Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εν μέσω συλλαλητηρίων για την πώληση λιγνιτικών σταθμών το αναπτυξιακό συνέδριο στην Τρίπολη

Εν μέσω συλλαλητηρίων για την πώληση λιγνιτικών σταθμών το αναπτυξιακό συνέδριο στην Τρίπολη
Στο συνέδριο θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν την Τρίτη 27/2 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης
Μπορεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης να μην έχει επισκεφθεί μέχρι σήμερα την Αρκαδία για να προλειάνει το έδαφος εν όψει της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπως έχει κάνει κατ’ επανάληψη με τη Δυτική Μακεδονία, αλλά θα είναι ο κεντρικός ομιλητής του αναπτυξιακού συνεδρίου που διοργανώνει η κυβέρνηση στην Τρίπολη το διήμερο 26 και 27 Φεβρουαρίου.
Ένα αναπτυξιακό συνέδριο που φυσικά θα γίνει όπως και όλα τα προηγούμενα με παρουσία και ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων της ΔΕΗ, που θα συγκεντρωθούν έξω από το χώρο διενέργειας του συνεδρίου για να του υπενθυμίσουν - όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - ότι ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη διάλυση της ΔΕΗ «εθνικό έγκλημα», ενώ ο Πάνος Καμένος απειλούσε από το βήμα της Βουλής με φυλακή όσους ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ.
Η ομιλία του κ. Σταθάκη είναι προγραμματισμένη για τις 2:30 το μεσημέρι της Τρίτης 27/2 ενώ ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στις 7:30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Στο δρόμο η ΓΕΝΟΠ

Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και οι τοπικοί φορείς της Αρκαδίας καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα της Τρίτης στην πλατεία Πέτρινου της Τρίπολης δηλαδή λίγη ώρα πριν την έναρξη της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Η ΓΕΝΟΠ στην ανακοίνωση της καλεί σε «αγώνα αντίστασης στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας» και τονίζει ότι «το εθνικό έγκλημα δεν θα περάσει».
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει πως η απόφαση της να «ακρωτηριάσει» τη ΔΕΗ θα φέρει την ανάκαμψη και την ανάπτυξη στην περιοχή, ενώ κατά την άποψη της Ομοσπονδίας αλλά και των τοπικών κοινωνιών η πώληση των μονάδων σε Μεγαλόπολη (μονάδες 3 και 4) και Φλώρινα (Μελίτη 1 και άδεια για Μελίτη 2), συνιστά μια απόλυτα αρνητική εξέλιξη όχι μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά πρωτίστως για την εθνική οικονομία και τις δύο περιοχές Αρκαδία και Φλώρινα, που οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό μαρασμό.
Ειδικά για τη Μεγαλόπολη, σύμφωνα πάντα με τη ΓΕΝΟΠ η απόφαση αυτή, συνιστά το τέλος της ΔΕΗ για την περιοχή, μετά από πέντε δεκαετίες, γεγονός που θα σημάνει την κατάρρευση της τοπικής οικονομίας από την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Στήριξη Παναγιωτάκη στις κυβερνητικές επιλογές

Εξάλλου, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει πως η επιχειρηματολογία των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων δεν ευσταθεί, επιχείρησε για μια ακόμη φορά να συνεισφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης.
Μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη και το βήμα της ετήσιας εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών, ο κ. Παναγιωτάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Αυτό που άλλοι βλέπουν ως ξεπούλημα της ΔΕΗ, δηλαδή την πώληση του 40% λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων, εμείς στη ΔΕΗ το βλέπουμε ως πρόκληση και ευκαιρία».
Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο λιγνίτης δεν χρειάζεται στη ΔΕΗ, αλλά ένα ποσοστό του χρειάζεται στη χώρα.
«Δεν είναι δυνατό σε συνθήκες κρίσης η ΔΕΗ να διαχειρίζεται μόνη της όλο τον λιγνίτη» είπε και πρόσθεσε ότι «η επιχείρηση διάγει την κρισιμότερη φάση της ιστορίας της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει γιατί η εταιρεία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της».
Πάντως είναι ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης που πριν από μερικούς μήνες σε εκδήλωση που είχε οργανώσει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θανάσης Καρτερός είχε δηλώσει ότι προωθεί την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ «με το πιστόλι στον κρόταφο» αφού την επιβάλουν οι δανειστές και στη συνέχεια δικαιολόγησε τη θέση του αυτή σημειώνοντας ότι μιλούσε σε … «πολιτική» εκδήλωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης