Επιχειρήσεις

Akzo και Gasunie σχεδιάζουν να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο "πράσινο" εργοστάσιο υδρογόνου στην Ευρώπη

tags :
Akzo και Gasunie σχεδιάζουν να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο
Η προγραμματισμένη εγκατάσταση θα παράγει περίπου 3.000 τόνους «πράσινου» υδρογόνου κάθε χρόνο
Η Ολλανδική εταιρεία  κατασκευαστής χρωμάτων και χημικών Akzo Nobel και ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου φυσικού αερίου Gasunie σχεδιάζουν να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής “πράσινου” υδρογόνου στην Ευρώπη, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές, σύμφωνα με ανακοινωσή τους την Τρίτη 9/1/18.
Η εγκατάσταση, που θα κατασκευαστεί στο βόρειο τμήμα της Ολλανδίας, θα χρησιμοποιεί μια μονάδα ηλεκτρόλυσης νερού 20 MW (MW) για τη μετατροπή της βιώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας σε υδρογόνο.
Αυτό θα σηματοδοτούσε ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, η οποία θεωρείται κρίσιμη για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), σημείωσαν οι εταιρείες.
Κάτω από την πίεση για την επίτευξη των αυστηρών στόχων εκπομπών αερίων, βιομηχανικές εταιρείες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν υπερβολική αιολική και ηλιακή ενέργεια για τη δημιουργία υδρογόνου, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να αποθηκευτεί ή να χρησιμοποιηθεί για άμεση βιομηχανική χρήση.
"Η τεχνολογία αυτή έχει τεράστιες δυνατότητες", δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής ενέργειας της Akzo Nobel Marcel Galjee. "Με αυτό το πρώτο βήμα, θέλουμε να δείξουμε τις πραγματικές δυνατότητες για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης βιομηχανίας με τη χρήση πράσινης ενέργειας".
Η προγραμματισμένη εγκατάσταση θα παράγει περίπου 3.000 τόνους «πράσινου» υδρογόνου κάθε χρόνο, οι οποίοι μπορούν, είτε να χρησιμοποιηθούν από το τμήμα ειδικών χημικών ουσιών της Akzo, είτε να πωληθούν σε τρίτους, όπως οι εταιρείες δημόσιων μεταφορών που χρησιμοποιούν υδρογόνο.
Και οι δύο εταιρείες θα αναζητήσουν πιθανούς αγοραστές τους ερχόμενους μήνες και θα λάβουν την τελική απόφαση για το έργο το επόμενο έτος, ενώ το κόστος κατασκευής αναμένεται να ξεπεράσει "δεκάδες εκατομμύρια" ευρώ, δήλωσε ο Galjee.
Ο τελικός στόχος είναι η μετατροπή και η αποθήκευση βιώσιμης ενέργειας με τη μορφή υδρογόνου σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, με μονάδες τουλάχιστον 100 MW.
 Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη προγραμματισμένη μονάδα στις Κάτω Χώρες έχει χωρητικότητα 1 MW.
Τα βιομηχανικά εργοστάσια στις Κάτω Χώρες χρησιμοποιούν σήμερα περισσότερους από 800.000 τόνους υδρογόνου που παράγονται από φυσικό αέριο κάθε χρόνο.
"Η αντικατάσταση αυτού με βιώσιμο παραγόμενο υδρογόνο θα μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 7 εκατομμύρια τόνους", σημείωσε ο Galjee.
Η Akzo Nobel είναι μία από τις πιο ενεργειακά εταιρείες στην Ευρώπη που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 40% της συνολικής ενεργειακής του ανάγκης και έχει ως στόχο να έχει ουδέτερο αποτύπωμα σε σχέση με τις εκπομπές αερίων άνθρακα μέχρι το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης