Επιχειρήσεις

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα (9/2) η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΘ - Μέσα στο επόμενο 10ημερο η ψήφιση

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα (9/2) η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΘ - Μέσα στο επόμενο 10ημερο η ψήφιση
Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα (9/2) η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΘ - Μέσα στο επόμενο 10ημερο η ψήφιση
Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΘ, με στόχο να ψηφιστεί μέσα στο επόμενο 10ημερο.
Μετά την ψήφιση του νόμου η αγοραπωλησία του 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί με την κατάθεση του τιμήματος, των 231,9 εκατ ευρώ και την μεταβίβαση των μετοχών στην South Europe Gateway Thessaloniki, που απαρτίζεται από τη γερμανική DIEP, τη γαλλική Terminal Link και τη Belterra Investments του ομίλου Σαββίδη.
Στην νέα αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης, αποτυπώνονται η φύση και δράση της νέας εταιρείας, η έκταση του περιουσιακού δικαιώματος, αλλά και οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ιδιώτη επενδυτή.
Η νέα τροποποιημένη σύμβαση, στην οποία προβλέπεται η αφαίρεση των διοικητικών αρμοδιοτήτων από τον ιδιώτη ΟΛΘ, πλέον, και παράλληλα η ρύθμιση των σχέσεών του με το ελληνικό Δημόσιο, λήγει το 2051, με επιστροφή όλων των λιμενικών υποδομών και εξοπλισμού στο ελληνικό Δημόσιο,
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα σύμβαση παραχώρησης εξαιρούνται επί του Προβλήτα 1 μία σειρά από κτίρια που δεν απαιτούνται για την παροχή λιμενικών υπηρεσιών, ενώ προβλέπει υποχρέωση της SEGT για επενδύσεις ύψους 180 εκατομμυρίων.
Παράλληλα, εξασφαλίζεται ότι θα διατηρηθούν οι σημερινές χρήσεις και λειτουργίες του Προβλήτα 1, η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν και η εξακολούθηση της χρήσης του για την υλοποίηση πολιτιστικών και δημόσιων δράσεων, που θα πραγματοποιούνται κατόπιν διαβούλευσης με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Επίσης, συγκεκριμένα κτίρια δημοσίων υπηρεσιών εξαιρούνται του δικαιώματος παραχώρησης, ενώ η νέα εταιρεία του ΟΛΘ υπό ιδιώτη επενδυτή αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρήσει το ιστορικό αρχείο του Οργανισμού σε κατάλληλους χώρους, οι οποίοι θα είναι ανοιχτοί και επισκέψιμοι από το κοινό.
Μέσω της νέας τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης, το ελληνικό Δημόσιο θα είναι κερδισμένο, καθώς, πλέον, θα εισπράττει ποσοστό 3,5% επί του κύκλου εργασιών του ΟΛΘ, από 2% που ήταν έως σήμερα με την υφιστάμενη σύμβαση.
Επίσης, μέσω κυρωτικού νόμου προδιαγράφεται ότι το κόστος λειτουργίας της Αρχής Λιμένος θα καλύπτεται από το ετήσιο αντάλλαγμα που θα εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο και εν συνεχεία το υπόλοιπο θα αποδίδεται στους παραλιμένιους δήμους με βάση την επιβάρυνσή τους από τις λειτουργίες του λιμανιού.
Οι δήμοι, μέχρι σήμερα, δεν λάμβαναν κανένα αντάλλαγμα από τη σύμβαση παραχώρησης.
Αναφορικά με την τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών θα γίνεται με ιδιωτικά κριτήρια, με εξαίρεση τον κλάδο της ακτοπλοΐας, όπου δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση των κοστολογήσεων ή νέες χρεώσεις, χωρίς έγκριση του ελληνικού Δημοσίου.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης