Επιχειρήσεις

Α. Καλλιτσάντσης: «Οι ΑΠΕ και τα logistics αποτελούν τομείς με σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης

Α. Καλλιτσάντσης: «Οι ΑΠΕ και τα logistics αποτελούν τομείς με σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης
Ζήτησε να μπει τέλος στην αμφισημία με την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τις επενδύσεις
Την άποψη πως τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βελτίωσαν το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα και κατέστησαν την Ελλάδα πολύ πιο φιλική στους επενδυτές, εξέφρασε ο προέδρος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης κατά την ομιλία του στο ετήσιο διεθνές συνέδριο της Capital Link.
Ωστόσο, σημείωσε εκείνο που εμποδίζει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων είναι η αμφισημία με την οποία τις αντιμετωπίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.
«Υπήρξε ένας καταιγισμός διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που τείνει να παραβλέπεται.
Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η απλοποίηση της νομοθεσίας, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης, κατέστησαν την Ελλάδα πολύ πιο φιλική στους επενδυτές. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει πλέον σημαντικές και σύγχρονες υποδομές που θα προσθέσουν αξία σε κάθε επένδυση.
Η επικείμενη αναβάθμιση των δύο κύριων λιμανιών, των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και του σιδηροδρομικού δικτύου, θα ενισχύσει τις μεταφορές, τον τουρισμό και τα logistics.
Αυτό που απομένει να γίνει είναι τεθεί ένα τέλος στην αμφισημία με την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τις επενδύσεις. Αυτό ήταν ανέκαθεν το πραγματικό ρίσκο της χώρας μας», ανέφερε ο κ. Καλλιτσάντσης.
Σχετικά με τους τομείς που εμφανίζουν σημαντικές ευκαιρίες για νέες επενδύσεις, ο επικεφαλής του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανέφερε εκείνους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των logistics.
«Η Ελλάδα έχει παραδοσιακά βασίσει την ανάπτυξή της στην αξιοσημείωτη γεωγραφική της θέση και το κλίμα της. Για δεκαετίες οι κύριοι οδηγοί για την ανάπτυξη ήταν η ναυτιλία και ο τουρισμός. Το ίδιο ισχύει και σήμερα, αλλά με μερικές προσθήκες.
Αξιοποιώντας τη μοναδική τοποθεσία και το κλίμα, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε αναδυόμενους τομείς όπως τα logistics και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, υπογράμμισε ο κ. Καλλιτσάντσης σημειώνοντας παράλληλα πως οι βασικές υποδομές που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και η επερχόμενη αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμένων και αερολιμένων, ενισχύουν τη σημασία της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της χώρας.
«Η απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και το τεράστιο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο», τόνισε χαρακτηριστικά. Τάχθηκε δε υπέρ της σύναψης συμμαχιών μεταξύ ξένων και Ελλήνων επενδυτών, σημειώνοντας πως ένας τοπικός συνεργάτης μπορεί να προσφέρει πάντα προστιθέμενη αξία.
«Οι επενδύσεις σε έργα υποδομής, όπως η κατασκευή ενός εργοστασίου, μπορεί να είναι σε θέση να σταθεί μόνη της. Επενδύσεις στις αγορές όμως, απαιτούν ένα τοπικό "οδηγό"», υπογράμμισε με έμφαση στην ομιλία του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης