Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ελπίδες αίσιας έκβασης του διαγωνισμού πώλησης του ΔΕΣΦΑ - Το παρασκήνιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών

Ελπίδες αίσιας έκβασης του διαγωνισμού πώλησης του ΔΕΣΦΑ - Το παρασκήνιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών
Η συμμετοχή της EBRD στον διαγωνισμό έρχεται να προστεθεί στις αισιόδοξες ενδείξεις για την εξασφάλιση υψηλού τιμήματος για το 66% της εταιρίας
Ένα πραγματικό θρίλερ εκτυλίχθηκε στο παρασκήνιο της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για το 66% του ΔΕΣΦΑ, αναφορικά με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Είναι χαρακτηριστικό πως η συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας, που έδωσε το «πράσινο φως» στη συμμετοχή στο σχήμα των Reganosa και Transgaz, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16/2, με ώρα έναρξης στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας, δηλαδή λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία του διαγωνισμού για την υποβολή των προτάσεων.
Κανονικά, η σύμπραξη της EBRD με τον ένα εκ των δύο μνηστήρων για τον ΔΕΣΦΑ θα είχε διευκρινιστεί την Τετάρτη 14/2, ημερομηνία στην οποία είχε προγραμματισθεί αρχικά η σύγκληση του Δ.Σ. για να συζητηθεί το θέμα.
Για άγνωστους ωστόσο λόγους, η συνεδρίαση μετατέθηκε τελικά για την Παρασκευή το πρωί, με συνέπεια η απόφαση της τράπεζας να βρίσκεται στον αέρα κυριολεκτικά έως και το «παρά πέντε» της λήξης της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού.
Απ’ ό,τι έχει διαρρεύσει, στο χρονικό διάστημα των διαβουλεύσεων της EBRD με τις Reganosa και Transgaz, δεν έλειψαν οι ενστάσεις για το κατά πόσο η ευρωπαϊκή τράπεζα μπορεί να λάβει μέρος σε ένα project ιδιωτικοποίησης.
Από την άλλη πλευρά, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η συμμετοχή της EBRD στην ισπανορουμανική συμμαχία κινείται στο 30%, κάτι που σημαίνει πως μόνο συμβολική δεν είναι.
Ανατροπή υπήρξε όμως και στο άλλο σχήμα που διεκδικεί το 66%, καθώς αποχώρησε την τελευταία στιγμή η ολλανδική Gasunie που συμμετείχε στην κοινοπραξία.
Έτσι, η δεσμευτική προσφορά προήλθε από τις τρεις εναπομείνασες εταιρίες της κοινοπραξίας και συγκεκριμένα ην ιταλική Snam, την ισπανική Enagas και τη βελγική Fluxys.  

Αισιοδοξία για το τίμημα

Η αποσφράγιση των προσφορών αναμένεται να γίνει σε ένα 10ήμερο περίπου από το ΤΑΙΠΕΔ.
Επίσης, αν ακολουθηθεί η πρακτική που κατά κανόνα έχει τηρήσει το Ταμείο σε όλες τις αποκρατικοποιήσεις που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα, στη συνέχεια θα ζητήσει την υποβολή βελτιωμένης προσφοράς είτε αποκλειστικά από την κοινοπραξία που έχει καταθέσει την καλύτερη προσφορά, είτε και από τους δύο συμμετέχοντες.
Όσον αφορά πάντως το «παρών» της EBRD, η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις αισιόδοξες ενδείξεις για υψηλό τίμημα, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν τα ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα του ΔΕΣΦΑ, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν τα 170 εκατομμύρια.
Έτσι, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς, η αίσια έκβαση του... θρίλερ ενισχύει αναμφισβήτητα τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους δύο διεκδικητές, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να ανέβει ο πήχυς αρκετά πάνω από τα 400 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το ποσό με το οποίο είχε κατακυρωθεί ως αγοραστής του 66% η SOCAR στον προηγούμενο διαγωνισμό, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος στην πορεία.
Τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαίωσε εξάλλου και ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σε κάθε περίπτωση μετά τη θετική πορεία του ΔΕΣΦΑ, με αναμενόμενα για το 2017 κέρδη αυξημένα κατά δυόμισι φορές συγκριτικά με το 2016, και αυξημένη ταμειακή ρευστότητα, με υπό κατασκευή τη σημαντική επένδυση αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα και μετά την ανάληψη της διαχείρισης των αγωγών μεταφοράς TAP, το αναμενόμενο τίμημα είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο των 400 εκατ. ευρώ της αζέρικης Socar του προηγούμενου διαγωνισμού».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης