Επιχειρήσεις

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η Energean Oil & Gas – Στόχος η άντληση 500 εκατ. δολαρίων

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η Energean Oil & Gas – Στόχος η άντληση 500 εκατ. δολαρίων
Τα 395 εκατ. ευρώ προτίθεται να τα διαθέσει για τις ανάγκες αξιοποίησης των κοιτασμάτων Karish και Tanin στο Ισραήλ
Την εισαγωγή της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου προωθεί η ελληνική εταιρεία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων Energean Oil & Gas.
Μάλιστα η εταιρεία σχεδιάζει να αντλήσει το ποσό των 500 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών της σχεδίων.
Ειδικότερα, τα 395 εκατ. ευρώ προτίθεται να τα διαθέσει για τις ανάγκες αξιοποίησης των κοιτασμάτων Karish και Tanin στο Ισραήλ, την εκμετάλλευση των οποίων έχει αναλάβει ο ελληνικός όμιλος μέσω της θυγατρικής Energean Israel.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα 105 εκατ. δολάρια η εταιρεία σχεδιάζει να τα διαθέσει για τα νέα projects πρόκειται να αναπτύξει. Κύριοι ανάδοχοι για την είσοδο των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι οι Οίκοι Morgan Stanley και Citigroup.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες ότι η Energean Oil & Gas εξετάζει στη συνέχεια να προβεί στην σύναψη δανείου συνολικού ύψους 1,25 δις δολαρίων.
Αυτή η δανειοδότηση της εταιρείας σε συνδυασμό με τα αντληθέντα από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου κεφάλαια θα καλύψουν το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών της εταιρείας σε ότι αφορά το project Karish – Tanin στο Ισραήλ, οι οποίες ανέρχονται στο συνολικό ποσό του 1,6 δις. δολαρίων.
Υπενθυμίζεται ότι τα κοιτάσματα Karish και Tanin μπορούν να «δώσουν» ποσότητα άνω των 130 bcm φυσικού αερίου.
Τα δυνητικά αποθέματα των δυο κοιτασμάτων υπολογίζονται σε περίπου 67 bcm, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον ανεξάρτητο οίκο NSAI υπάρχουν προοπτικές για επιπλέον 69 bcm, τα οποία η Energean θα πρέπει να εντοπίσει.  
Με πρώτο στόχο την ανάπτυξη του κοιτάσματος Karish, πρόσφατα η Energean Israel ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στην εταιρία Stena Drilling το συμβόλαιο για τη διενέργεια των προβλεπόμενων γεωτρήσεων.
Οι αναπτυξιακές γεωτρήσεις προβλέπεται να γίνουν εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, ενώ η πρώτη παραγωγή αερίου από το Karish τοποθετείται στο 2021.

Παράλληλα η συμφωνία Delek και Νoble ύψους 15 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκε σήμερα με την Αίγυπτο επιδρά θετικά:
-Καθώς μειώνονται τα ρίσκα της περιοχής
-Και όσο περισότερα συμβόλαια του Λεβιάθαν συνάπτονται στο εξωτερικό τόσο λιγότερο η Energean θα πιέζεται ως μονοπωλικός παράγοντας στο Ισραήλ.

Τρεις γεωτρήσεις
Το πρόγραμμα ανάπτυξης του Karish προβλέπει τη διενέργεια τριών αναπτυξιακών γεωτρήσεων και παραγωγή με την χρήση Πλωτής Μονάδας Παραγωγής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO), η οποία θα βρίσκεται 90 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ισραήλ.  
Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος της Energean, η Stena Drilling θα χρησιμοποιήσει το πλοιογεωτρύπανο Stena Forth, με πρόβλεψη για πιθανές περαιτέρω εργασίες και με προϋπόθεση τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID) από την Energean για την ανάπτυξη του Karish.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρία έχει ήδη εξασφαλίσει συμβόλαια για τη διάθεση ποσοτήτων φυσικού αερίου που καθιστούν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα.
Επισημαίνεται ότι η τελική επενδυτική απόφαση (FID) της εταιρείας αναμένεται να ληφθεί στο πρώτο 3μηνο - 4μηνο του 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης