Επιχειρήσεις

Mckinsey: Ο όγκος δανείων 2,2 δισ ευρώ απειλή για την ΔΕΗ - Πρέπει να αναδιαρθρωθεί εγκαίρως ενόψει του 2019

Mckinsey: Ο όγκος δανείων 2,2 δισ ευρώ απειλή για την ΔΕΗ - Πρέπει να αναδιαρθρωθεί εγκαίρως ενόψει του 2019
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει στο 101,375 150 εκατ. ευρώ του ομολόγου λήξης 2019
Για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της ΔΕΗ μέσα στο 2019 σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής των υψηλών δανειακών της υποχρεώσεων φέρεται να έχει ενημερώσει την διοίκηση της επιχείρησης και τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης η Mckinsey.
H εταιρία που έχει προσληφθεί ως σύμβουλος της ΔΕΗ για την κατάρτιση νέου business plan με βάση τα νέα της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ και της αποεπένδυσης στο λιγνίτη έχει σύμφωνα με πληροφορίες υποδείξει στη διοίκηση της επιχείρησης την λήψη μέτρων μέσα στο 2018.
Σήμερα (31/1/2018) η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι: «Ολοκληρώθηκε και παύει να ισχύει η πρόταση εξαγοράς του ομολόγου λήξης 150 εκατ. ευρώ».
Αντ' αυτού ανακοινώνει ότι θα εξαγοράσει την τιμή 101,375% το αντίστοιχο ποσό, εμφανιζόμενη να διατηρεί και να ενισχύει την στρατηγική πρόωρης εξόφλησης.
Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι διαθέτει ρευστότητα ή έχει βρει φθηνότερα κεφάλαια.
Η μετοχή έχει ξεπεράσει σε όγκο συναλλαγών τα 300.000 τεμάχια με διακύμανση 2,96 ευρώ (-3%) - 3,15 (+3%).
Στόχος αυτών των μέτρων είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών και η ενίσχυση της ρευστότητά της προκειμένου η ΔΕΗ να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υψηλές δανειακές υποχρεώσεις του 2019 όπου θα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, η Mckinsey φέρεται να έχει προειδοποιήσει ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΔΕΗ δεν θα αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Απόφαση για προαγορά ομολογιών

Με αυτές τις επισημάνσεις που είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης της οικονομικής κατάστασης της εταιρίας, συνδέουν παράγοντες με γνώση της κατάστασης, την πρόσφατη απόφαση της ΔΕΗ για προαγορά ομολογιών ύψους 150 εκατ. ευρώ από τους κατόχους του ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ που λήγει το 2019, αξιοποιώντας την πρόσκαιρη ρευστότητα που διασφάλισε από την καταβολή μέρους των 360 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ως αποζημίωση για τις δαπάνες Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Η διοίκηση της ΔΕΗ δείχνει να έχει αξιολογήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και εδώ και ένα τρίμηνο περίπου έχει θέσει ως προτεραιότητα την αναζήτηση τρόπων ελάφρυνσης του χρέους της επόμενης χρονιάς.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη άσκηση, δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης της εταιρίας η οποία δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης.
Οι ανεξόφλητες οφειλές συμπεριλαμβανομένων των ποσών που βρίσκονται σε διακανονισμό έχουν σταθεροποιηθεί στα 3 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ο τζίρος της επιχείρησης συρρικνώνεται διαρκώς ως αποτέλεσμα της μείωσης των μεριδίων της στη λιανική αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης