Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Σύννεφα» στο διαγωνισμό για την πώληση του ΔΕΣΦΑ – Ενδεχόμενη εμπλοκή λόγω των απαιτήσεων της EBRD

«Σύννεφα» στο διαγωνισμό για την πώληση του ΔΕΣΦΑ – Ενδεχόμενη εμπλοκή λόγω των απαιτήσεων της EBRD
Λίγο πριν υποβληθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, είναι αμφίβολο αν τελικά θα το πράξουν και οι δύο κοινοπραξίες που συνεχίζουν στο διαγωνισμό
Πυκνά σύννεφα συγκεντρώνονται στον ορίζοντα του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, καθώς μόλις πέντε ημέρες πριν από τη  λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών (την Παρασκευή 16/2) είναι αμφίβολο εάν τελικώς θα υποβληθούν δυο προτάσεις εξαγοράς.
Οι αμφιβολίες σχετίζονται με τη νεοσύστατη κοινοπραξία της ισπανικής Reganosa, με την ρουμανική Transgaz και την Ευρωπαϊκό Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), οι οποίες συμμετέχουν στο σχήμα με ποσοστά 40% - 30% - 30%.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τις πρόσφατες συζητήσεις με την ελληνική πλευρά, η EBRD έχει ζητήσει αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού, που όπως φαίνεται είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί, ειδικά σε αυτή τη φάση, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος έγερσης ενστάσεων ως προς τη διαδικασία.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η EBRD επικαλείται τον τρόπο λειτουργίας της διεθνώς, και ζητεί μεταξύ άλλων, σε περίπτωση διένεξης τα αρμόδια δικαστήρια να είναι τα βρετανικά και όχι τα ελληνικά, όπως προβλέπει η προκήρυξη.

Στα… χέρια της EBRD η εξέλιξη του διαγωνισμού  

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές τα διοικητικά συμβούλια της ΕBRD και της Reganosa δεν έχουν συνεδριάσει για να εγκρίνουν την κατάθεση της προσφοράς για τον ΔΕΣΦΑ και έχουν δηλώσει πως τα ΔΣ θα συνεδριάσουν την Τετάρτη, δύο ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.
Σημειώνεται ότι η σχετική απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο της  Transgaz έχει ληφθεί ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου.
Αν τελικώς η EBRD αποφασίσει να μην λάβει μέρος, τότε είναι μάλλον αδύνατον οι δύο άλλοι εταίροι, να καλύψουν το μερίδιό της και να μπορέσουν να καταθέσουν προσφορά.
Το ενδεχόμενο υποβολής μιας και μόνο προσφοράς από τους τέσσερις  Ευρωπαίους διαχειριστές (Snam, Fluxis, Enagas, Gasunie) εκ των πραγμάτων μειώνει τον ανταγωνισμό και περιορίζει το προσδοκώμενο τίμημα που σύμφωνα με την ελληνική πλευρά θα πρέπει να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι πριν από ένα μήνα είχε ακουστεί και το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, που πλέον φαίνεται πολύ δύσκολο να προταθεί, ειδικά εάν δεν υποβληθεί πρόταση από το σχήμα Reganosa – Τransgaz – ΕΒRD.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης