Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Διευθετήθηκε η διαμάχη ΔΕΗ - Ομίλου Μυτιληναίου για την τιμή ρεύματος της ΑτΕ την περίοδο 2007-2008

Διευθετήθηκε η διαμάχη ΔΕΗ - Ομίλου Μυτιληναίου για την τιμή ρεύματος της ΑτΕ την περίοδο 2007-2008
Το Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε την προσφυγή της Αλουμίνιον της Ελλάδος, κατά απόφασης της Κομισιόν σχετικά με την τιμολόγηση του ρεύματος
ΔΕΗ και Όμιλος Μυτιληναίου έχουν διευθετήσει τη διαφορά τους ως προς την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας της Αλουμίνιον της Ελλάδος για την περίοδο 2007-2008.
Αυτό προκύπτει από τις ανακοινώσεις και των δύο εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου, που εκδόθηκε στις 13 Μαρτίου και ήταν απορριπτική για την Μυτιληναίος.
Σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ, το ποσό των 24,4 εκατ. ευρώ (17,4 εκατ. ευρώ που χαρακτηρίστηκαν ως κρατική ενίσχυση πλέον τόκων) έχει ήδη καταβληθεί από τον Όμιλο Μυτιληναίου.
Άλλωστε μεταξύ της ΔΕΗ και του Ομίλου Μυτιληναίου, έχει συναφθεί από το έτος 2016 συμφωνία για το κόστος του ρεύματος προς την Αλουμίνιον της Ελλάδος, η οποία λήγει το 2020.
Πάντως όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Ομίλου Μυτιληναίου, η εταιρεία έχει καταβάλει το ποσό, το έχει εγράψει στις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2017, αλλά προτίθεται να εξαντλήσει όλες τις νομικές δυνατότητες που της παρέχονται προκειμένου να αναιρεθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Αναλυτικότερα οι ανακοινώσεις των δύο εταιρειών έχουν ως εξής:

ΔΕΗ
«Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε στις 13 Μαρτίου 2018 την προσφυγή ακυρώσεως της Αλουμίνιον της Ελλάδος, με την οποία η τελευταία ζήτησε την ακύρωση της Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της 13ης Ιουλίου 2011, σχετικά με την χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο 2007 έως τον Μάρτιο 2008.
Κατόπιν τούτου η ΑτΕ (Όμιλος Μυτιληναίου πλέον) υποχρεούται στην οριστική καταβολή στη ΔΕΗ του ποσού των €24,4 εκατ. (κεφάλαιο € 17,4 εκατ.  πλέον των νομίμων τόκων και χαρτοσήμου τόκων 3,6%), πράγμα για το οποίο έχει ήδη υπάρξει σχετική συμφωνία διευθέτησης μεταξύ των δύο πλευρών».

Όμιλος Μυτιληναίου
«Απορριπτική ήταν για τη MYTILINEOS η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την προσφυγή της εταιρείας κατά απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούσε στην τιμολόγηση από τη ΔΕΗ της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλουμίνιον της Ελλάδος την περίοδο 2007-2008. Το ποσό που χαρακτηρίστηκε ως κρατική ενίσχυση ανέρχεται σε 17,4 εκ. ευρώ πλέον τόκων.  Η εταιρεία, συνεπεία της παραπάνω απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου θα επιβαρύνει ισόποσα τα αποτελέσματα των ατομικών & ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων  για τη χρήση  2017,  προτιθέμενη, ωστόσο, να εξαντλήσει τις δυνατότητες που της παρέχει η ενωσιακή νομοθεσία για την τελική αναίρεση της εν λόγω απόφασης.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω ποσό έχει ήδη καταβληθεί στη ΔΕΗ και σε περίπτωση αναίρεσης της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου θα ωφελήσει ισόποσα τα αποτελέσματα και τις χρηματοροές σε επόμενη χρήση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης