Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι έλεγε το WEN για τα νούμερα και την πώληση του ΔΕΣΦΑ στις 24/1/2018

Τι έλεγε το WEN για τα νούμερα και την πώληση του ΔΕΣΦΑ στις 24/1/2018
Αδυσώπητες πιέσεις των θεσμών για τίμημα - δώρο. Που είναι οι σύμβουλοι και οι αποτιμήσεις;
Εντυπωσική άνοδος των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΔΕΣΦΑ το 2017 σε σχέση με το 2016 επηρεάζουν εμμέσως πλην σαφώς την εξέλιξη του διαγωνσιμού για την πώληση του 66% των μετοχών του Διαχειριστή.
Το ΤΑΙΠΕΔ που έχει παραλάβει τις προσφορές δύο κοινοπραξιών με επικεφαλής από τη μία πλευρά την ιταλική SNAM και από την άλλη την ισπανική Reganosa καθυστερεί στο άνοιγμα των φακέλων των οικονομικών προσφορών, επικαλούμενο την ανάγκη πλήρους ελέγχου των νομιμοποιητικών εγγράφων ώστε να μην επιτρέχει το ενδεχόμενο προσφυγών ή παρέμβασης από την Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Την ίδια ώρα μεγάλες είναι οι πιέσεις και στο παρασκήνιο τόσο από την πλευρά των ΗΠΑ (το ενδιαφέρον για τη SNAM έχει εκδηλωθεί από τον Αμερικανό πρέσβη) όσο και από την Ιταλία με δηλώσεις του Ιταλού πρέσβη αλλά και εκπροσώπων της SNAM.
Όπως φαίνεται οι πιέσεις αυτές εντείνονται λόγω και των θετικών αποτελεσμάτων του ΔΕΣΦΑ που αποτελούν ένδειξη για τις προοπτικές αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Οικονομικές Καταστάσεις
Ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του ΔΕΣΦΑ Α.Ε για την χρήση από 1/1/2017 έως 31/12/2017
Συνοπτικά Οικονομικά στοιχεία και πληροφορίες της χρήσης από 1/1/2017 έως 31/12/2017

Το WEN ήδη από τις 24/1/2018 έγραφε:


Πιέζουν οι Θεσμοί για την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ έως τον Ιούνιο του 2018, επισημαίνοντας γραπτώς μέσω της έκθεσης συμμόρφωσης (compliance report) τη δυσφορία τους για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί έως σήμερα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση συμμόρφωσης, η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ αναμένεται μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου.
Επίσης σημειώνεται ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση της συναλλαγής και ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2017 προβλεπόταν πως η επιλογή του αγοραστή θα έπρεπε να έχει γίνει τον Αύγουστο του 2017 και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής μέχρι το τέλος του 2017.
Ειδικότερα, ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου εμφανίζει για το 2017 EBITDA περί τα 191 εκατ. ευρώ έναντι 104 εκατ. ευρώ πέρυσι και 82 εκατ. ευρώ το 2015, εξέλιξη που συνηγορεί πλέον υπέρ της πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών του έναντι ποσού που θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 400 εκατ. ευρώ που είχε προτείνει η Socar και είχαν θέσει ως κατώφλι για την πραγματοποίηση της συναλλαγής τόσο το ελληνικό δημόσιο (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) όσο και ο όμιλος των  Ελληνικών Πετρελαίων ως βασικοί μέτοχοί του, όπου βέβαια δεν μπορεί να είναι μόνο 500!
Εν τω μεταξύ αναμένεται η αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ από τους συμβούλους που προσέλαβαν για τον προσδιορισμό της τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και τα ΕΛΠΕ και η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην διαδικασία πώλησης.
Μέγα ερώτημα τι συμβάινει με τους συμβούλους και με ποιά κριτήρια πραγματοποιούν την αποτίμηση.
Μήπως ετοιμάζουν δώρο στους επίδοξους αγοραστές;

Υψηλά διαθέσιμα - Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες

Όπως έχει εξάλλου αναφερθεί, η ελληνική πλευρά, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο και τα ΕΛΠΕ, θεωρεί ότι το δίκαιο τίμημα θα είναι υψηλότερο εκείνου της αζέρικης Socar.
H τελευταία είχε προσφέρει 400 εκατ. ευρώ για το 66%, αλλά το τίμημα αυτό πλέον θεωρείται το αρχικό.
Και αυτό, επειδή οι επενδυτές είναι ενήμεροι για τα υψηλά κέρδη της εταιρείας για το 2017, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι 2,5 φορές υψηλότερα από εκείνα του 2016.
Συγκεκριμένα αναμένεται να ανέλθουν σε 94 εκατ. ευρώ, έναντι 34,4 εκατ. ευρώ το 2016 και 16,7 εκατ. ευρώ το 2015.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, τα ταμειακά διαθέσιμα εκτιμώνται στα 200 εκατ. ευρώ, από 145 εκατ. ευρώ το 2016.
Τέλος, σε ένα αυξημένο τίμημα, σύμφωνα με τους πωλητές, συνηγορεί και η αξιοποίηση νέων επενδύσεων, όπως η κατασκευή της τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα, ύψους 147 εκατ. ευρώ, καθώς και η ανάληψη της διαχείρισης του αγωγού του ΤΑP.

Οι πιέσεις εντείνονται

Μετά από αυτά, στο νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται ότι η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο 2018, η συμφωνία αγοράς μετοχών και η συμφωνία μετόχων θα κλείσουν έως τον Απρίλιο του 2018 και το οριστικό κλείσιμο της υπόθεσης θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τον Ιούνιο.
Υπενθυμίζεται ότι το 66% του ΔΕΣΦΑ διεκδικούν δύο κοινοπραξίες:
•    Αυτή με επικεφαλής την ιταλική Snam όπου συμμετέχουν επίσης η ισπανική Enagas Internacional, η βελγική Fluxys και η ολλανδική  Nederlandse Gasunie
•    Αυτή με επικεφαλής την ισπανική Reganosa, η οποία πρόσφατα συμφώνησε με τη ρουμανική Transgaz να υποβάλουν από κοινού δεσμευτική προσφορά
Κύριο ζητούμενο για την ελληνική πλευρά σε αυτό το διαγωνισμό είναι το τμήμα  να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει στον προηγούμενο διαγωνισμό η αζέρικη Socar.
     
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης