίπου για τους μετόχους της ΜΕΤΚΑ με βάση το χθεσινό κλείσιμο και 25% με βάση την τιμή στόχο της χρηματιστηριακής, ωστόσο τα οφέλη της συγχώνευσης θα ωφελήσουν και τους μετόχους της ΜΕΤΚΑ.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης