Επιχειρήσεις

Goldman Sachs και Citi αναλαμβάνουν την IPO της Saudi Aramco

Goldman Sachs και Citi αναλαμβάνουν την IPO της Saudi Aramco
JPMorgan Chase, η HSBC και Morgan Stanley, θα αναλάβουν επίσης ρόλους συντονιστή
Η Saudi Arabian Oil Co. πρόκειται να προσλάβει τις  Goldman Sachs Group Inc. και Citigroup Inc. για να βοηθήσουν στη διαχείριση της αρχικής δημόσιας προσφοράς της, καθώς ο κρατικός παραγωγός πετρελαίου προωθεί προς πώληση μερίδιο του.
Η JPMorgan Chase & Co., η HSBC Holdings Plc και η Morgan Stanley, οι οποίες ήταν σύμβουλοι για την πώληση μετοχών, αναμένεται επίσης να προσληφθούν ως συντονιστές μαζί με τις δύο τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Οι συμφωνίες ενδέχεται να οριστικοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κατάλογος των τραπεζών δεν είναι τελικός και θα μπορούσαν να προστεθούν περισσότερες τράπεζες.
Η Aramco, όπως είναι γνωστή η εταιρεία, τον περασμένο μήνα ζήτησε από τις τράπεζες να αναλάβουν ρόλο ως συντονιστές και bookrunners για την IPO.
Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να πουλήσει έως και 5% της Aramco ως μέρος ενός σχεδίου από τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ταμείου κρατικών επενδύσεων στον κόσμο και τη μείωση της εξάρτησης της οικονομίας από τους υδρογονάνθρακες.
Η πώληση θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί, με βάση την αξιολόγηση της εταιρείας που η κυβέρνηση της χώρας την εκτιμά  σε 2 τρισεκατομμυρία δολάρια
Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι τον Οκτώβριο διαβεβαίωσαν τους επενδυτές σε μια επιχειρηματική διάσκεψη στο Ριάντ ότι η προσφορά της Aramco είναι ακόμα σε εξέλιξη για να πραγματοποιηθεί φέτος, αν και η διαδικασία καθυστέρησε. Οι συλλήψεις πριγκιπών και οι αξιωματούχων που κατηγορούνται για διαφθορά τον Νοέμβριο δεν θα επηρεάσουν τις ξένες επενδύσεις ή το σχέδιο του βασιλείου για την IPO, δήλωσε ο υπουργός ενέργειας Khalid Al-Falih αυτόν τον μήνα.
Τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης ανταγωνίζονται να φιλοξενήσουν την εγγραφή της Aramco μαζί με το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, το Τόκιο και το Τορόντο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης