Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δύο δεσμευτικές προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ – Αποχώρησε τελευταία στιγμή η Gasunie

Δύο δεσμευτικές προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ – Αποχώρησε τελευταία στιγμή η Gasunie
Συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) στην κοινοπραξία  των Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A.
Upd Δύο δεσμευτικές προσφορές υποβλήθηκαν τελικά για το 66% του ΔΕΣΦΑ.
Συγκεκριμένα  προσφορές κατέθεσαν οι :
•  H Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., ( Ιταλία)  Enagás Internacional S.L.U.  ( Ισπανία) και Fluxys S.A ( Βέλγιο).
Σημειώνεται ότι την τελευταία στιγμή η ολλανδική Gas Uni που συμμετείχε στην συγκεκριμένη κοινοπραξία αποχώρησε .
• Η Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) η οποία υπέβαλε προσφορά παρά τους προβληματισμούς που είχαν εκφρασθεί το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με κάποιους όρους του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ που παρέλαβε τις δεσμευτικές προσφορές  η έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών θα εκκινήσει άμεσα και θα διεξαχθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους όρους του διαγωνισμού.
Το προφίλ των εταιρειών που συμμετέχουν στις κοινοπραξίες οι οποίες διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ  (31% ΤΑΙΠΕΔ και 35% ΕΛΠΕ) είναι οι εξής:

Α) Κοινοπραξία με Lead Member την εταιρεία Snam S.p.A, αποτελούμενη από τις κατωτέρω εταιρείες:
1.    Snam S.p.A - Lead Member
Δραστηριοποιείται στην Ιταλία μέσω τριών 100% θυγατρικών:
a. Της Snam Rete Gas S.p.A, η οποία είναι ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ιταλίας,
b. Της Stogit S.p.A., η οποία δραστηριοποιείται στην αποθήκευση φυσικού αερίου, και
c.  Της GNL Italia S.p.A. η οποία δραστηριοποιείται στην επαναεριοποίηση φυσικού αερίου.
H Snam S.p.A είναι μέτοχος στον αγωγό TAP, ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Interconnector UK, TIGF, TAG και Gas Connect Austria).

2. Enagás Internacional, S.L.U
100% θυγατρική εταιρεία της Enagás S.A., η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών φυσικού αερίου. Η Enagás Transporte S.A.U., η οποία είναι επίσης 100% θυγατρική εταιρεία της Enagás S.A., είναι διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ισπανία.
Η Enagás S.A. είναι μέτοχος στον αγωγό TAP ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Transportadora de Gas del Perú και Gasoducto de Morelos στο Μεξικό).

3. FLUXYS S.A.
Όμιλος που δραστηριοποιείται στις Ευρωπαϊκές αγορές υποδομών φυσικού αερίου με έδρα στο Βέλγιο. Ο όμιλος FLUXYS δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στη μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου όπως επίσης και στη λειτουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βέλγιο και στη Γερμανία.
Η FLUXYS S.A. είναι μέτοχος στον αγωγό TAP ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Interconnector UK, BBL Company).


Β) Κοινοπραξία με Lead Member την εταιρεία Regasificadora del Noroeste S.A. (“Reganosa”) αποτελούμενη από τις παρακάτω εταιρείες:
1. Reganosa – Lead Member
Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Βορειοδυτικής Ισπανίας με έδρα το Mugardos της Ισπανίας. Η εταιρεία διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Mugardos. Η Reganosa αποτελεί κατά 75% θυγατρική εταιρεία της Reganosa Holdco, S.L., της οποίας οι μέτοχοι είναι το Grupo Tojeiro  και η Αυτόνομη Κυβέρνηση της Γαλικίας.

2.  Reganosa Asset Investments, S.L.
Ισπανική επενδυτική εταιρεία η οποία αποτελεί 100% θυγατρική της Reganosa Holdco, S.L.

3. S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A.
Διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρουμανίας. Η εταιρεία λειτουργεί σύστημα αγωγών φυσικού αερίου το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη Βουλγαρία, Ουγγαρία, Μολδαβία και Ουκρανία.

4  European Bank for Reconstruction and Development (“EBRD”)
Διεθνής αναπτυξιακή επενδυτική τράπεζα, στην οποία συμμετέχουν 66 χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Συμμετέχει στη χρηματοδότηση εταιριών και έργων σε 36 χώρες, ενώ στην Ελλάδα έχει ως σήμερα επενδύσει συνολικά €1,5 δισεκατομμύρια στον ιδιωτικό τομέα.



Νωρίτερα:

Δύο προσφορές έχουν κατατεθεί όπως όλα δείχνουν στο ΤΑΙΠΕΔ για τον ΔΕΣΦΑ.
Λήγει σήμερα (16/2) μετά την παράταση που δόθηκε, το χρονικό περιθώριο - καταληκτική ημερομηνία υποβολής από τις δύο κοινοπραξίες των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Στο ΤΑΙΠΕΔ που τρέχει τον σχετικό διαγωνισμό, λίγα 24ωρα νωρίτερα θεωρούσαν δεδομένο ότι θα προσέλθουν και τα δύο επενδυτικά σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και προκριθεί στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, καθώς το τελευταίο διάστημα ξεπεράστηκαν οριστικά διάφορα εμπόδια που θα μπορούσαν να δώσουν αρνητική τροπή στις εξελίξεις.
Μόλις τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, «κλείδωσε» η συμμετοχή της EBRD στην κοινοπραξία της ισπανικής Reganosa και της ρουμανικής Transgaz, ενώ στο παραπέντε σχεδόν απεφεύχθη το σπάσιμο της ισχυρής συμμαχίας των Snam, Enagas, Fluxys και  Gasunie και της αποχώρησης της ολλανδικής Gasunie λόγω προβλημάτων που προέκυψαν στην συνεργασία με την ιταλική Snam.
Όλα αυτά μένει να επιβεβαιωθούν μετά το άνοιγμα των προσφορών.


Προσδοκία για τίμημα περί τα 500 εκατ. ευρώ

Έτσι και εάν δεν υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής, σήμερα αναμένεται να καταθέσουν προσφορά και οι δύο κοινοπραξίες με τους μετόχους του ΔΕΣΦΑ (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) να προσδοκούν σε τίμημα που προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ, όταν το τίμημα που πρόσφερε η Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό ήταν 400 εκατ. ευρώ.
Περί τις αρχές Μαρτίου αναμένεται το κλείσιμο της συμφωνίας με τον πλειοδότη που θα αναδείξει ο διαγωνισμός.
Θα ακολουθήσει η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές (ΡΑΕ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού) που μπορεί να διαρκέσει από έναν έως και έξι μήνες και αμέσως μετά η διαδικασία απόσχισης του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ που θα σημάνει και την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης.
Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη ιδιωτικοποίηση επιχείρησης του τομέα ενέργειας για το 2018, η εξέλιξη της οποίας ενδεχομένως θα επηρεάσει την πορεία και τα αποτελέσματα της προσπάθειας αποκρατικοποίησης εκείνων των επιχειρήσεων του κλάδου που ακολουθούν (Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΠΑ).  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης