Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Προσωρινή «ανάσα» για τη ΣΕΚΑΠ - Δεκτή η αναστολή εκτέλεσης - Στις 17/01 η οριστική απόφαση για το πρόστιμο

Προσωρινή «ανάσα» για τη ΣΕΚΑΠ - Δεκτή η αναστολή εκτέλεσης - Στις 17/01 η οριστική απόφαση για το πρόστιμο
Συγκέντρωση εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ έξω από το Εφετείο Κομοτηνής
Στις 17 Ιανουαρίου 2018 θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από τη δικαιοσύνη σχετικά με το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ.
Το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής αποφάφισε την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης και ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους στις 8 Ιανουαρίου 2018.
Το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο Κομοτηνής, το οποίο αποφάνθηκε για το αίτημα αναστολής που κατέθεσε η εταιρεία κατά της ατομικής ειδοποίησης πληρωμής που κοινοποίησε το Τελωνείο Ξάνθης στην καπνοβιομηχανία την περασμένη Πέμπτη σε συνέχεια της επικύρωσης προστίμου ύψους 38,2 εκατ.ευρώ από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, στον χώρο του Δικαστικού Μεγάρου βρίσκονται και οι 120 από τους 170 εν συνόλω εργαζομένους της Καπνοβιομηχανίας Ξάνθης ΣΕΚΑΠ ζητώντας δικαιοσύνη.
Να σημειωθεί ότι ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι η ανακοπή και το αίτημα αναστολής που κατέθεσε η ΣΕΚΑΠ κατά της ατομικής ειδοποίησης πληρωμής που κοινοποίησε το Τελωνείο Ξάνθης στην καπνοβιομηχανία την περασμένη Πέμπτη σε συνέχεια της επικύρωσης προστίμου ύψους 38,2 εκατ.ευρώ από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής.
Χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ όρισε ως Νομικό - Ειδικό Σύμβουλο της εταιρείας, για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με την διαδικασία της πτώχευσης, τον Σεραφείμ Σωτηριάδη, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας «Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων», με εξειδίκευση στα θέματα του πτωχευτικού δικαίου.
«Εκ των πρώτων ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ αποτέλεσε ο ορισμός του κ. Σταύρου – Κωνσταντίνου Παπασπύρου του Χρυσοστόμου, ως νέου Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΑΠ, απόφαση για την οποία ενημερώθηκε και ενέκρινε ο κ. Σωτηριάδης», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Το πρόστιμο γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία το Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή τρία χρόνια μετά την εξαγορά της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ιδιοκτήτριας εταιρείας.
Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2009, όταν εντοπίστηκε πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη.
Οι υπεύθυνοι του πλοίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου).
Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της υπόθεσης η μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων παρασκευάστηκε στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και ακολούθως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Από την όλη υπόθεση ζημιώθηκε το Δημόσιο που έχασε εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.
Χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, οι τελευταίες εξελίξεις στη ΣΕΚΑΠ συζητήθηκαν εκτός ημερησίας διάταξης με τη συμμετοχή  εκπροσώπου της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ, των  δύο σωματείων  των εργαζόμενων, αλλά και των επικεφαλής των παρατάξεων.
Τονίστηκε πως η εταιρία δεν συναινεί σε κρίσεις για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης ή επιθέσεις, αλλά ζητά χρόνο να διαχειριστεί νομικά την υπόθεση, προσβάλλοντας την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, χωρίς να μπλοκάρεται η διακίνηση των προϊόντων της εταιρίας από το Τελωνείο. Θα ακολουθήσει σύντομα  η έκδοση κοινού ψηφίσματος.

H ανακοίνωση του Δ.Σ.

Το ΔΣ της ΣΕΚΑΠ αποφάσισε την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας - πληρωμών της εταιρείας.
Συγκεκριμένα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, με θέμα τη λήψη έκτακτων μέτρων εξαιτίας της απορριπτικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής αναφορικά με το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις του 2009, στο πλαίσιο των οποίων επιβλήθηκαν περιορισμοί στη δραστηριότητα της επιχείρησης από το αρμόδιο Τελωνείο, ελήφθη η απόφαση για την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας - πληρωμών της εταιρείας.
Ήδη από σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ όρισε ως Νομικό - Ειδικό Σύμβουλο της εταιρείας, για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με την διαδικασία της πτώχευσης, τον κ. Σεραφείμ Σωτηριάδη, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας «Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων», με εξειδίκευση στα θέματα του πτωχευτικού δικαίου.
Εκ των πρώτων ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ αποτέλεσε ο ορισμός του κ. Σταύρου - Κωνσταντίνου Παπασπύρου του Χρυσοστόμου, ως νέου Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΑΠ, απόφαση για την οποία ενημερώθηκε και ενέκρινε ο κ. Σωτηριάδης.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης