Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Standard & Poor’s: Σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας θα αντιμετωπίσει η ΔΕΗ το 2017

Standard & Poor’s: Σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας θα αντιμετωπίσει η ΔΕΗ το 2017
Ο οίκος επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι τον Μάιο του 2017 η ΔΕΗ έχει να αντιμετωπίσει την ωρίμανση ομολόγων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας θα αντιμετωπίσει η ΔΕΗ μέσα στο 2017 σύμφωνα με τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος διατήρησε την από τον Μάιο αξιολόγηση του για την επιχείρηση στο CCC- με αρνητικές προοπτικές.
Ο οίκος επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι τον Μάιο του 2017 η ΔΕΗ έχει να αντιμετωπίσει την ωρίμανση ομολόγων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, εκτιμά ότι η εξαγορά του ομολόγου θα πραγματοποιηθεί μέσω δανείου που αναμένεται να λάβει η επιχείρηση από τις ελληνικές τράπεζες εντός του Ιανουαρίου του 2017.
Όπως αναφέρει όμως η έκθεση του οίκου «η ρευστότητα της ΔΕΗ είναι ασθενής» και εκτιμά ότι «η κεφαλαιακή της δομή παραμένει μη βιώσιμη».
Δεν αποκλείει δε, ότι η συνεχιζόμενη επιδείνωση της ρευστότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε στάση πληρωμών τους επόμενους μήνες.
Σημειώνει πάντως, ότι μεσοπρόθεσμα η ΔΕΗ αναμένει έσοδα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, ενώ η πρόσβαση της επιχείρησης σε κεφάλαια κίνησης θα γίνει πιο εύκολη, εφόσον ανακάμψει η ελληνική οικονομία.  
Επισημαίνει ωστόσο, ότι παρά τις όποιες θετικές εξελίξεις στη διαχείριση των κεφαλαίων κίνησης, οι προσπάθειες της ΔΕΗ να ρυθμίσει τις οφειλές πελατών της περιορίζονται από τις ασθενείς οικονομικές συνθήκες στη χώρα και την δυσμενή οικονομική κατάσταση των καταναλωτών.
Με δεδομένες δε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της επιχείρησης τους επόμενους 12 μήνες αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου του 2017, ο οίκος συνεχίζει να βλέπει ουσιαστικό κίνδυνο ρευστότητας.
Για τον οίκο μια στάση πληρωμών της ΔΕΗ θα μπορούσε να συμβεί τους επόμενους μήνες, εάν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν παράσχει την απαραίτητη ρευστότητα για τα δάνεια και τις υποχρεώσεις της επιχείρησης που ωριμάζουν ή εάν η ΔΕΗ αποτύχει να εξασφαλίσει επιπλέον γραμμές χρηματοδότησης, για να εξασφαλίσει τις μελλοντικές επενδύσεις και τις ωριμάνσεις δανείων ή εάν περιοριστεί περαιτέρω η ρευστότητα της εταιρείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης