Επιχειρήσεις

Μετατίθεται χρονικά το άνοιγμα των προσφορών για ΔΕΣΦΑ - Διπλωματικό παρασκήνιο εν μέσω πώλησης

Μετατίθεται χρονικά το άνοιγμα των προσφορών για ΔΕΣΦΑ - Διπλωματικό παρασκήνιο εν μέσω πώλησης
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι υποψήφιοι επενδυτές προετοιμάζονται ήδη για ένα δεύτερο γύρο βελτιωμένων οικονομικών προσφορών
Ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα γύρω από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
Αποτέλεσμα αυτού είναι, όπως εκτιμούν οι γνωρίζοντες, και οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός Πρέσβης Geoffrey Pyatt σχετικά με το ενδιαφέρον της Snam καθώς και του Ιταλού Πρέσβη Εφίζιο Λουίτζι Μάρας
στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι ίδιοι παράγοντες συνδέουν και την καθυστέρηση του ανοίγματος των προσφορών με το διπλωματικό αυτό παρασκήνιο και τις γεωπολιτικές διαστάσεις της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του αποδίδει την καθυστέρηση στην πολυπλοκότητα των φακέλων.
Ειδικότερα, όπως τονίζουν κύκλοι του Ταμείου, η κάθε εταιρία που συμμετέχει στα δύο κοινοπρακτικά σχήματα εξετάζεται αυτόνομα με αποτέλεσμα να μην ελέγχονται δύο επενδυτές αλλά έξι, όσες δηλαδή είναι οι εταιρίες - μέλη των κοινοπραξιών.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που αναμένονταν να γίνει την προσεχή Παρασκευή 9/3 θα μεταφερθεί για την επόμενη εβδομάδα, ίσως και για την μεθεπόμενη.
Οι υποψήφιοι επενδυτές από την πλευρά τους και συγκεκριμένα η κοινοπραξία των Snam – Enagas - Fluxus και Renagosa -Transgaz - EBRD προετοιμάζονται για ένα δεύτερο γύρο βελτιωμένων προσφορών, εκτιμώντας ότι η μεταξύ τους απόκλιση δεν θα υπερβαίνει το όριο του 15% που προβλέπει η προκήρυξη για να υπάρξει απ’ ευθείας πρόκριση πλειοδότη.

Παρέμβαση Pyatt

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της τελικής κούρσας εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του αμερικανού Πρέσβη Geoffrey Pyatt την περασμένη Δευτέρα  σε εκδήλωση της πρεσβείας με θέμα «Γυναίκες στην Ενέργεια - Women in Energy». Αφού αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης και στον καταλυτικό ρόλο του αγωγού TAP ο οποίος - όπως είπε - καταλήγει στην ιταλική αγορά που είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι έχει σημασία για την Ελλάδα που η ιταλική Snam είναι μεταξύ των δύο μερών που διεκδικούν τον ΔΕΣΦΑ.
Συμπλήρωσε επίσης ότι «η Snam διεκδικεί το ΔΕΣΦΑ όχι μόνο επειδή ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά, αλλά επειδή ενδιαφέρεται πολύ για αυτό το ευρύτερο δίκτυο που συνδέεται μέσω των Δυτικών Βαλκανίων, μέχρι την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά.
Λίγες ημέρες αργότερα ο Ιταλός Πρέσβης με δηλώσεις του στο ΑΠΕ εστίασε στα ισχυρά επιχειρηματικά χαρακτηριστικά της ιταλικής εταιρίας χωρίς βέβαια να υποβαθμίσει το τίμημα ως κριτήριο για την επιλογή του πλειοδότη στο διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ.
«Η Snam θα πραγματοποιήσει μεγάλη επένδυση αν επιλεγεί στο διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ. Αντιλαμβάνομαι ότι, ιδιαίτερα σε αυτήν την οικονομική συγκυρία, το τίμημα έχει τη σημασία του για αυτού του είδους τις συναλλαγές και αυτό είναι το σωστό. Όμως αυτό που προέχει, κοιτάζοντας το μέλλον, είναι και η ποιότητα, η αξιοπιστία και η στιβαρότητα του εταίρου που επιλέγεται. Ο όμιλος που θα προκριθεί πρέπει να είναι σε θέση να μοιραστεί την τεχνογνωσία, την αποτελεσματικότητα, το στρατηγικό του όραμα και να εξασφαλίσει ένα επιτυχημένο μέλλον στην ΔΕΣΦΑ, αναδεικνύοντας τα δυνατά σημεία και τις ιδιαίτερες ελληνικές δεξιότητες, που υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιταλός διπλωμάτης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης