Επιχειρήσεις

ΗΠΑ: H Petrobras θα πληρώσει 2,95 δισ. δολ. σε επενδυτές λόγω του σκανδάλου διαφθοράς

tags :
ΗΠΑ: H Petrobras θα πληρώσει 2,95 δισ. δολ. σε επενδυτές λόγω του σκανδάλου διαφθοράς
Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει επενδυτές που αγόρασαν τίτλους της Petrobras, εκτός των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία
Η Petroleo Brasileiro SA   ανακοίνωσε  την Τετάρτη 3/1/18 ότι συμφώνησε να καταβάλει 2,95 δισ. δολάρια για να διευθετήσει την διαμάχη με επενδυτές που επιδιώκουν να ανακτήσουν τα χρήματα που ισχυρίζονται ότι έχουν χάσει ως αποτέλεσμα σκανδάλου διαφθοράς.
Η Petrobras, όπως είναι γνωστή η εταιρεία, δεν αναγνώρισε παρατυπίες στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διακανονισμούς για την ανάληψη τίτλων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με το Reuters ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Jed Rakow στο Μανχάταν πρέπει να εγκρίνει την συμφωνία.
Οι επενδυτές άσκησαν αγωγή εναντίον της Petrobras μετά  την απαγγελία κατηγοριών από την εισαγγελία της Βραζιλίας, κατά πρώην στελεχών της εταιρείας ότι δέχθηκαν για πάνω από δέκα χρόνια δωροδοκίες ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως από εταιρείες.
Η Petrobras ισχυρίστηκε ότι ήταν η ίδια θύμα, αλλά η αγοραία αξία της βυθίστηκε καθώς το λεγόμενο σκάνδαλο Lava Jato ή "πλύσιμο αυτοκινήτου" διευρύνθηκε.
Η Petrobras ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ελπίζει ότι η διευθέτηση θα επιλύσει όλες τις απαιτήσεις επενδυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες για το σκάνδαλο.
Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει επενδυτές που αγόρασαν τίτλους της Petrobras, εκτός των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία.
Σύμφωνα με νόμιμη κατάθεση από την ρυθμιστική αρχή την Παρασκευή, οι κατηγορίες αφορούν πιθανές παρατυπίες στη διαδικασία σύναψης συμβάσεων για τρία πλοία.
Μεταξύ των κατηγορουμένων στην κατάθεση του CVM είναι οι πρώην ανώτεροι διευθυντές της Petrobras Maria das Gracas Foster και Jose Sergio Gabrielli.
Οι μεγαλύτεροι διακανονισμοί για απάτη τίτλων, στην ιστορία των Η.Π.Α. περιλαμβάνουν 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια από την κατάρρευση της Enron, 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα λογιστικό σκάνδαλο στην WorldCom και 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια για λογιστικό σκάνδαλο στο Tyco International, σύμφωνα με την Clearinghouse της Securities Law School.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης