Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Σαουδική Αραβία μετατρέπει την Saudi Aramco σε ανώνυμη εταιρεία λίγο πριν από την ιστορική IPO

Η Σαουδική Αραβία μετατρέπει την Saudi Aramco σε ανώνυμη εταιρεία λίγο πριν από την ιστορική IPO
Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα έχει 11 μέλη εκ των οποίων τα 6 θα προτείνει η κυβέρνηση
Σε ανώνυμη εταιρεία  μετέτρεψε από την 1η Ιανουαρίου την κορυφαία κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco, η Σαουδική Αραβία υλοποιώντας  ένα βασικό βήμα για μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO) που έχει προγραμματιστεί για αργότερα το τρέχον έτος.
Η πώληση μέχρι και 5% της Saudi Aramco, που αναμένεται να προχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αποτελεί κεντρικό στοιχείο του «Vision 2030», ενός φιλόδοξου σχεδίου μεταρρύθμισης για τη μείωση της εξάρτησης της πετρελαϊκής οικονομίας από τη Σαουδική Αραβία.
Το σχέδιο υπερασπίζεται ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας Mohammad bin Salman.
Η αλλαγή, η οποία δημοσιεύθηκε με κυβερνητικό διάταγμα στο επίσημο δελτίο του βασιλείου την Παρασκευή 5/1/18, αποτελεί απαίτηση για τις τοπικές εταιρείες στη Σαουδική Αραβία πριν από την εισαγωγή τους στην αγορά, ανέφερε πηγή από την Aramco στο Reuters.
"Ως συνήθης βήμα στη διαδικασία προετοιμασίας για μια IPO, η Saudi Aramco έχει μετατραπεί σε μια κοινή μετοχική εταιρεία", ανέφερε η πηγή.
"Αυτό δημιουργεί το πλαίσιο που επιτρέπει στους μελλοντικούς επενδυτές να κατέχουν μετοχές στην εταιρεία παράλληλα με τον βασικό μέτοχο, την κυβέρνηση".
Αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς δείχνει ότι η διαδικασία IPO, η οποία θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία που ανέρχεται στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, προχωρεί.
Ο πρίγκιπας Mohammad  είχε δήλωσε στο Reuters τον Οκτώβριο ότι έχει δρομολογηθεί για το 2018.
Το κεφάλαιο της Aramco ανέρχεται σε 60 δισεκατομμυρίων riyals (16,00 δισεκατομμύρια δολάρια) διαιρούμενο σε 200 δισεκατομμύρια μετοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας που δημοσιεύονται στο επίσημο δελτίο.
Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα έχει 11 μέλη και τη εξουσία να προωθήσει την εταιρεία σε εγχώριες και διεθνείς αγορές.
Η κυβέρνηση θα προτείνει 6 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Aramco, αλλά οι μέτοχοι με ποσοστό άνω του 0,1% θα έχουν το δικαίωμα να προτείνουν ένα μέλος στη γενική συνέλευση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης