Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παναγιωτάκης προς Αμερικανούς: Να γιατί πρέπει να ενδιαφερθείτε για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ - Ολα όσα ειπώθηκαν στη Ν.Υόρκη

Παναγιωτάκης προς Αμερικανούς: Να γιατί πρέπει να ενδιαφερθείτε για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ - Ολα όσα ειπώθηκαν στη Ν.Υόρκη
Τα επιχειρήματα του προέδρου της ΔΕΗ και η δίκαιη αποτίμηση που καλείται να δώσει η αγορά
Το WEN (Worldenergynews.gr) αποκαλύπτει σήμερα τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Εμ Παναγιωτάκης στους επενδυτές στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, που αφορούν την διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, που θα είναι στο επίκεντρο τηας αγοράς στο προσεχές διάστημα.
Είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ,"Μια ευκαιρία για την ΔΕΗ μπορεί να προέλθει από την υποχρέωσή της να πουλήσει τις λιγνιτικες μονάδες.
Το market test θα ξεκινήσει τις προσεχείς εβδομάδες, όπου η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων επενδυτών και ειδικά όσων έρχονται από τις ΗΠΑ θα είναι καλοδεχούμενο.
Πρέπει να αναφερθώ στην ελκυστικότητα των λιγνιτικών μονάδων που είναι προς πώληση.
Είναι η πρώτη, για τις ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος στην Ελλάδα, όπου η λιγνιτική παραγωγή στο 25% είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια του συστήματος.
Κατά δεύτερον μετά την ανάθεση περισσοτέρων από 2100 ΜW η λιγνιτική παραγωγή θα μειωθεί χαμηλότερα του 18% ενώ τα λειτουργικά τμήματα θα διαθέτουν έναν πολύ υψηλό "χαμηλό" συντελεστή.
Κατά τρίτον υπάρχει πολύς χώρος για μείωση του κόστους, καθώς διαθέτουμε αποτελεσματική λειτουργία τόσο στις μονάδες όσο και στα λιγνιτικά πεδία.

Είναι σημαντικό για εμάς να πάρουμε μια σωστή, εύλογη, λογική τιμή για την πώληση των μονάδων μας, έτσι ώστε να εκμεταλλευθούμε μέρος της διαιδικασίας  για να χρηματοδοτήσουμε μερικώς κινήσεις, που είναι ευθυγραμμισμένες με τον στόχο των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια.
Θέλω να δώσω έμφαση στην κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών.
Η Ελλάδα θα πρέπει να κρατήσει συνολικά την λιγνιτική παραγωγή στο 25-28% του συνόλου και για τον λόγο αυτό προσφέρουμε προς επένδυση την κατασκευή μονάδας στα βόρεια της χώρας (Μελίτη)"

Η ανάλυση του προέδρου της ΔΕΗ προς τους Αμερικανούς επενδυτές αλλά των διeθνή funds που έδωσαν το παρόν στο συνέδριο της Capital Link για την πώληση των λιγνιτικών και την προσέλκυση επενδύσεων επιχειρεί να εξηγήσει γιατί μπορεί να αποτελέσει μια συμφέρουσα επένδυση.
Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν από από 12 μήνες όταν το WEN είχε την τόλμη να καταγράψει ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων θα έμπαινε στην ημερήσια διάταξη, διότι τότε αποτεολύσε ταμπού, ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Το τι ακριβώς θα γίνει, ενέχει σήμερα πολλά ερωτήματα γιατί δεν ξέρουμε τους όρους, την αποτίμηση αλλά και τον τρόπο αποπληρωμής.
Το μάρκετ τεστ δύσκολα θα αποτύχει, γιατί οι προσφορές που θα κατατεθούν δεν θα είναι δεσμευτικές. Και κατά τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση θα έχει χρόνο σε πρώτη φάση τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.
Είτε το θέλουε έιτε όχι, το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης απότελούν και σήμερα οι Κινέζοι.
Την ίδια ώρα η προετοιμασία που μεθοδικά προχωρά προς την πλευρά της Κομισιόν όσο και στην πλευρά του ΣΕΒ στόχο έχει την διάσωση και αξιοποίηση του Αμυνταίου.
Η ελληνική ενεργειακή αγορά δεν μπορεί να κλείσει λιγνιτικές μονάδες διότι το έλειμμα που θα προκύψει, θα απαιτήσει αθρόες εισαγωγές και για αυτό κάνει νόημα να κατασκευαστεί η Μελίτη 2.
Άρα το παιχνίδι με τα λιγνιτικά θα έχει μέλλον.
Το ερώτημα είναι ποιές θα είναι  οι τιμές, ποιό το όφελος για την ΔΕΗ και αν αυτό θα οδηγήσει σε αυτό που ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, δηλαδή να πάρουμε μια εύλογη τιμή από την πώληση των μονάδων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης