Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τίμημα 1 δις. ευρώ προσδοκά η ΔΕΗ από την πώληση λιγνιτικών σταθμών – Στο Πεκίνο ο Μ. Παναγιωτάκης

Τίμημα 1 δις. ευρώ προσδοκά η ΔΕΗ από την πώληση λιγνιτικών σταθμών – Στο Πεκίνο ο Μ. Παναγιωτάκης
Στόχος του ταξιδιού του επικεφαλής της επιχείρησης είναι να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει κινέζικες εταιρίες για συνεργασίες με τη ΔΕΗ και να τις προσκαλέσει να συμμετάσχουν στον επικείμενο διαγωνισμό
Έσοδα της τάξης του 1 δις ευρώ φαίνεται ότι προσδοκά η ΔΕΗ από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας.
Αυτό προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς από όσα είπε χθες (8/3) ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, ο οποίος ανέφερε ως παράδειγμα ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να εισπράξει από την πώληση των μονάδων ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ των 700 εκατ. ευρώ και του 1 δις. ευρώ.
Παρά το γεγονός δε ότι έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν είναι στόχος του να θέσει σε ένα συγκεκριμένο ύψος τον πήχη του τιμήματος της αποεπένδυσης, ωστόσο τόνισε ότι η αναπόσβεστη αξία των τριών μονάδων υπολογίζεται στο 1 δις ευρώ.
Πάντως η αναπόσβεστη αξία δεν είναι ίδια για τις τρεις μονάδες και ειδικά της Μεγαλόπολης 3, η οποία θα πρέπει να σβήσει το 2025 και υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια.

Ταξίδι στην Κίνα

Ο κ. Παναγιωτάκης που είναι σαφές ότι προσβλέπει στη συμμετοχή των Κινέζων στο διαγωνισμό, τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψει στο Πεκίνο προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους της CMEC, της Shenhua και της Spic με στόχο να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει το προηγούμενο διάστημα για συνεργασίες με τη ΔΕΗ και να τις προσκαλέσει να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό που - όπως είπε ο ίδιος - θα γίνει εντός χρονοδιαγράμματος δηλαδή τον Ιούνιο.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με την  κινεζική CMEC για την υφιστάμενη μονάδα της Φλώρινας και για τη δημιουργία της δεύτερης μονάδας και μάλιστα το ύψος της επένδυσης υπολογιζόταν σε 800 εκατ ευρώ.
Όσο για τη Shenhua που στην Ελλάδα συνεργάζεται με τον όμιλο Κοπελούζου, κατά το παρελθόν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μονάδα του Αμυνταίου.

Επιφυλάξεις και προβληματισμοί

Πάντως ένα ερώτημα που υπάρχει όσον αφορά την εξαγορά από κινεζικές εταιρίες των προς πώληση μονάδων είναι η στάση που θα τηρήσει η DG Comp, η οποία ως γνωστόν είναι επιφυλακτική με την «κινεζική εισβολή» στην Ευρώπη.
Επιφυλακτικότητα που βεβαίως προβληματίζει και τον κ. Παναγιωτάκη.
Ο ίδιος επεσήμανε τον προβληματισμό του σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους Θεσμούς, οι οποίοι φάνηκε να αντιλαμβάνονται πως δεν είναι δυνατόν από τη μία πλευρά να ζητούν να εκποιηθούν περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ και από την άλλη να αποκλείουν ένα μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων επενδυτών.  
Τέλος όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που θα αποτελέσει και το έναυσμα για την εκκίνηση των διαδικασιών απόσχισης και πώλησης των μονάδων θα κατατεθεί στη Βουλή σε δεκαπέντε ημέρες και ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί από την HSBC τον Ιούνιο.
Η ίδια εταιρία έχει αναλάβει να κάνει την αποτίμηση ενώ η διαδικασία της απόσχισης θα γίνει από την Price Water House και νομικό γραφείο που θα προσληφθεί τις επόμενες ημέρες.
Το κόστος των συμβούλων της ΔΕΗ για τη συγκεκριμένη διαδικασία ξεπερνάει τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ το συμβόλαιο της HSBC προβλέπει success fee 0,97% επί του τιμήματος της πώλησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης